Birthday (2019)

Vi følger en familie på tre som har mistet sin eldste sønn i en tragisk fergeulykke. Faren har akkurat kommet tilbake til Sør-Korea fra Vietnam der han jobbet. Nå forsøker en støttegruppe å feire bursdagen til sønnen, men moren spiller ikke på lag da hun fremdeles er i sjokk og sorg.

Dette er en sterk film som vil få tøffe og harde menn til å gråte. Filmen skal delvis være basert på en fergeulykke som skjedde i Sør-Korea 2014 der over 300 døde og 250 av dem var studenter.

Filmen fokuserer på sorgprosessen og den lille familien som består av to voksne og en liten jente. Faren har jobbet i Vietnam, og det er lenge siden han sist så sønnen sin. Så nå kommer han tilbake til et hjem i oppløsning, og kona hater ham.

Jeg har alltid ønsket å se de to beste skuespillerne i Sør-Korea i samme film, og endelig fikk jeg drømmen min i oppfyllelse. De har spilt sammen i en film fra tidlig 00-tallet, men de har vokst så mye som skuespillere siden den gang.

Sol Kyung-gu og Jeon Do-yeon leverer alltid varene, spesielt Sol Kyung-gu er og har alltid vært den beste skuespilleren i Sør-Korea. Man forventer mye gråting i en tung dramafilm som Birthday, og da hjelper det å ha skuespillere som dette som ikke overspiller. De er så flinke å spille på innestengte følelser. Man venter bare på et ubehagelig utbrudd når de blir stresset eller sinte. Det er som å følge to vulkaner som snart sprenger.

Den siste halvtimen er emosjonelt brutal hvis du fremdeles har et hjerte som slår noen slag. Jeg er ganske hard, men bursdagsfeiringen tok nesten knekken på meg. Jeg følte ikke at det ble klissete og tullete overspilling som preger veldig mange filmer fra Sør-Korea. Dette ble ganske jordnært og sårt, derfor vil tårene presse på hvis du er et normalt menneske.

Filmen kunne ha brukt litt mer tid på faren og det som skjedde i Vietnam. For under et jobbintervju får vi en veldig rask forklaring på hvorfor han satt fast der. Og jeg følte heller ikke et tett bånd mellom ham og datteren. Men han har jo nesten ikke vært der når hun vokste opp, så forholdet mellom de to har jo aldri vært særlig tett. Og det merker man i enkelte scener som er ganske sterke.

Noen vil sikkert finne Birthday kjedelig og langtekkelig. Dette er en film for modne personer som vet litt om livet og som vet hvor urettferdig livet kan være. Den kan minne meg litt om Secret Sunshine, der Jeon Do-yeon også hadde hovedrollen. Begge filmene piner karakterene hun spiller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.