Mama (2013)

mama

Mammaen min er et spøkelse.

Bilde: 1.85:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En familiefar dreper noen kollegaer på jobben og sin ekskone. Deretter tar han med seg sine to døtre med på en biltur som ender med at han krasjer bilen. Så finner han en hytte ute i skogen, og der befinner det seg også et spøkelse, og da begynner historien. For når ungene blir funnet fem år etter deres forsvinning, så er de ikke helt seg selv og de bringer med seg et spøkelse som elsker unger.

Mama var en kassasuksess på kino. Den tjente gode penger, mer enn de fleste grøsserfilmer gjør. Mye av dette kommer selvsagt av aldersgrensen som er PG-13. Med tanke på aldersgrensen fryktet jeg at dette ville bli en skuffelse da jeg forventet at spøkelset skulle selvsagt være dataanimert. Og dessverre så stemte det. Er det noe som ikke er skummelt, så er det dataanimerte spøkelser.

Manuset er ganske dårlig og simpelt. Her finner man stereotypiske karakterer som gjør dumme og urealistiske valg bare for å få historien videre. Midtveis i filmen mister regissøren kontrollen på filmen, man blir vitne til flere idiotiske scener, spesielt med psykiateren som begynner å etterforske litt. Og når tanta som gjerne vil ha omsorgsretten dukker opp, da skal du være passe blåst hvis du ikke ser problemene filmen har når den forteller sin historie. Den har atmosfæren, men manuset er ikke bra nok i det hele tatt.

For en godt voksen person ristet jeg bare på hodet av kaoset som oppstår når filmen glemmer en viktig ting, og det er å skape karakterer man bryr seg om. Men karakterene i Mama er ikke det jeg kaller ekte mennesker, dette er kun personer man finner i filmer som Mama. For filmen har et mål, og det er å skremme sitt yngre publikum. Men ikke heller her lykkes filmen noe særlig, for når du har et dataanimert spøkelse som den ukjente entiteten, så vil ikke det fungere for personer som normalt sett elsker sjangeren. For jeg er ganske sikker på at de fleste ville heller ha ønsket å se en ekte person som spøkelset i filmen.

Selv om jeg ikke ble skremt, er det flere gode scener her som hadde vært mye bedre hvis det dataanimerte spøkelse hadde blitt byttet ut med en ekte person. For Mama har atmosfæren, det er bare at når klimakset kommer så dukker det dataanimerte spøkelset opp, og da kjente jeg skuffelsen dukket opp flere ganger. For det er noen scener i filmen som virkelig er bygd opp på en god og klassisk måte, jeg kjente uroen og jeg ville bli skremt. Men neida, her måtte man bruke noe man har laget på datamaskinen.

Det beste med filmen er at visuelt sett ser filmen veldig bra ut, og klippingen og kamerabruken er helt topp. Regissør Andrés Muschietti vet hvordan han skal filme en grøsserfilm, det kan ingen si imot.

Skuespillerne får ikke mye å jobbe med. Se bare på karakteren til Jessica Chastain, jeg vrengte meg i stolen flere ganger når hun skal være veldig tøff og få oss til å tro at en person som spiller i et rockeband prater som en sint tenåring med hormonproblemer. Det ble bare flaut å se på at en så god skuespiller må spille på denne måten. Ungene er ganske tomme. Jeg brydde meg ikke om dem, de er bare typiske tomme Hollywood-unger uten sjel.

Teknisk sett er Mama virkelig bra. Tenåringer vil sikkert kose seg med filmen, det er verre for oss eldre som fremdeles elsker grøsserfilmer, men som har sett mye av det beste opp gjennom årene. Og da holder ikke manuset helt mål, og et dataanimert spøkelse? Nei takk!

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildekvaliteten er helt topp. Bildet er skarpt, detaljert og jeg kunne ikke se noen problemer i mørkere partier.

Dialogen er klar og tydelig. Dette er et ganske aggressivt lydspor som benytter seg av alle kanalene ganske mye. Lyden er krystallklar, og det er flere scener her der karakterene hyler og skriker som vil trykke inn ørevoksen litt. Lydsporet benytter seg også mye av sidehøyttalerne på en god og effektiv måte som gjør at enkelte scener blir mer skumle når man hører den gale stemmen til mor i huset.

Ekstramateriell:
Original Short With Introduction By Guillermo del Toro (5 minutter)
The Birth Of Mama (10 minutter)
Deletes Scenes (8 minutter)
Audio Commentary
Matriarchal Secrets – The Visual Effects Of Mama (6 minutter)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.