Visit my YouTube channel here.

A Beautiful Mind (2001)

Nothing’s ever for sure, John. That’s the only sure thing I do know.

Bilde: 1.85:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk
Ekstramateriell: Ingen.

John Nash er et matematisk geni, men han har et stort problem få vet om. Han har diagnosen schizofreni, og lettere blir det ikke når han stifter familie.

Russell Crowe leverer en av sine beste rolletolkninger i A Beautiful Mind, som delvis er basert på sanne hendelser om geniet John Nash som hadde alvorlige psykiske problemer (schizofren), men som klarte det mest utrolige mot alle odds. Han er en selvopptatt og arrogant mann som er vanskelig å like, men underveis faller man for denne karen når han viser at han har selvironi.

Rollen som John Nash krever mye av en skuespiller, og det er kun de beste skuespillerne som klarer å levere komplekse rolletolkninger. Russell Crowe er en av mine favorittskuespillere, men jeg synes han har blitt en dårligere skuespiller i de seneste år. Det er noe monotont med hans rolletolkninger i de nyere filmene han medvirker i. Jeg mistenker at rollene ikke krever for mye av ham, så han blir høyst ordinær. Han er klart en av de beste skuespillerne vi har, og jeg føler at han ligger på latsiden om dagen.

A Beautiful Mind er en rørende film om en sterk mann og en sterk kvinne som har alle odds imot seg, men som klarer å ta opp kampen mot problemene de møter i en hverdag folk flest ikke opplever. Her er det kjærlighet som teller, ikke penger. Jennifer Connelly leverer også en av sine beste rolletolkninger som en sterk kvinne som står fjellstøtt.

Det gjør vondt å se på når andre mennesker gjør narr av John Nash, spesielt elevene i en kort scene. Umodne mennesker er det verste jeg vet når man begynner å bli eldre og ser verden med andre øyne, spesielt de eldre som fremdeles er umodne og som tro de fremdeles er tenåringer. Æsj! Det var en episode som ødela litt for filmopplevelsen, og det er når John Nash holder et foredrag og psykiatrien bestemmer seg for å hente ham når han holder en forelesning. Snakk om å ydmyke en person på det groveste! Jeg kan ikke se for med at det ville skjedd i virkeligheten.

A Beautiful Mind er en solid film av Ron Howard og kompani. Den er spennende, fascinerende og ikke minst velspilt. Filmmusikken er god og skaper magiske øyeblikk når John Nash har sine oppturer og nedturer. Dette er en film som sprer håp når man føler at man er alene her i verden når ting ikke går som planlagt.

Bilde 8/10: Totalt sett er bildekvaliteten meget god. Det er noen hvite og sorte flekker som dukker opp her og der, men bildet er naturlig og scenene som finner sted innendørs har detaljer og gode farger. Det er noen scener utendørs som er veldig blasse, men det er sånn det skal se ut, så det er ikke noe galt med utgivelsen.

Lyd 8/10: Lyden er tilbakelent, men for det meste klar og meget behagelig. Dialogen kan være litt i dypeste laget. Filmmusikken bruker sidehøyttalerne ganske ofte, og det skapes en herlig atmosfære med den gode filmmusikken. Under biljakten hører man hvor godt lydsporet er, det er så rent og pent og lyden fordeles perfekt mellom alle høyttalerne.

Ekstramateriell 0/10: Ingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.