Visit my YouTube channel here.

Deliverance (1972)

deliverance

Au!

Bilde: 2.40:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Fire venner bestemmer seg for å reise på en liten kanotur. Destinasjonen er et sted oppi fjellene der de har tenkt å ta seg en liten hyggetur med kano nedover en stri elv. Selvfølgelig går ikke turen som planlagt når de møter to uvennlige fjellfolk som tydeligvis ikke har sett noen damer på noen år. Da blir det kamp på liv og død for kameratgjengen som må kjempe en kamp mot ondskapen og sin egen moral.

Deliverance er en klassiker som nok sjokkerte en hel verden når den kom ut. Det alle snakket og snakker om, er voldtekstscenen der en mann blir voldtatt av en sprengkåt fjellmann. På 70-tallet ble det veldig populært å lage voldtektsfilmer der kvinnene hevnet seg på en grusom måte. Men det var også mange filmer der kvinnene kun ble voldtatt for underholdnings skyld. Det var, og er ikke vanlig kost å se en voksen mann bli voldtatt. Selv om det er det jeg tror folk flest forbinder med Deliverance, så har filmen mye mer å tilby enn en voldtektscene.

Det er ikke bare voldtektscenen som folk husker. Tidlig i filmen får du se en klassisk scene med den ekle ungen på banjo og Ronny Cox på gitar. Dette er en fantastisk og ganske ekkel scene med ungen som ser ut som han er et familiemedlem av mutantene fra Wrong Turn-filmene.

Det mest interessante med Deliverance er karakterstudien av fire forskjellige mennesker som alle har forskjellige livssyn. Det er først når de blir presset opp i et hjørne at filmen virkelig skinner, da kommer personlighetene bedre frem der noen mister hodet, uten at jeg skjønner hvorfor. Men det er også poenget, det siviliserte folk møter onde, innavlet fjellfolk som gir faen i lover og regler. De fire vennene må ta stillingen til om de vil være som fjellfolkene, eller være siviliserte mennesker som følger lover og regler.

Skuespillerne er gode og godt sammensatt. Det var litt merkelig å se Ronny Cox i en myk rolle, den mannen pleier alltid å være et av tidenes rasshøl. Ned Beatty var tøff som valgte rollen som den uheldige mannen som blir voldtatt. Det kunne vært drepen for en karriere, men det ser ut som om det gikk bra.

Deliverance er en spennende og ganske innholdsrik film om fire venner som må kjempe mot naturen og to kåte, tannløse fjellfolk. Turen er spennende med noen nervepirrende øyeblikk, og man føler at naturen hjelper til med å skape ett nytt mannfolk. Man føler isolasjonen og hjelpløsheten når man ikke stole på det lokale politiet da fjellfolk pleier å være i familie siden innavl er akseptert.

Deliverance fortjener å bli kalt en klassiker, selv om jeg ikke gir den full pott.

Bilde: 8/10 Lyd: 7/10 Ekstramateriell: 7/10

I åpningsscenen så ser filmen ikke bra ut i det hele tatt. Heldigvis så representerer ikke åpningsscenen det man får servert videre. Bildet er mykt og litt matt, men det passer til innholdet. Grønnfargen er veldig matt, og sortnivået blir for lyst. I enkelte scener er bildet svært skarpt, og filmen ser ut som den er av nyere dato. Jeg kunne ikke si noen betydelige skader her, så dette er absolutt godkjent.

Dialogen er klar, men litt lav og innestengt. Sidehøyttalerne er så å si stille i to timer, det skjer ikke mye der.

Ekstramaterialet som er verdt å få med seg er dokumentaren på rundt 54 minutter, kommentatorsporet og der den gamle gjengen samles igjen for å prate om gamle minner, som varer nesten i en halvtime.

Ekstramateriell:
Deliverance: The Cast Remembers
Commentary by Director John Boorman
Four-Part Retrospective Documentary
The Dangerous World of Deliverance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.