Visit my YouTube channel here.

The Grand Budapest Hotel (2014)

the grand budapest hotel

Did he just throw my cat out of the window?

Bilde: 1.85:1 og 1.33:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Vi følger M. Gustave som jobber som portner på et stort europeisk hotell. Der blir han god venn med lobbygutten Mr. Moustafa, og på hotellet opplever de selvsagt mye rart med de forskjellige gjestene som bor der. Et maleri blir stjålet, og det er også en kamp om en stor familieformue.

Den forrige filmen til regissør Wes Anderson ble hans nest største kassasuksess så langt i karrieren. Men det var før The Grand Budapest Hotel dukket opp på storskjermen, for denne filmen slo hans tidligere filmer i inntjening, rundt 960 millioner norske kroner tjente den, og det er veldig imponerende med tanke på hvor sære filmene hans er.

The Grand Budapest Hotel har høstet gode kritikker, og som vanlig har Wes Anderson klart å samle en hel haug med kvalitetsskuespillere. Selvsagt er det mange gamle og kjente fjes her som Bill Murray, Owen Wilson og Jason Schwartzman, som alle har veldig små roller i filmen. Wes Anderson har sine favoritter, men det dukker opp en ny skuespiller som aldri har medvirket i en Wes Anderson-film, Ralph Fiennes. Han har også hovedrollen i filmen.

Nå er selvsagt ikke filmene til Wes Anderson filmer for alle. Men etter Moonrise Kingdom var det nok flere enn vanlig som var interesserte og gledet seg til å se en ny film fra denne fargerike regissøren med sin unike og litt sære stil.

The Grand Budapest Hotel er en underholdende film, men jeg synes Wes Anderson tok et lite steg tilbake med The Grand Budapest Hotel. Problemet mitt er at jeg fant ikke filmen like sjarmerende.

Mye av grunnen til det er skuespillerne som for meg ikke helt passer inn i dette universet. Se bare på Ralph Fiennes, han er en god skuespiller, men han passer alltid best som skurk. Med en skuespiller som dette så føler man at alt blir litt mer alvorlig, det tar en god stund før jeg kjente og følte varmen som Wes Anderson er kjent for. Andre som ikke har varmen er F. Murray Abraham, Willem Dafoe og Saoirse Ronan. Men Willem Dafoe er sjarmtrollet her, det skal han ha.

I starten så merker man dette svært godt, det klikker ikke helt med den mer kjølige stilen der man ikke synes at karakterene er like varme og sjarmerende som vanlig. Den som er mest sjarmerende er Willem Dafoe, som etter det jeg kan huske aldri har sett mer ekkel og jævlig ut. Han er verdt sin vekt i gull i The Grand Budapest Hotel, men den mest sjarmerende karakteren er også den mest blodtørstige. Skjønner du greia nå?

Men så begynner man å dra kjensel på genialiteten og det som gjør Wes Anderson til en ganske unik regissør i Hollywood-sammenheng. Spesielt under sekvensen der protagonisten og hans medhjelper forsøker å følge etter Willem Dafoe med et akebrett. Dette er en flott og artig sekvens som tar oss med tilbake til energiske tegnefilmer.

Det tar litt tid før The Grand Budapest Hotel blir underholdende og varm. Personlig så følte jeg at The Grand Budapest Hotel ble for kjølig, jeg fikk ikke helt den varme og gode følelsen her, historien er i grunn ikke så interessant. Men den kan nok være verdt å se igjen, men jeg tror aldri at dette vil bli en personlig favoritt, da besøker jeg heller Moonrise Kingdom igjen, der finner jeg det jeg er ute etter.

Bilde: 9/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 3/10

Bildet er mykt, og fargene er glovarme når handlingen finner sted i nåtid. I fortiden blir filmen presentert i 4:3, noe jeg ikke likte i det hele tatt. Bildet er klart, men også en god del kjøligere i dette bildeformatet.

Dialogen er klar og tydelig. Det er de tre høyttalerne i front som får mest å jobbe med, det skjer ikke så mye spennende i sidehøyttalerne.

Ekstramateriell:
Bill Murray Tours The Town (4 minutter)
Vignettes (9 minutter)
Promotional Featurettes (25 minutter)
Gallery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.