Vaiana (2016)

Havet kaller.

Bilde: 2.39:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1, Norsk DTS 5.1

En ung jente forsøker å levere tilbake hjertet til en øygudinne, og på veien får hun hjelp av en halvgud.

Vaiana er regissert av Ron Clements (Aladdin, The Little Mermaid, The Princess and the Frog) og Don Hall (Winnie the Pooh, Big Hero 6). Skuespillerne som gir sine stemmer til karakterene i filmen er blant annet Dwayne Johnson, Auli’i Cravalho og Jemaine Clement. Filmen har fått positive tilbakemeldinger av både kritikere og seere.

Jenta vi følger bor på en øy der hennes far er høvding, og etter en kort stund velger havet henne til å levere hjertet tilbake til en øygudinne for å bryte en forbannelse. Problemet er bare at hun aldri har seilt før, og hennes far nekter henne å seile. Men hun hører selvfølgelig ikke på ham, og hun tar turen ut på havet og på veien treffer hun på en halvgud som var personen som stjal hjertet til øygudinnen. Etter en del krangling bestemmer han seg for å hjelpe henne, og da starter eventyret der de møter store monstre på veien mot målet.

Det har blitt veldig populært i de siste årene å fokusere på kvinnelige, sterke skikkelser i vanlige filmer og animasjonsfilmer. Det er selvfølgelig bare positivt, og i Vaiana møter vi nok en slik karakter som ikke har oddsen med seg, men hennes sterke vilje vil hjelpe henne å bli bedre kjent med seg selv og hva er hun kapabel til.

For det første er Vaiana en meget vakker film med nydelige bilder. Dette er en sjarmerende film som dessverre mangler morsomme scener. Det blir for mye fokus på hanen med de ville øynene, han har jeg sett i en annen animasjonsfilm også, og selv om han er sjarmerende så blir humoren repeterende der han gjør det samme hele tiden.

Dessverre får vi flere scener med sang og dans, og det er ikke mye som funker her. Jeg takler ikke disse sangnumrene i det hele tatt, man kan si at det er en annen måte å fortelle oss om ting som har hendt eller bakgrunnshistorien til enkelte karakterer, men når rytmen ikke stemmer og melodien blir generisk og slitsom, da ønsker jeg bare at karakterene holder kjeft. Det er kun en låt her som svinger litt og som i det minste har noe som høres ut som en sang som har rytme.

Det beste med filmen er miljøet og den herlige atmosfæren som blir skapt med vakre havbilder. Det er noe jeg alltid elsker, man føler en ro i sjelen når man ser så vakker animasjon. Ellers er historien i seg selv ganske tynn og enkel, så på det punktet er dette en film som egner seg mest for yngre barn. Man føles at Vaiana følger i fotsporene til den meget populære filmen, Frozen. Så for unger som elsker Frozen, burde også Vaiana falle i smak.

Bilde: 10/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 7/10

Bildekvaliteten er selvfølgelig perfekt. Bildet er skarpt, og fargene er dype og varme. Som vanlig er dette referansekvalitet.

Lydsporet er litt lavt, så her må man justere volumet opp på forsterkeren. Når man har gjort det så får man klar dialog med lyd som klarer å fylle opp rommet med klar og detaljert lyd når det først begynner å skje ting på skjermen. Men lyden mangler litt krutt under de større actionscenene.

Ekstramateriell:
Theatrical Short Film (7 minutter)
Audio Commentary
Music Video: “How Far I’ll Go” (3 minutter)
Maui Mini-Movie: Gone Fishing (2 minutter)
Voice of the Islands (31 minutter)
Things You Didn’t Know About… (4 minutter)
Island Fashion (5 minutter)
The Elements Of… (12 minutter)
They Know the Way: Making the Music of Moana (12 minutter)
Deleted Song: “Warrior Face” (4 minutter)
Fishing for Easter Eggs (3 minutter)
Deleted Scenes (26 minutter)
“How Far I’ll Go” Around the World (3 minutter)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.