Visit my YouTube channel here.

The Wind Rises (2013)

the wind rises

Drømmer kan oppfylles.

Bilde: 1.78:1
Lyd: Japansk Mono
Undertekst: Norsk

Dette er historien om Jirô Horikoshi, mannen som sto bak de japanske kampflyene under den andre verdenskrig. Det er ikke bare fly han er glad i, han treffer også en jente som han får sterke følelser for.

Med The Wind Rises takket geniet Hayao Miyazaki for seg. Han kommer til å bli husket som en av de største innen animasjonsfilmer. Nå viser seg også at det kanskje ikke blir flere filmer fra Studio Ghibli da kostnadene er for høye og inntjeningen blir for liten. Det kan bli et veldig stort tap for filmverdenen.

Da er det store spørsmålet, var dette en god og perfekt avslutning på en lang og innholdsrik karriere? Nei, det vil jeg ikke si.

Mitt problem med The Wind Rises er at den blir litt for kald, jeg klarte ikke helt å engasjere meg i handlingen. Protagonisten har ikke mye personlighet, han er grei mot alt og alle og han treffer selvsagt kvinnen i sitt liv når hun fanger hans hatt som blir tatt av et vindkast. Det er alt som skulle til, og jeg ble skuffet over hvor lettvint det hele var når to personer finner hverandre. The Wind Rises bruker ikke noe særlig tid på å la disse to karakterene få utforske hverandre, jeg skjønner rett og slett ikke helt hva Hayao Miyazaki tenkte på når det gjaldt disse to karakterene.

Det jeg fikk mest ut av filmen var at jeg lærte litt om Japans historie, deres fattigdom og at de lå 20 år etter de andre nasjonene som hadde fly som ikke ble oppløst i luften. Det er faktisk det mest interessante, ikke den tomme romantikken som blir viet for mye tid i den andre halvdelen.

Jeg må si jeg satt skuffet igjen etter å ha sett en litt tom film som fokuserte på det som ikke var så interessant. Lærer man protagonisten å kjenne? Nei, han er som en tom fantasifigur, han føltes ikke ut som et ekte menneske. Men animasjonen er pen å se på, og vi får se noen fine og vakre bilder i beste Hayao Miyazaki stil. Men en verdig avslutning på en fantastisk karriere, det er ikke The Wind Rises. Jeg forventet det lille ekstra fra Hayao Miyazaki, spesielt når dette var hans siste film.

Bilde: 10/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er rent og pent å se på, og fargene sitter som de skal. Det her er en god utgivelse på DVD.

Dialogen er klar og tydelig. Merkelig nok er lydsporet kun i mono, så her er det null aktivitet i sidehøyttalerne. Men filmen blir egentlig ikke hemmet av den grunn.

Ekstramateriell:
Press Conference of Hayao Miyazaki (83 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: