Visit my YouTube channel here.

The Tale of the Princess Kaguya (2013)

the-tale-of-the-princess-kaguya

Født til å bli prinsesse?

En enkel bonde som er ute i skogen for å hogge noen bambustrær, finner en liten prinsesse ute i skogen. Han bringer med seg den lille prinsessen hjem til sin kone, og plutselig forvandler hun seg til et vanlig menneskebarn som vokser unaturlig raskt opp. Ekteparet og spesielt mannen, mener at hun er en kommende prinsesse, for han finner flere tegn ute i denne bambusskogen at det lille barnet han fant er sendt fra himmelen. Prinsessen vokser opp, og hun blir på en måte tvunget til å bli en prinsesse i sitt eget palass i byen der hun selvsagt får mange friere. Men hun er ikke lykkelig med sin tilværelse, for hun lengter tilbake til den tiden hun når hun var sammen med vanlige mennesker ute på landet.

Med tanke på at Studio Ghibli ikke lenger har tenkt å lage nye animasjonsfilmer, så kom de ut med to filmer i 2013. Som kjenner vet ble The Wind Rises den siste filmen til mesteren Hayao Miyazaki. Den filmen skuffet litt, og i senere tid viste det seg at The Tale of the Princess Kaguya var den filmen som fikk mest heder og ære av disse to filmene. Men den aller siste filmen Studio Ghibli har produsert kom ut i 2014 og heter When Marnie Was There. The Tale of the Princess Kaguya er regissert av Isao Takahata, han har laget filmer som Grave of the Fireflies og den herlige Only Yesterday.

Det man først legger merke til med The Tale of the Princess Kaguya er den enkle animasjonsformen. Men den fungerer fint i dette universet, det føles unikt ut, det kan man ikke si om så mange andre animasjonsfilmer, spesielt filmene fra Hollywood ser jo alle like ut.

Filmen har en spilletid på rundt 137 minutter. Det ble for meg litt for lenge, filmen er veldig god, men den bruker litt for lang tid på å fortelle sin historie om prinsessen som ikke har det så bra. Nå er jeg vant med japanske filmer som brenner sakte, men jeg skjønner ikke helt hvorfor man velger å lage en så lang film med tanke på at dette også er en barnefilm. Jeg kan ikke se for meg at yngre barn har så god konsentrasjon at de orker å se hele filmen i uten å måtte ta flere pauser.

Historien er veldig søt og varm. Dette er en prinsesse som blir presset til å bli noe hun kanskje ikke ønsker å bli og være. Stadig ser man tegn på at hun mistrives, men hennes stefar tar helt av og presser henne hele tiden. Hennes stemor er på en helt annen måte, hun er en typisk varm morsfigur som ikke protesterer når ektemannen tar for mye av, men man merker at hun vil nok la prinsessen bestemme selv over sitt eget liv hvis prinsessen først får sjansen til det.

Det blir veldig mye fokus på prinsessens opplæring. Faren hyrer inn en kvinne som skal lære henne dannelse, og underveis får hun flere friere som hun ikke liker i det hele tatt. Ser man på hva som skjer i The Tale of the Princess Kaguya, så ser man at selv om historien er basert på en japansk folkefortelling, så er det ikke så mye spesielt med historien og hendelser som skiller den ut fra andre lignende filmer som tar opp lignende tema.

Dette er en fin film der en far bestemmer retningen i livet til sin stedatter. Det er en historie som sikkert vil treffe mange, hva foreldrene forventer av en. Men filmen blir en smule lang, for jeg måtte kikke på klokken noen ganger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.