Visit my YouTube channel here.

2001: A Space Odyssey (1968)

2001-a-space-odyssey.jpg

I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

2001: A Space Odyssey. En film du enten vil elske eller hate har jeg hørt. Etter å ha sett Stanley Kubricks store mesterverk, havnet jeg faktisk midt i mellom. Det visuelle og bruken av musikk er genialt, men filmen i seg selv er altfor treg. Filmen var forut sin tid sies det, og det er jeg enig i. Men scener etter scener går så ufattelig tregt at du kan spise middag for å så komme tilbake og scenen er bare halvveis. Man har ikke gått glipp av noe i det hele tatt. Siste film jeg hadde denne opplevelsen med var The New World som var ufattelig kjedelig. Nå skal det sies at 2001: A Space Odyssey er en del bedre enn The New World. Men som underholdningsfilm sliter 2001: A Space Odyssey.

En treg film, men en flott visuell opplevelse. Vi har vel på en måte fått vår 2001: A Space Odyssey i dette tiåret med filmen The Fountain. Jeg vil nok si at The Fountain er klart en bedre film. Historien, det visuelle og filmmusikken er for min del bedre i The Fountain. The Fountain engasjerte og ga meg hakeslepp opplevelse. Det samme kan ikke sies om 2001: A Space Odyssey. The Fountain var også en film som var lettere å tolke, for 2001: A Space Odyssey var ganske tung. Selve historien og slutten var meget bra i 2001: A Space Odyssey, men som en lang spillefilm fungerte det ikke med disse lange scenene.

Det jeg vil huske best fra denne filmen er HAL 9000, og den atmosfæren som Stanley Kubrick klarte å skape i den andre akten. Det var en ekkel atmosfære, og jeg er imponert over hvordan han klarte det med kun to mennesker og en datamaskin med lite dialog og hendelser.

5

5 thoughts on “2001: A Space Odyssey (1968)”

 1. Hehe … jeg så denne filmen i fjor, men har unngått å skrive om den hittil og har også planer om å fortsette med det, i frykt for å få besøk på nattestid om jeg skriver hva jeg virkelig mener om den. Ikke sitér meg på dette, men jeg mener å ha lest/sett at Brita Møystad Engseth beskrev denne filmen som “en film om noen aper og greier”. Og det er vel strengt tatt det jeg ville beskrevet den som òg. Jeg kan knapt huske sist jeg ble mindre engasjert i en film enn det jeg gjorde med «2001: A Space Odyssey (1968)», men så har vel aldri Kubrick vært helt min type regissør heller, selv om jeg liker «A Clockwork Orange (1971)» ganske godt.

 2. Andersson: Hehe,få det ut. Hvem bryr seg om hva andre mener om dine meninger, og hva filmen ga deg. Filmopplevelser er subjektivt.

  Thor F: Takker for tipset.

 3. 2001 er et godt eksempel på forskjellen på filmer fra da og nå. Dagens filmkonsumenter kan absorbere mye mer enn man kunne før. “Gamle” filmer er lineære — med én handling som går fra begynnelse til slutt. Nye filmer har gjerne flere parallelle handlinger, som attpåtil pågår i fortid eller fremtid.

  De første 45 minuttene og de siste 45 minuttene av 2001 har ingen dialog. Jeg forstår godt at dette kan sette dagens ungdom på litt av en tålmodighetsprøve.

  Jeg ser også likhetene mellom The Fountain og 2001: Vekt på det visuelle. Dvelende scener. Og filosofiske spørsmål.

  Jeg synes også Dark City kan sammelignes med 2001, av de samme grunnene.

  Jeg er som regel uenig med filmanmeldelsene dine her på bloggen, men synes det er underholdende å lese det du skriver likevel. Det er ikke noen motsetning. Det er jo bare snakk om personlige preferanser, og det er ingen grunn til å få noe følelsesmessig reaksjon bare fordi man er uenig med en filmanmelder.

  Stå på. Vi leser bloggen din!

  1. Hei, og takk for tilbakemeldingen.

   Har bestemt meg for å gi 2001 en ny sjanse. Elsker The Fountain, ser likhetene, men The Fountain har en fin og rørende historie som grep tak i meg. 2001 føltes bare elegant og kald ut, den ble for kryptisk første gang jeg så den. Jeg letet etter for mye mening første gang, det enkle er ofte det beste har jeg skjønt i ettertid.

   Historien i The Fountain er enklere å følge og forstå. I 2001 blir det observasjon av evolusjon, jeg ser genialiteten, men som film ble den for kjedelig for mitt vedkommenede. Jeg ble ikke engasjert slik som jeg ble i The Fountain. Temaet i The Fountain kan alle relatere til, 2001 blir som et vitenskapsprogram på NRK. 2001 er en smart og intellektuell film, men som filmunderholdning sliter den etter mitt syn.

   Nei, alt er subjektivt, og det går fint an å diskutere på en vanlig måte, helt enig. Men ikke når det gjelder Paul W.S. Anderson! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.