Visit my YouTube channel here.

Apocalypto (2006)

apocalypto

I am Jaguar Paw, son of Flint Sky. My Father hunted this forest before me. My name is Jaguar Paw. I am a hunter. This is my forest. And my sons will hunt it with their sons after I am gone.

Apocalypto er regissert av Mel Gibson. Han viste med Braveheart at han også er en dyktig regissør. Denne gangen er han kun bak kameraet, og han overlater filmen til en drøss med ukjente skuespillere. Men man behøver ikke å bekymre over skuespillerne, for de leverer så det holder.

Apocalypto starter rolig og med litt humor, og man blir kjent med de sentrale rollefigurene. Så braker helvete løs når krigere/leiesoldater inntar den lille landsbyen. De plyndrer, dreper og kidnapper menneskene der. Kvinnene skal selges, og mennene skal ofres til en Gud. Apocalypto er litt treg når fangene transporteres til Mayanes storby. Selv om det blir litt tregt, bygger man opp hatet til skurkene under denne ferden. For sjelden har jeg sett maken til onde skurker, som også noen er dårlige tapere.

For å være helt ærlig forventet jeg en annen type film. Jeg forventet store kampscener, men istedenfor ble det en blanding av The Fugitive og Rambo. Og det var egentlig et genitrekk av Mel Gibson, at det hele handler om en mann som tar opp kampen mot de onde krigerne. Apocalypto er spennende og har noen fantastiske actionscener den siste halvtimen. Jaguar-scenen er en klassisk scene som er imponerende laget.

Igjen så lykkes Mel Gibson som regissør og manusforfatter. Han blander The Fugitive og Rambo og legger handlingen til i Maya-perioden. Denne enkle blandingen gir en sterk og spennende film. Apocalypto hadde aldersgrense 15 år her til lands, men den ble satt opp til 18 år etter hvert. Det var to scener jeg reagerte på. Det var når Jaguar Paw spiste testikler, og når ofrene får revet ut hjertet sitt mens det fremdeles slår. Voldbruken er av det realistiske slag. I noen scener måtte jeg nesten snu hodet vekk ifra skjermen. Det sier litt om hvor gode effektene er. Apocalypto er en grafisk film med mye blodsøl. Dette er ikke en film for folk med svake hjerter!

4 thoughts on “Apocalypto (2006)”

  1. Jeg håper ikke kontroversene til Gibson fører til at filmene hans ikke får den plassen i filmhistorien de fortjener. I braveheart synes jeg han bringer litt vel mye amerikansk kjekkaseri til Skotland, men i denne treffer han klokkerent. Kritikken med at den storslåtte kulturen til Mayane blir blir for negativt fokusert er jeg uenig i. De var en storslått sivilasjon, men påslutten av det 15 århundre, som denne filmen dekker, var de blitt så dekadente og ødelagte at filmen utifra historisk perspektiver riktig. Litt som Romerne på slutten, eller USA idag.

    1. Synd at det rablet for Gibson, ville så gjerne se vikingfilmen han hadde planlagt. Tror han har ødelagt hele sin resterende karriere, han har blitt den nye Gary Busey og det er vel få som vil legge igjen penger i kinolukene hvis de vet han har laget eller har hovedrollen i en film.

  2. Spøker du? Gary Busey er ALLTID interessant å se på. Jeg ser på film for å underholdes, røres, fenges, provoseres, le, gråte, bli glad, kort og godt føle noe. Jeg driter da i hva skuespillerne/regisørene/lysmennene/sminkedamene/vaskehjelpene på settet/spesial effekt gutta/produsentene osv. driver med ved siden av. Kan de lage god film og/eller gjøre bra rolleprestasjoner, kan de gjerne drive massemord utenfor settet, det har ingenting med den kunsteriske verdien til en film.

    1. Gary Busey er kongen selvsagt, men jeg tror ikke det er mange som vil jobbe med Mel Gibson når han har blitt kinogift. Jeg håper jeg tar feil, men det lukter rett på DVD heretter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.