Visit my YouTube channel here.

Eragon (2006)

eragon

Eragon er en vanlig gutt som en dag oppdager et drage-egg. Egget klekkes, og da starter eventyret. Landet har blitt ødelagt av en maktgal konge, og Eragon og hans drage er det siste håp for det mørke og ødelagte landet.

Når jeg så tittelen på filmen trodde jeg først at dette var en film om Aragorn, og jeg fryktet at filmen ville stjele veldig mye fra The Lord of the Rings-filmene. Og ja, filmen stjeler veldig mye fra disse filmene. Mange av scenene er reneste blåkopi, alt fra kamerabruk til omgivelsene og ikke minst orkene. Det eneste Eragon har som ikke The Lord of the Rings har, er en drage. Men nå hadde jo Return of The King noe som nesten var en drage, hvis jeg ikke husker helt feil, men skapningen var mye større enn en vanlig drage.

Eragon har fått dårlig kritikk av veldig mange. Jeg har ikke undersøkt hva folk mener er galt. Men jeg er ganske sikker på at det er de samme tingene jeg påpeker i denne anmeldelsen, det vil si for oss som ikke har lest bøkene. Filmen er basert på en bokserie, og det er ikke lett å tilfredsstille fans av en bokserie. Da er det lettere for folk som ikke har lest bøkene, for da sitter man ikke med en lupe for å finne feil.

Filmen har en rekke gode skuespillere som John Malkovich, Robert Carlyle, Jeremy Irons og Djimon Hounsou. Men det hjelper så lite da de spiller stereotypiske karakterer, de får aldri brukt for talentet sitt her. Det kan sies så enkelt at alle de beste skuespillerne kunne ha blitt byttet ut, uten at dette hadde skadet kvaliteten på filmen.

Actionscenene er helt ok, men de er veldig små når man sammenligner dem mot The Lord of the Rings-filmene som hadde store og spektakulære actionscener. Filmen forsøker så godt den kan å være en The Lord of the Rings-film i en mindre skala, og det føltes ut som om handlingen utspilles i en liten sandkasse, mens handlingen i The Lord of the Rings-filmene utspilles i Sahara. Hvorfor Eragon forsøker på å følge i fotsporene til The Lord of the Rings-filmene er uforståelig for meg, for alle vil sammenligne den mot The Lord of the Rings-filmene når den er så lik og likevel så langt unna når det kommer til gjennomføring og kvalitet.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke kjedet meg når jeg så filmen, men ble satt ut gang etter gang når filmen pøste på med scener fra The Lord of the Rings-filmene. Alt er som sagt i mindre skala, men actionscenene og spesialeffektene er akseptable, og jeg likte den siste store kampen som utspilte seg i luftrommet.

Man kan ikke forvente at skuespillerne i filmen skal gjøre en skikkelig god jobb, for de får svært lite å jobbe med. Handlingen går altfor fort unna, og filmen mangler god karakterdybde og spenning.

Eragon er noe av det mest uoriginale jeg har sett på en stund, men fremdels klarte filmen å underholde meg. Noen filmer er slik. Selv om du irriterer deg over rollefigurer og hvor lite originalt alt er, så minner den deg om filmer du liker og savner, og dermed ser man på filmen med litt snillere øyne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.