Visit my YouTube channel here.

The Hobbit: An Unexpected Journey – Extended Edition (2012)

the hobbit extended bd

Et nytt eventyr starter.

Bilde: 2.40:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk

Bilbo Baggins må hjelpe en gjeng med dverger med å få tilbake sitt kongerike som en drage har okkupert.

Som ventet måtte det komme en utvidet utgave av The Hobbit: An Unexpected Journey. Nå nærmer det seg The Hobbit: The Desolation of Smaug på kino, da kommer alltid de utvidede utgavene ut på DVD og Blu-ray Disc.

De fleste var ikke særlig fornøyd med ekstramaterialet man fant på den første DVD og Blu-ray Disc-utgaven, og det kan jeg ikke si noe på. Alle visste at det ville komme en forlenget utgave med tonnevis av ekstramateriale, akkurat det samme som skjedde med de utvidede utgavene av The Lord of the Rings-filmene.

Jeg tror ikke det er mange som vil bli skuffet over ekstramaterialet her. Her får man rundt ni hele timer med ekstramateriale som selvsagt er svært utfyllende for de som liker og elsker dette universet. Her får man virkelig valuta for pengene.

Så har vi den andre gruppen som undertegnede som først og fremst er mer interessert i å se de utvidede utgavene for man går ikke tilbake til kinoversjonene etter å ha sett de utvidede utgavene av The Lord of the Rings-filmene. Men der de utvidede utgavene av The Lord of the Rings hadde rundt 30 til 40 minutter med nye og forlengede scener, så har The Hobbit: An Unexpected Journey kun 13 minutter.

Det sier seg selv at de 13 minuttene ikke klarer å gjøre like mye for historien og handlingen som den ovennevnte trilogien gjorde. Det er veldig mange som mener at The Hobbit: An Unexpected Journey allerede hadde for lang spilletid. For meg er det det samme om filmen varer i 13 minutter lengre så lenge jeg liker dette universet og karakterene. Det er verre med kortere filmer der det kommer ut en utvidet utgave som ødelegger hele rytmen og flyten. Det kan man ikke gjøre med en film som allerede er veldig lang når det kun blir lagt til 13 minutter.

De 13 minuttene gjorde ikke filmen så mye bedre eller dårligere. Anmeldelsen under er den første anmeldelsen jeg skrev, det vil si den vanlige kinoutgaven. Jeg har ikke mer å tilføye, for 13 minutter med lengre spilletid har ikke mye å si for kvaliteten og fra før den lange spilletiden. Det er først og fremst alt ekstramaterialet som er verdt pengene hvis du vil kjøpe filmen på nytt igjen.

Anmeldelse:
Jeg har ikke lest boken som filmen er basert på. Jeg har lest The Lord of the Rings, og jeg har selvsagt sett filmene. Jeg vet at folk har klaget over at The Hobbit: An Unexpected Journey ble delt opp i tre filmer, selv fant jeg ikke noe problemer med det for jeg kan ikke si at The Hobbit: An Unexpected Journey ble kjedelig. Den første timen blir litt langdryg, men etter det så blir det fart og delvis spenning her.

Nå så jeg 2D-utgaven av The Hobbit: An Unexpected Journey. Minuset med det er at man ser hvor mye kameraet legger til rette for 3D, spesielt dybden i bildet. Og dataeffektene ser også dårligere ut da man føler at man ser et dataspill med levende skuespillere.

Siden The Hobbit: An Unexpected Journey er basert på en barnebok så finner man ikke den samme mørke tonen som man fant i de tre The Lord of the Rings-filmene. Det mest skuffende var orkene som etter det jeg husker var dataanimerte alle sammen. De var fryktelig skumle i The Lord of the Rings-filmene, det er de ikke her.

Jeg følte underveis at The Hobbit: An Unexpected Journey ble veldig lik de tre The Lord of the Rings-filmene med tanke på nøkkelscener og spesielt mot slutten av filmen. Dette skuffet meg, kanskje det var her Peter Jackson tok seg stor frihet med å hale ut tiden. Jeg følte heller ikke at heltene var i fare som i The Lord of the Rings, som var en mye mørkere film. Og noe av det mest skuffende var dataeffektene som det ble for mange av. Jeg følte jeg så et dataspill komme til live, en mellomting hadde vært fint.

Martin Freeman synes jeg ikke var særlig god i rollen som Bilbo Baggins. Han klarer ikke å vise følelser, han har det samme ansiktsuttrykket hele tiden. Greit man gikk lei av sutringen til Elijah Wood, men han hadde i det minste flere ansiktsuttrykk og viste følelser med sine store øyne.

The Hobbit: An Unexpected Journey er selvsagt en film man må se hvis man elsker dette universet. Jeg liker fantasifilmer, og selv om jeg følte at jeg hadde sett mye av dette fra før, så likte jeg det. Men denne serien blir ikke like god som The Lord of the Rings-trilogien.

Bilde: 10/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 10/10

Bildet er selvsagt perfekt. Det er skarpt, fargene er varme og detaljene kommer tydelig frem. Det er ingenting å klage på.

Lydsporet er også perfekt. Lyden fyller rommet, det er kraft i lydsporet og dialogen er høy og tydelig. Man skal ikke forvente mindre enn perfeksjon, og det får man med denne utgivelsen.

Ekstramateriell:
Commentary with Peter Jackson, Director/Producer/Screenwriter and Philippa Boyens, Co-Producer/Screenwriter
New Zealand: Home of Middle-earth (7 minutter)
The Appendices Part 7 – A Long-Expected Journey: The Chronicles Of The Hobbit – Part 1 (271 minutter)
The Appendices Part 8 – Return To Middle-Earth (286 minutter)

4 thoughts on “The Hobbit: An Unexpected Journey – Extended Edition (2012)”

  1. Synes denne filmen var kjedelig og sjarmløs. Slo av filmen etter litt over en time. Å lage 3 filmer over en bok på under 300 sider er latterlig griskhet, intet mer og intet mindre. Hadde man laget en 2,5 timer lang film med stram manus, da kunne dette blitt brukbart. Dett er bare trist og leit.

      1. Lenge siden jeg leste boka, det er mest for en barne/ungdomsbok å regne. Ringenes herre ble jo skrevet noen år senere, akkurat som hu Potter dama, skrev jo Tolkien til barna sine, så historiene ble mer komplekse og “voksne” etterhvert som barna ble eldre. Hobbiten ble vel skrevet når ungene var rundt 8-10 år gamle. Så hele poenget med å lage en ungdoms/voksenfilm av materiellet er latterlig, på grensen til helligbrøde. Boka gikk en del raskere frem. Det er faan ikke ofte man kan si at en bok hadde strammere handling og gikk kjappere enn den mastadonten Jackson prøver å lage av en barnebok skrevet for små barn av en amatør (det var Tolkiens første seriøse forsøk på å lage en lengre fortelling). Men i den grad boka kan kjennes igjen i det hele tatt i denne filmen, er vi vel litt under halvveis.

        1. Såpass ja, da blir det jo ganske vilt hvis det er rundt 150-170 sider igjen. Jeg vet ikke spilletiden på de to neste filmene, men det var vel en grunn til at de først sa at det skulle bli to filmer, ikke tre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.