Visit my YouTube channel here.

The Hobbit: The Desolation of Smaug – Extended Edition (2013)

the hobbit the desolation of smaug extended

En drage venter.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk

En drage venter i fjellet, og nå venter en stor prøvelse for Bilbo og hans dverger.

Som vanlig kommer det alltid en forlenget utgave av disse filmene når det nærmer seg en ny kinopremiere for neste og siste film i The Hobbit-trilogien. Man finner 3 Blu-ray disker, der den første inneholder filmen og de to andre diskene inneholder alt ekstramaterialet. Er det noe disse forlengede utgavene er kjent for, så er det å levere det beste ekstramaterialet som finnes. Her finner man 10 timer med ekstramateriale, og det burde holde for alle fans som elsker ekstramateriale og dette universet.

Og så over til det jeg bryr meg mest, nemlig lengre spilletid. Denne utgaven er forlenget med 25 minutter. Nå er det vanskelig å huske noe fra den vanlige versjonen når jeg kun har sett filmen en gang. Men jeg merket at filmen var mer komplett, scener fikk avslutte på en mer tilfredstillende måte og man ble i det minste litt bedre kjent med noen av karakterene. Det er mest dialog som er lagt til, spesielt er det lagt mer vekt på Beorn, noe som var er lurt trekk siden han er en interessant karakter.

Anmeldelsen under er basert på den vanlige kinoversjonen, men jeg har forandret litt mening etter å ha sett den forlengede utgaven. Som en eventyrfilm og spesielt en actionfilm er filmen på en måte like god som den første filmen. Men jeg har alltid likt eventyrfølelsen og oppbyggingen som man normalt sett finner i den første filmen, og jeg mener fremdeles at The Hobbit: An Unexpected Journey er en film som har mer sjel enn The Hobbit: The Desolation of Smaug, som først og fremst er en actionfilm.

Etter at mange ble skuffet over den første filmen i trilogien ble konsekvensen av det at The Hobbit: The Desolation of Smaug ikke klarte å tjene like mye penger som den første filmen gjorde på kino. De som så filmen sa for det meste at The Hobbit: The Desolation of Smaug var en mye bedre film enn den første filmen. Det skjedde mer i oppfølgeren sa de.

Selv er jeg ikke helt enig i det. Den første filmen var ikke perfekt, men jeg syntes den hadde mer spenning og glimt i øyet. Det blir aldri direkte spennende i The Hobbit: The Desolation of Smaug, det er noe som mangler her, nærmeste jeg kan si er vel en sjel.

Det er mer action her når man sammenligner filmen med den første filmen i serien. Men det er ingen scener eller sekvenser jeg vil huske så mye i ettertid. Høydepunktet er når Bilbo møter dragen Smaug, det blir på samme måte når Bilbo møtte Gollum i den første filmen. Det er en god og lang sekvens med nerve i, selv om man vet at Bilbo ikke vil dø. Tønnesekvensen er også god, men når man ser på actionsekvensene når alvene dukker opp så blir det hele repeterende og kjedelig i lengden. Og dataanimerte orker, det fungerer bare ikke.

For The Hobbit: The Desolation of Smaug føles veldig generisk ut, og det samme problemet man fant i den første filmen er her når gjelder for mye bruk av dataeffekter. Visuelt sett ser The Hobbit: The Desolation of Smaug ganske stygg ut, filmen er ikke pen å se på i det hele tatt.

Samtidig så vet jeg snart ikke hvem som er protagonisten i serien. Jeg regner med at det er enten Bilbo eller Thorin. Det blir for mange karakterer i The Hobbit: The Desolation of Smaug som må dele sin skjermtid. Det gjør at handlingen føles rotete ut, filmen klarer ikke å engasjere slik som den første filmen klarte. Alt føltes så halvhjertet ut i The Hobbit: The Desolation of Smaug, jeg forventet mer enn dette.

Etter å ha sett filmen to ganger nå så fant jeg et nytt problem. Jeg bryr meg ikke om dvergene. De er grådige, selvopptatte, skitne menn som kun tenker på seg selv. Det er spesielt en scene der Thorin viser sin sanne side når han truer Bilbo med et sverd. Dette blir da selvsagt et stort problem, at man ikke bryr seg om de kortvokste mennene. De er rett og slett ufyselige, slik burde det ikke være.

Det er nå helt klart at The Hobbit-serien aldri vil kunne hamle opp med The Lord of the Rings. Det ble kanskje for vanskelig å lage hele tre filmer ut av en kortere barnebok. Samtidig er det jo slik at The Hobbit: The Desolation of Smaug og The Lord of the Rings er to forskjellige verdener når det gjelder karakterdybde, atmosfære og selve historien som er mye bedre i The Lord of the Rings.

Bilde: 10/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 10/10

Bildekvaliteten er som forventet fantastisk. Bildet er selvsagt klart, med varme og gode farger. I enkelte scener er bildet ikke så skarpt som forventet, og bildet blir også veldig lyst i enkelte scener. Litt småpirk.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er krystallklart, bredt, varmt og luftig. Rommet blir fylt opp flere ganger underveis med herlig, detaljert lyd.

Ekstramateriell:
Audio Commentary
A Warm Welcome (29 minutter)
Business of the State (15 minutter)
Shelter on the Long Lake (20 minutter)
In the Halls of the Elvenking (29 minutter)
Flies and Spiders (30 minutter)
Queer Lodgings (27 minutter)
On the Doorstep (18 minutter)
Inside Information (26 minutter
Down the Swift Dark Stream (16 minutter)
Barrels out of Bond (30 minutter)
A Chance Meeting (21 minutter)
Erebor Rekindled (28 minutter)
Into the Fire (8 minutter)
Summoning Smaug: Last of the Fire-drakes (77 minutter)
The Peoples and Denizens of Middle-earth (72 minutter)
Realms of the Third Age: From Beorn’s House to Lake-town (94 minutter)
The Music of The Hobbit (61 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: