Visit my YouTube channel here.

Merantau (2009)

merantau dvd

Selv i Indonesia finnes det hvite djevler.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Undertekst: Norsk

Yuda er en enkel mann fra en landsby. Nå skal han reise en tur til storbyen for å få mer livserfaring, dette kalles merantau. Men han havner i trøbbel når han hjelper en sliten stripper som får velfortjent bank av arbeidsgiveren sin. Nå får Yuda ikke bare arbeidsgiveren til stripperen etter seg, han får hele Jakartas underverden etter seg, og det bare for en sliten stripper og hennes tyv til en lillebror!

I 2009 kom det to spennende filmer asiatiske filmfans snakket mye om. Macabre og Merantau. Indonesiske filmer vokser ikke på trær, jeg har sett noen filmer fra dette landet uten at de gjorde større inntrykk. Har du sett The Raid: Redemption, så drar du kanskje kjensel på navnet Gareth Evans. Merantau var hans regidebut, The Raid: Redemption var hans andre spillefilm der han brukte samme hovedrolleinnehaver som i Merantau, Iko Uwais.

Merantau ønsker å være Ong-bak, bare at muai thai er byttet ut med indonesisk kampsport som går under navnet sikai. Jeg vet ingenting om denne kampsportformen, men i denne filmen er bevegelsene store i omfang sammenlignet med andre kampsportformer. For å være ærlig ble denne kampsportformen for snill og kjedelig. Det Merantau mangler er variasjon og høydepunkter. Alle store kampsportfilmer har flere høydepunkter som brenner seg fast til minnet, Merantau har kun en scene som er minneverdig, det er når en skurk hopper rett inn i en bambusstang og faller ned. Det som skuffer er at man ser lett at det blir brukt vaier når noen faller ned fra høyden, ellers er det meste ekte.

Filmingen av kampscenene kan man ikke klage på. Her slipper man idiotiske nærbilder og rask klipping. Flyten er her selv om koreografien blir for synlig i en del scener. Hadde nå bare Iko Uwais brekt noen armer og bein, slått og sparket hardere, ville kampscenene vært mer energiske.

Historien er ikke noe å skryte av, den er like dårlig som i alle filmene til Tony Jaa. Skuespillerne er dårlige, Iko Uwais har større rekkevidde enn Tony Jaa, noe som ikke skal så mye til. Tony Jaa er en ræva skuespiller. Skurken er latterlig, han er en liten danske som ser ut som en hallik-nerd.

Merantau har flere problemer. Først og fremst er historien kjedelig og uinteressant. Jeg brydde meg ikke om stripperen og hennes ufyselige lillebror. Dramaturgien er til å gråte av, den er så simpel. Merantau er også for mørk, den tar seg selv veldig alvorlig, noe som dreper mye av den siste halvtimen. For den siste halvtimen er langdryg og rett og slett kjedelig. Kruttet er brent opp, lange scener med triste strippere fungerer ikke, og kampkoreografien har møtt veggen. Hvor blir det av høydepunkter og variasjon?

Jeg forventet mye mer av Merantau. Det blir veldig snilt i kampscenene, og selv om Iko Uwais behersker flyt og bevegelser, blir han veldig bakketung. Hopp og sprett som Tony Jaa klarer han ikke, ikke brekker han armer eller bein når han først får sjansen heller. Tony Jaa gjorde noe stort med Ong-bak, han satt en ny standard i kampsportfilmer som ingen har klart å følge etter, ikke ham selv engang.

Bilde: 7/10 Lyd: 7/10 Ekstramateriell: 3/10

Bildekvaliteten er akseptabel. Fargene er blasse, og rødfarger ser ut som en overmoden tomat. Sortnivået er for lyst, og bildet er mykt. Men bildet er rent og uten skader, man skal ikke forvente mer av en film som dette som ikke kostet mye å lage.

Dialogen er høy og klar. Lydsporet benytter seg mest av senter og fronthøyttalerne, det er svært lite aktivitet i sidehøyttalerne.

Ekstramateriell:
Interview
Preparing the Fights
The Bamboo Pole Stunt
Gag Reel
Trailer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.