Visit my YouTube channel here.

Once Up on a Time in High School (2004)

Vold løser alle problemer, så enkelt er det!

Året er 1978, og det er ikke lett å være skoleelev når du er en gutt i Sør-Korea. Det viser regissør og manusforfatter Ha Yu på en eksemplarisk måte. Sjelden har det kommet ut en skolefilm som setter fokus på hva som var og er galt med sørkoreas voldskultur. Elever må slåss for sin tilværelse. Det er ikke alle som liker vold, og vi følger med Hyeon-su på oppturer og nedturer i en tøff skolehverdag.

Once Up on a Time in High School aka The Spirit of Jeet Kune Do, er en film som har alt. Kjærlighet, vennskap, slåsskamper og frustrasjon. Som seer håper man at bøllene får sitt. Hyeon-su som blir spilt av Sang-woo Kwone, er en uskyldig rollefigur som forvandles som menneske når han begynner på en ny skole. Han er snill og sjenert, og det blir ikke lett når han blir forelsket i en jente.

Hele filmen er velspilt, spesielt Sang-woo Kwone er fantastisk som den sjenerte og usikre Hyeon-su. Jeg tror Once Up on a Time in High School er en film de fleste vil kjenne seg igjen i. Hyeon-su var nok i de fleste av oss når vi var yngre og begynte på en ny skole. Vi kjenner igjen bøllene og kameratskap. Kamerater som kommer, og kamerater som forsvinner. Og selvsagt må spesielt unge gutter merkere seg. Som seer blir man sint på bøllene, noe man også blir i virkeligheten. Da er det vondt å se på når mobbeofferet ikke er i stand til å forsvare seg. Da er det alltid kjekt med en sterkere kamerat som er fryktet av de fleste.

Det jeg vil huske best fra Once Up on a Time in High School er slåsskampene. De oser energi og realisme. Spesielt den siste slåsskampen mot slutten av filmen er noe av det beste som er festet på film. Det er ikke en vakker slåsskamp, men pokker hvor mye energi det er i den. Det er artig at Bruce Lee er helten til vår helt. Artig er det også når filmen avslutter med at Hyeon-su og en tidligere kamerat skal se Drunken Master. Som Hamburger sier, det er en ny sheriff i byen.

Once Up on a Time in High School er en av de beste skolefilmene noensinne. Det er en viktig, men samtidig er det en underholdende film der de fleste seerne vil kjenne seg igjen i hvordan det var å gå på skole. Gode og vonde minner vil dukke opp igjen, det gjorde det for undertegnede.

Once Up on a Time in High School er en sørkoreansk klassiker som er veldig undervurdert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.