The Railway Man (2013)

the railway man

Togmannens hemmelighet.

Bilde: 2.35:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En tidligere britisk krigsfange må ta et oppgjør med sin vonde fortid. Han ble torturert under fangenskap, og han husker spesielt en mann som forårsaket ham mye smerte. Selv om han har funnet seg en kvinne og giftet seg, så slipper ikke fortidens opplevelser taket. Så viser det seg at en av hans bestevenner bærer på en hemmelighet som kan hjelpe eller velte hans resterende liv.

The Railway Man er regissert av Jonathan Teplitzky, en regissør jeg har null kjennskap til. I hovedrollene finner vi Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård og japanske Hiroyuki Sanada. En fin rolleliste må jeg si.

The Railway Man er basert på sanne hendelser, og jeg kan si det med en gang, The Railway Man er en fantastisk rørende film om først og fremst tilgivelse. Nå leste jeg litt om historien i ettertid, og selve filmatiseringen tar seg større friheter med spesielt temaet hevn.

The Railway Man veksler mellom nåtid og fortid der vi ser opplevelsene til protagonisten når han og resten av fangene opplever helvete på jord under japansk fangenskap. De som følger litt med, vet hvor brutale og sadistiske japanerne var under den andre verdenskrig, så det er ikke noe nytt. Samtidig vet jeg jo ikke om alle hadde det like jævlig, så jeg begynner å bli litt lei av å se japanerne oppføre seg på den samme måten gang etter gang når jeg ser filmer som dette. Kanskje på tide å menneskeliggjøre dem litt?

Skuespillerne er knallgode. Spesielt Colin Firth er sabla god som protagonisten. Han er så stødig og sikker i alt han foretar seg. Nå vil jeg ikke røpe så mye av handlingen, men jeg kunne ønsket å se hans karakter og en annen sentral karakter få mye mer skjermtid enn det de gjorde, for det er på det tidspunktet The Railway Man er på sitt mest interessante.

Jeg forstod protagonisten og hele hans følelsesliv. Man kan lure på hva hans kone så i ham når hun først møtte ham. For han er svært dominerende og ganske kald, samtidig har han alvorlige psykiske problemer. The Railway Man bruker ikke mye tid på å fortelle oss hva hans kone så i ham, jeg kan ikke fatte og begripe at hun ikke følte at noe var galt med ham. Plutselig etter de har giftet seg så viser han sitt sanne ansikt, det ansiktet må han også har vist tidligere. Litt dårlig historiefortelling det der.

The Railway Man er ikke helt en perfekt film, men det er en sabla god film som rørte meg dypt. Hevn føles alltid ut som den beste løsningen, tilgivelse krever noe helt annet av en person.

The Railway Man synes jeg er en av de beste filmene som kom ut i 2013, det her en film som dessverre vil snike seg under radaren for veldig mange. Så leser du denne anmeldelsen, se filmen!

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er klart, men litt lyst slik at bildet aldri klarer å sprudle. Det blir litt kjedelig å se på.

Dialogen er klar, men litt tynn i klangen. I enkelte scener i kortere øyeblikk hører man litt kraft her. Ellers er det for det meste filmmusikken som klarer å fylle opp rommet.

Ekstramateriell:
Cast and Crew (68 minutter)

2 kommentarer til «The Railway Man (2013)»

  1. Enig i at Japanerne blir fremstilt likt og feil i alle filmer som omhandler andre verdenskrig. Engelskmennene var de klart verste torturistene med amerikanerne på en klar andreplass. Tyskland var faktisk det eneste landet som fulgte internasjonale regler vedrørende behandling av krigsfanger, selv om det hjelper fint lite med tanke på deres absolutt marerittlignende behandling av Jøder og Romfolket. Nesten alle ekte intervjuer jeg har sett med krigsfanger av Japan sier det var mye jobb og lite mat men de så sjelden eller aldri noe til fysisk mishandling. Men seierherrene skriver jo som kjent historien, i denne historien blir jo tilogmed det å droppe atombomber over noen av verdens mest tettbefolkede byer bagatellisert og forsvart. Forandret litt på siden igjen ja….kjenner at jeg blir forvirret….jeg er jo som kjent lite glad i slike endringer 😀

    1. Ja, liker heller ikke å forandre siden for ofte, men det er ting i bakgrunnen som ikke alltid fungerer optimalt, og da må jeg bytte tema (gammelt tema blir ikke oppdatert). Fremdeles ikke helt fornøyd med layout, så jeg er dessverre ute etter noe annet, men dette designet får leve til den tid. Er et herk når jeg vet hvordan siden skal se ut i hodet, men det hjelper lite når temaet ikke spiller på lag og har funksjonene jeg er ute etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.