Visit my YouTube channel here.

Man of Steel (2013)

man of steel

Hunden eller stefaren?

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk

Jordens befolkning vet ikke at de har besøk av en snill mann fra en annen planet. Men etter flere år dukker det opp en mann fra den samme planeten som den snille mannen kom fra som kaller seg for Zod, og han gir jordboerne et ultimatum at de skal overgi en person ingen vet hvem er. Men det er en person som vet det, hennes navn er Louis Lane. Og personen Zod leter etter, det er selvsagt Kal-El, bedre kjent som Superman.

Etter skuffelsen som het Superman Returns, forsøker man igjen å blåse liv i en gammel superhelt som startet det hele i 1978. Man of Steel tråkker i velkjente spor, her kombinerer man de to første filmene i serien. Personlig er jeg lei av å se superheltfilmer som starter på nytt igjen for så å fortelle opphavet til superhelten. Det her er bare tredje gang i denne serien!

Man of Steel var en av filmene jeg gledet meg mest til å se i 2013. Jeg har alltid likt Superman-filmene, det vil si den første og andre filmen, men også Superman III har sin merkelige sjarm. Jeg kommer aldri helt over skuffelsen i 2006 som het Superman Returns.

Jeg var litt usikker når det gjaldt regissør Zack Snyder, han er en mann som alltid setter stil foran substans. Han er heller ikke den beste historiefortelleren, det merker man dessverre i Man of Steel. Han bringer heldigvis veldig mye energi til bordet med storslåtte actionsekvenser og mye dramatikk som gjør scenene spennende, selv om det aldri kommer noen store overraskelser. Heldigvis er det ikke mye humor her, det meste er alvorlig hele tiden. Hvem skal vi takke for det? Batman-filmene til Christopher Nolan selvsagt.

Man of Steel forteller ikke sin historie på en vanlig narrativ måte. Her hopper man frem og tilbake i tid der man lærer å kjenne Clark Kent som ung og voksen. Han vet ikke helt hvem han er og hva han står for. Jeg fikk en følelse av å se en delvis kunstfilm med måten Man of Steel forteller sin historie på, det er noe med stilen som ikke helt hører hjemme i en popcornfilm som dette.

Dette er en film som aldri blir kjedelig. Den har nok av spektakulære actionsekvenser som ser bra ut, men vær forberedt på veldig mye dataeffekter som gjør at det føles ut som om man ser en påkostet tegnefilm. Jeg ble ikke overrasket visuelt sett over dette valget når det er Zack Snyder som styrer spakene.

Det er bare en Superman, og hans navn er Christopher Reeve. I 2006 forsøkte Brandon Routh seg, han var elendig. Henry Cavill kan minne meg litt om Christopher Reeve, spesielt tror jeg at han kler rollen godt som Clark Kent, det er bare at han ikke få vist seg så mye frem som den klomsete Clark Kent. Som Superman er han også god, men han er ikke like god som Christopher Reeve. Han mangler den autoritære og sikre siden som Christopher Reeve hadde.

Michael Shannon, som er en av mine favorittskuespillere, spiller General Zod. Dessverre kler ikke Michael Shannon denne rollen så godt. General Zod får for mye skjermtid med dialog i Man of Steel, han var så mye kulere når Terrence Stamp spilte den slemme generalen. Han sa ikke mye, han var bare opptatt at alle skulle knele i støvet for den fryktede generalen. I Michael Shannons skikkelse blir han for menneskelig, hvis han kan kalles for det. Det er også et pluss, for all del, men Terrence Stamp kledde rollen bedre med sin kule og kalde stemme.

Det er ikke så mye innhold i Man of Steel, men jeg satt og gliste flere ganger når det først braker løs med spektakulære actionsekvenser som ser og høres bra ut. Man of Steel er nok en film man enten vil elske eller hate hvis man er fan av Superman og hans eventyr. Mulig jeg gir en litt høy karakter etter skuffelsen som het Superman Returns, jeg ble bare så glad over at jeg ikke ble skuffet, selv om Man of Steel har mange problemer med sin rotete og lite lineære fortellermåte.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 5/10

Man of Steel ser svært lekker ut når det gjelder bildekvaliteten. Bildet er klart, kanskje ikke så skarpt, men fargene er gode og sortnivået sitter som det skal.

Det mest imponerende er lydsporet som er bredt og svært luftig der det hele tiden fyller opp rommet med god og detaljert lyd. Her finner man også mye deilig dypbass, lydsporet i Man of Steel er fantastisk! Mer 7.1 takk!

Ekstramateriell:
Behind the Scenes: Strong Characters, Legendary Roles (26 minutter)
Behind the Scenes: Krypton Decoded (7 minutter)
Behind the Scenes: All-Out-Action (26 minutter)
Superman 75th Anniversary Animated Short (2 minutter)
Featurette: New Zeland Home of Middle Earth (7 minutter)

2 thoughts on “Man of Steel (2013)”

  1. Ja, du har rett i at Superman Returns manglet litt av hvert, men personlig synes jeg Brandon Routh var den beste av supermennene som har vært på kino. Han hadde mye av det samme autoritære som Christopher Reeve hadde over seg, men han hadde også et passelig anstrøk av weltschmertz over seg. Det er tungt og ensomt å være Supermann, og det så vi til fulle hos Routh. Men når det er sagt, synes jeg Man of Steel er den beste kinofilmen med Superman så langt. I Reeves-filmene er det ikke å komme utenom at personene var pappfigurer, uten noen særlig dybde. Men Brandon Routh i “Man of Steel” hadde vært perfekt. Henry Cavill har ikke helt det rette utseendet, men iallfall hadde han sine egne muskler. Det gjorde Supermans kroppsbygning til plausibel når vi fikk se Clark Kent i bar overkropp og så at han faktisk HADDE muskler… Pluss at her var det ekte kjemi mellom Superman og Lois Lane, noe som har manglet i de foregående.

    1. Vi er ganske uenige her, slik kan det være noen ganger. Men de fleste superhelter frem til midten av 00-tallet var jo for det meste pappfigurer. De to første Spider-Man-filmene til Raimi, spesielt oppfølgeren, begynte å dykke mer ned i sinnet til helten. Så kom Batman Begins, og moroa startet.

      Det er jo utrolig hva Reeve klarte å få ut av manusene. Jeg føler at jeg alltid ser to helt forskjellige personer når jeg ser filmene med Reeve, det gjør jeg ikke med de to andre som forsøkte seg etter Reeve. Nærmeste man kommer synes jeg er Cavill, han ligner litt på Reeve og han er god i Superman-rollen synes jeg. Jeg følte at man ikke lærte ham å kjenne så mye som Kent, jeg håper det kommer senere, slik som i Spider-Man 2. Men da må man skaffe en ny regissør, Snyder er ikke flink på det området.

      Jeg klarer bare ikke å se noe positivt med Routh som spesielt Kent. Det er flaut å se på når han etterligner Reeve når han forsøker å være klomsete. Mulig jeg hadde likt ham mer hadde manuset vært bedre, og at man byttet ut en hel haug med skuespillerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.