Visit my YouTube channel here.

Special Forces (2011)

I fjellene finner man mange skjeggaper.

Språk og lyd Fransk: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk, svensk, finsk
Bilde: 16:9 Widescreen (2.35:1)

En kvinnelig reporter blir tatt som gissel av Taliban i Afghanistan. For å redde reporteren, blir det sendt inn en gruppe med spesialtrente soldater.

Special Forces starter ikke bra. Klippingen er elendig, her har vi noen som ikke vet helt hva de holder på med når det nesten settes rekord i hurtig klipping. Kameraet står aldri i ro, det er hele tiden bevegelse her og ekstrem rask klipping. Hva gjør dette med filmen? Det gjør at filmen ikke har rytme, noe som er viktig i actionfilmer. Det skal sies at i den siste halvdelen roes det hele ned, heldigvis, for starten er brutal.

Historien er generisk der vi følger en dum og naiv krigsreporter som blir kidnappet av Taliban. Jeg klarer aldri å bry meg om disse krigsreporterne. De vet godt at de risikerer livet sitt, så hvorfor sette andres liv i fare? De er kun egoistiske som skal ha førstesiden i avisen, det er alt. De er ikke verdt å redde.

Actionscenene er greie nok, men de blir repeterende og lite realistiske når skjeggapene bare løper mot kulene uten å ta dekning. Ikke nok med det, når det virker som om de har mistet halve styrken og trekker seg tilbake, så er de like mange igjen i neste forsøk. Men hver gang våre franske helter skal drepe skjeggapene, kommer det en slitsom gitar som ønsker å være så tøff med repeterende riff. Dette gjør at jeg fikk følelsen av å se en film fra tidlig 00-tallet, franskmennene henger litt etter når de tror tunge gitarriff fremdeles er kult og akseptabelt. Selvsagt blir det en overdose av heroisk heltemusikk også, det er alltid slitsomt når filmen blir så høy på seg selv.

Special Forces er først og fremst en vakker film med flotte fjell. Filmen er visuelt nydelig å se på. Budsjettet var sikkert ikke det største, vi ser jo aldri noe til et helikopter som styrter. Det er også noen merkelige korte scener her, noe som igjen ødelegger rytmen til filmen. Det er gjort noen valg her som jeg skjønner svært lite av. Vi får skylde på en uerfaren regissør.

Dette er en film som er verdt å sjekke ut hvis du overlever den første halvdelen med elendig klipping og et kamera som aldri står stille. Filmen har energi mot slutten, selv om alt blir veldig urealistisk. Du vil ikke knytte bånd til rollefigurene, noe filmen forsøker på tidlig i filmen, men som den misslykkes helt med. Det hjelper ikke at sjefen for skjeggapene minte meg om fribryteren CM Punk, og det er en slapp skjebne han får. Var det alt etter en så lang menneskejakt?

Special Forces er en dårligere utgaven av Tears of the Sun, men den er verdt å leie en gang. Bare ikke forvent en realistisk film der du bryr deg om rollefigurene. Ingen av dem har noe særlig personlighet.

Bilde 9/10: Bildekvaliteten er god, det er svært lite å klage på. Mesteparten av handlingen finner sted i dagslys, bildet er skarpt og fargene sitter som de skal. Det er en nytelse å se fjellene i HD.

Lyd 8/10: Jeg savnet mer bruk av sidehøyttalerne. Lyden klarte aldri å fylle rommet, det meste kommer fra senter og fronthøyttalerne. Lyden er klar, men jeg savnet mer trykk når det blir avfyrt så mange skudd.

Ekstramateriell 1/10: Ingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.