Visit my YouTube channel here.

Vikings: Season 1 (2013)

vikings season 1

Skjeggete menn.

Bilde: 1.78:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Vi følger Ragnar Lodbrok, en viking med en sterk personlighet og vilje. Han kommer på kant med jarlen når han vil seile i en annen retning enn det jarlen vil når de skal ut og plyndre. Ragnar Lodbrok vil seile mot vest der han mener det kan skjule seg store skatter som bare venter på å komme i hans og jarlens hender. En dag tar Ragnar Lodbrok saken i sine egne hender, uten å spørre jarlen, og da blir det selvsagt bråk i den harmoniske vikingleieren.

Vikings er en interessant serie hvor vi lærer mye om hvordan vikingene levde. Nesten alle karakterne vi møter er forferdelige personer som du ikke bryr deg mye om i det hele tatt. Men det er veldig interessant å se Ragnar Lodbrok og hans reise og hvordan han behandler folk rundt ham. Han er en viking, han dreper uskyldige mennesker, men du kan også se en god side som dukker opp underveis når han møter en kristen mann som blir en god venn underveis. Problemet er bare at den kristne mannen ikke er i vikingleieren frivillig, han ble tatt til fange og skulle egentlig selges som en slave.

Det er ikke så mange skuespillere som imponerer i Vikings. Jeg telte bare tre skuespillere som jeg følte gjorde en god jobb og passet karakterene de spilte. Travis Fimmel er fantastisk som Ragnar Lodbrok. Han er en luring med glimt i øyet, måten han spiller på minner meg om Jeremy Davies, hadde vært kult hvis han dukket opp i denne serien også, da hadde vi hatt to luringer.

Dialogen er ganske svak til tider, man merker godt at det er TV-kanalen History som står bak produksjonen. Når noen av karakterene leverer sine linjer, føles det ut som en skolelærer snakker til deg om reglene og hvordan vikingene levde. Skuespillerne er ikke troverdige i disse scenene.

For å nevne noen av de største problemene kan jeg starte med klærne karakterene går i. Klærne ser for rene ut, når jeg tenker på vikinger tenker jeg skitne, hårete menn og kvinner som lukter dritt og fordervelse. Dette inntrykket får man ikke i Vikings. Her er alt for det meste rent og pent, det føles heller ikke særlig ekte ut når tennene ikke kan bli renere og mer perfekte. Den eneste som har dårlige tenner er en gammal svenske, han er skikelig ekkel og jeg skulle likt å se flere av hans skitne kaliber.

Et annet problem er at karakterene snakker engelsk. Dette forventet jeg selvsagt, men det blir svært ødeleggende og distraherende når mange av karakterene har skaninaviske navn, men de prater engelsk. Det er også noen merkelige scener her når vikingene møter engelskmenn og plutselig er det ingen av gruppene som snakker engelsk. Jeg skjønte poenget at de ikke skulle forstå hva de sa til hverandre, men det ble for dumt. Det hadde ikke skjedd hvis Mel Gibson hadde hatt en finger med i spillet, men nå vil jo ingen være i nærheten av crazy Mel.

Serien hopper også veldig fort fremover i tid etter noen hendelser. Plutselig har det gått flere måneder etter noen viktige hendelser. Det gjør at man aldri direkte rekker å kjede seg, men jeg savnet en grundigere oppbygging til de større hendelsene. Ting går veldig raskt unna i Vikings, for raskt for enkelte seere kan jeg tenke meg.

Det mest interessante her og som gjorde at jeg likte serien, er det som foregår internt i vikingleieren. Spesielt er det interessant å se forholdet mellom de to brødrene, man vet at før eller siden så vil den sjalue broren dolke Ragnar Lodbrok i ryggen. Misunnelse er en farlig ting.

Selv med sine problemer er Vikings en underholdende serie med mye spenning, spesielt gnissningene mellom jarlen og brødrene byr på noen herlige, nervepirrende scener. Ikke se for deg en type serie som Game of Thrones med velskrevne karakterer og de andre kvalitetene man finner i den serien. Vikings har ikke like mange kvaliteter som Game of Thrones, men den har nerven når den først bruker litt tid på karakterene og spillet om maktposisjonen. Og seriemusikken er tøff og kul, bare så det er sagt.

Bilde: 10/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er mørkt og ganske så perfekt. Det er skarpt, detaljert og klart som dagen er lang.

Dialogen er klar og tydelig. Det skjer ikke så mye aktivitet i sidehøyttalerne, det er de tre høyttalerne i front som får mest å jobbe med og lyden er veldig klar og luftig.

Ekstramateriell:
Audio Commentary
Deleted Scenes (4 minutter)
Conquest and Discovery: Journey of the Vikings
The Armors of the Vikings
A Warrior Society: Viking Culture and Law (21 minutter)
Birth of the Vikings (17 minutter)
Forging the Viking Army: Warfare and Tactics (12 minutter)

4 thoughts on “Vikings: Season 1 (2013)”

  1. Enig i at dette er en god serie, jeg koser meg med denne. Er uenig i noe av kritikken din, synes det er langt flere enn 3 her som gjør en god jobb i rollene sine, ble faktisk overasket over den generelle kvaliteten da jeg grunnet budsjettet hadde lave forventninger, når det er sagt er vi enige når det kommer til dialogen. History hadde nok med hell kunne brukt litt mer av budsjettet på kvalifiserte manusforfattere. På språksiden er vi helt uenige. Engelsk er faktisk nærmere det språket de snakket i vest Norge på denne tiden enn det norske språket vi snakker idag. En annen interessant ting er at første gang vikingene dro vestover og møtte befolkningen i Britannia kunne de faktisk delvis forstå hverandre viser ny forskning. Språket(språkene) ble enda mer samlet utover 1000 og 1100 tallet da deler av England og Irland faktisk hadde Norsk konge og delvis norsk befolkning.

    1. Ok da, Marilyn Manson var litt kul han også!

      Vet at jeg var litt pirkete på språket, men det hadde vært kult med dansk tunge. Vi vet jo at det hadde blitt store problemer med undertekster, budsjett og skuespillere, hadde man gjort dette i en TV-serie. Kim Bodnia og Mads Mikkelsen kunne spilt alle vikingene! 🙂

      Du vet sikkert mer om vikingenes historie enn meg (jeg husker svært lite om vikingene), så heretter kaller vi deg for professor Roar. 🙂

      1. Noe av det spennende med vikingtiden (ca. 900-1100) er at vi veit så utrolig lite om Norge i denne perioden. Faktisk er Snorre fremdeles en av hovedinformasjons kildene våre og poeter på den tiden (og en del idag) skriver positivt om de som betaler/skal høre på våset. Siden det er så mye spekulasjoner skulle man tro Hollywood ville kastet seg over dette temaet, de elsker jo historier som ingen egentlig har alle svarene på, slik at de kan lage sine egne historier og allikevel kalle det historisk drama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.