Visit my YouTube channel here.

20th Century Boys (2008)

20th-century-boys

Kampen mot ondskap.

20th Century Boys er basert på en populær mangaserie. Jeg vet ikke hvor mange filmer det er planlagt, men den andre filmen skal være like rundt om hjørnet. For 20th Century Boys avslutter med en cliffhanger-slutt, altså ikke en skikkelig slutt som avslutter det hele.

Mangaserien har jeg ingen kjennskap til, men det merkes godt at mangaserien har mye å fortelle. For selv om 20th Century Boys har en spilletid på rundt 140 minutter, er det altfor lite med tanke på karakterdybde og bakgrunnshistorie. Det veksles mellom nåtid og fortid da de unge barna startet en klubb. Dette tok meg tilbake til Stephen Kings bok og filmatisering, It. Folk som har sett den husker sikkert the Losers Club. Samme konseptet finner man i 20th Century Boys med unge mennesker som finner hverandre og starter en klubb. Det de ikke vet er at en notatbok der de skriver en historie om verdens undergang vil bli til virkelighet når de blir voksne. En sektgruppe som kaller seg Friend gjør fiksjon til virkelighet. De følger boken til punkt og prikke Men hvem er det som står bak det hele? Hvem er lederen for terroristgruppen som gjemmer seg bak masken? Han kjenner dem, men å finne ut hvem han er er ikke en lett jobb.

Det er mye dialog i 20th Century Boys. Det meste fungerer, men i enkelte scener kan det bli litt uinteressant. Noen scener føles ikke ferdige, det mangler mer tynge og informasjon. Det er ingen tvil om at 20th Century Boys kunne ha vært så mye bedre hadde man roet ned tempoet og den meget viktige introduksjonen av rollefigurene. De fleste rollefigurene mangler personlighet. Hvor kommer de fra, hvem er de som personer? Vi blir aldri godt nok kjent med dem når de er barn, heller ikke som voksne. Den artigste rollefiguren blir vi dessverre ikke kjent med som voksen da han dør ganske tidlig i filmen.

Det er lite action i 20th Century Boys, det spilles mer på spenning enn action. En stor robot på slutten er høydepunktet, en helt ok skapning og en del ødeleggelser blir gjort. Men det er ikke til å legge skjul på at Japan ikke er de beste innen spesialeffekter. Mesteparten av tiden blir brukt på etterforskning og tilbakeblikk. Det skal sies at helten Kenji har verdens dårligste hukommelse, noe som er irriterende i lengden når han ikke husker noe som helst i en oppvekst der de beste minnene er lettest å huske. Jeg tror virkelig ikke at denne karen har så dårlig hukommelse. Kanskje det ligger mer bak?

Jeg ser frem til den andre filmen. Avslutningen har jeg blandede følelser for. Det er så mye uoppklart i 20th Century Boys, at jeg satt å irriterte meg når rulleteksten kom. Hastverk er lastverk, det ordtaket passer godt til 20th Century Boys som har en historie som virkelig er god, utførelsen stod ikke helt i stil.

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.