Visit my YouTube channel here.

Fantastic Mr. Fox (2009)

Excuse me? Am I being flirted with by a psychotic rat?

Enten elsker du Wes Anderson, eller så hater du ham. Jeg elsker ham, vi trenger denne type regissører som skiller seg ut i mengden. Jeg har ikke noe kjennskap til barneboken filmen er basert på, eneste jeg vet er at forfatteren er norsk, Roald Dahl.

Fantastic Mr. Fox er en sjarmerende film i beste Wes Anderson-stil. Det er sært, men ikke så sært som det jeg er vant til fra den kanten. Man kjenner igjen mange av trekkene til Wes Anderson i Fantastic Mr. Fox. Absurde situasjoner der rollefigurene er rolige og kontrollerte, og noen sprø rollefigurer som f.eks. rotta, som er helt genial. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg tenkte hele tiden på John Turturro i The Big Lebowski. Var noe med gangen til rotta som kunnee minne meg om Jesus Quintana fra The Great Lebowski.

Morsomt er det også at Wes Anderson valgte å bruke stop-motion, noe som egentlig var en selvfølge når denne karen skulle lage sin første animasjonsfilm. Filmen er vakker og enkel. Det er tydelig at Wes Anderson har hentet inspirasjon fra sin egen film, The Life Aquatic with Steve Zissou. Se sekvensen der han viser oss hvordan undergrunnen til dyrene er bygget opp. Akkurat samme metode brukte han i The Life Aquatic with Steve Zissou når vi så hvordan båten var bygget opp.

Ikke forvent å le deg i hjel når du setter på en Wes Anderson-film. Du vil humre og le høyt noen ganger. Jeg har alltid likt varmen i humoren og de sære rollefigurene som alltid er fargerike. Der skuffer ikke Fantastic Mr. Fox, som byr på artige rollefigurer man bryr seg om, selv om de er noen skurker.

To ting jeg synes Wes Anderson kunne gjort annerledes var å rette fokus på noen andre rollefigurer også, det ble for mye fokus på revene. Det var også andre dyr i filmen som var interessante. Spilletiden er også i det korteste laget, tyve minutter til hadde vært perfekt. Kanskje også en litt roligere oppbygging, for jeg ville absolutt ha mer.

Sammen med Mary and Max er Fantastic Mr. Fox to av de beste animasjonsfilmene i 2009. Up fortjente ikke noe Oscar i år, det ble helt feil. Men når ikke Mary and Max er nominert til Oscar, da går det ikke an å ta Oscar-utdelingen seriøst. Først The Departed, nå Up. Hva skjer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.