Visit my YouTube channel here.

First Man (2018)

Den lange turen til månen.

Bilde: 2.39:1
Lyd: Engelsk Dolby Atmos

First Man er basert på sanne hendelser om Neil Armstrong som var den første mannen på månen. I First Man får vi se en mørkere side av livet til den store helten, han opplever at folk rundt ham dør som fluer og han blir spesielt knust når hans yngre datter dør. Dette etterlater et tomrom i ham som aldri blir fylt igjen.

Jeg vil ikke kalle First Man for en lykkelig film, jeg ble overrasket over hvor mye filmen fokuserte på all elendigheten som på en måte ødela sjelen til Neil Armstrong i filmen. Dette er ikke en type film som gir deg et spark i ræva hvis du ligger nede, den kveler gleden i deg og protagonisten, selv i siste scene så ser det ikke ut som om det finnes et håp.

Det er bare bra at man lager filmer som dette, man blir etter flere år litt lei av å kun se lykkelige historier der alt ordner seg til slutt når filmer spesielt er basert på sanne hendelser om mot og håp. Det inntrykket får man ikke av First Man, den siste scenen og flere scener byr på symbolikk som forteller oss det meste om hva som foregår inne i hodet på protagonisten og tomrommet som aldri kan bli fylt opp igjen. Selv en tur til månen hjelper ikke så mye kan det virke som, og det gjør bare at protagonisten føles mer menneskelig ut.

Et problem som dukker opp er at man aldri kommer så godt under huden på de andre sentrale karakterene. De utfyller en rolle, men jeg savnet litt mer dybde, bare litt. Se bare på Buzz Aldrin, var fyren bare en drittsekk eller hadde han kvaliteter som veide opp for hans manglende empati? Når det gjelder protagonisten så skjønner man ham, hva som plager ham og hvorfor han på en måte holder andre mennesker på avstand.

Med First Man har regissør Damien Chazelle laget en menneskelig film som ikke føles ut som en kvalmende Hollywood-film som føles kunstig ut. Det er en ganske mørk historie der protagonisten aldri vil bli en hel mann igjen, selv etter en eventyrlig reise til månen.

Ekstramateriell:
Audio Commentary
Putting You in the Seat (7 minutter)
Recreating the Moon Landing (6 minutter)
Giant Leap in one small Step (5 minutter)
Shooting for the Moon (4 minutter)
Preparing to Launch (4 minutter)
Astronaut Training (4 minutter)
Mission Gone Wrong (3 minutter)
Shooting at NASA (3 minutter)
Deleted Scenes (4 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: