Visit my YouTube channel here.

Gåten Ragnarok (2013)

gåten ragnarok

Hva var det vikingene skjulte?

Bilde: 2.35:1
Lyd: Norsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En arkeolog som er besatt av å løse gåten om Osebergskipet tar med seg sine to barn og noen kolleger for å gjøre et siste forsøk på å løse det store mysteriet. Hva var det vikingene skjulte? Det vil han få svar på, men det som venter er ikke hyggelig.

Gåten Ragnarok er en norsk eventyrfilm regissert av Mikkel Brænne Sandemose, dette var mannen som stod bak den forferdelige Fritt vilt III. Jeg visste ikke det før jeg undersøkte nærmere hvem som hadde laget filmen. Da sank forventningene betraktelig når jeg satte meg ned for å se Gåten Ragnarok.

Men Gåten Ragnarok er faktisk en ganske god eventyrfilm. Den er ikke særlig original, men den har en fantastisk atmosfære som er guffen og klaustrofobisk.

Jeg har ikke lyst til å røpe så mye om hva som skjer, men det blir for vanskelig å holde skjult. Så i de neste avsnittene vil jeg fortelle litt mer om hva som dukker opp her.

Det viser seg at Gåten Ragnarok er en monsterfilm. I starten så skulle man tro at dette skulle være en film som var mer lik Indiana Jones. Men det viser seg å være en monsterfilm som låner det meste fra andre monsterfilmer. Den låner til og med en scene fra Cliffhanger, og den scenen er utrolig spennende i Gåten Ragnarok.

Så du kan bare glemme vikinger og deres hemmeligheter, det man får er et stort sjømonster som først viser sitt stygge tryne etter rundt en time. Før det så klarer filmen å bygge opp en svært god og skummel atmosfære som er veldig lik den man fant i f.eks. Jaws når man ikke ser selve sjømonsteret før etter en time. Mot slutten blir det mer Jurassic Park over det hele, det er ikke like spennende, men det fungerer greit.

Gåten Ragnarok går for å være en familiefilm. Nå har jeg sett så mange filmer, og jeg burde vite hva jeg prater om når jeg sier at jeg ikke er enig i at Gåten Ragnarok er en familiefilm selv om filmen har aldersgrensen 11 år. Fordi det er noen intense scener her som selv jeg fant nervepirrende og ganske skumle. Det er atmosfæren som er det beste med filmen, og atmosfæren vil skremme mange yngre barn. Så å kalle dette en familiefilm blir litt feil i min bok. Man ser ikke noen stygge grafiske scener, men man trenger heller ikke det for å skremme seerne. Det holder med en trykkende og ekkel atmosfære, det lykkes Gåten Ragnarok svært godt med.

Karakterene har ikke mye personlighet eller dybde. Skuespillerne gjør en grei jobb, men nå får de ikke så mye å jobbe med. Jeg skjønte ikke helt poenget med de to ungene. De har svært lite betydning for filmens del, selvsagt så er det en dose dårlig drama her som ikke fungerer i det hele tatt. Det er slapp drama på sitt dårligste med en familiefar som forsøker å finne båndet han en gang hadde til sine unger. Svært tynt blir det. Og han er også verdens mest uansvarlige far som tar med seg ungene på denne turen. Det er kanskje lurt å ha med hjelm når man utforsker grotter?

Jeg ble positivt overrasket over Gåten Ragnarok. Dette er en fin monsterfilm med en herlig og trykkende atmosfære. Filmen er ikke original, og jeg følte meg litt smålurt når jeg trodde jeg skulle se en norsk variant av Indiana Jones som forsøker å finne ut litt mer om vikingene og deres hemmeligheter. Da så jeg virkelig feil film, for Gåten Ragnarok er en skumlere utgave av Jurassic Park.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 6/10

I lysere partier er bildet veldig klart og skarpt. I mørkere partier så blir bildet mykere, men totalt sett er bildekvaliteten veldig bra.

Dialogen er klar og tydelig. Dette er et litt problematisk lydspor. Grunnen til at jeg sier det er at når sjømonsteret dukker opp så er det mye kraft her, men lyden er satt for høyt opp slik at volumet rett og slett blir for høyt og man må senke volumet på forsterkeren. Og det hjelper heller ikke kun med kraft, for lyden blir litt hard og jeg savnet mer luft og varme i dette lydsporet.

Ekstramateriell:
Bakomfilm (22 minutter)
Visuelle Effekter (4 minutter)
Informasjonsfilm (5 minutter)
Temasending Om Vikingtiden (17 minutter)
Intervju med Pål Sverre V. Hagen (18 minutter)
Intervju med Maria Annette T. Berglyd (4 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.