Visit my YouTube channel here.

Get on Up (2014)

get on up

James Brown, kongen av funk.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Dette er historien om James Brown, en hardtarbeidende mann som gjorde ting på sin måte og det gjorde ham til en av de mest legendariske musikerne i historien.

Nå visste jeg ikke noe som helst om personen James Brown når jeg satt meg ned for å se Get on Up. Det eneste jeg forbinder James Brown med er hans opptreden i Rocky IV. Det sier vel sitt, gjør det vel ikke?

Get on Up er regissert av Tate Taylor, og i hovedrollene finner vi Chadwick Boseman, Nelsan Ellis og Viola Davis. Filmen gjorde ikke særlig bra på kino, den kostet 30 millioner dollar å lage, og den tjente inn rundt 32 millioner dollar.

Når undertegnede ikke visste noe som helst om livet til James Brown, så vet jeg hva jeg er ute etter når jeg ser biografifilmer. Filmen har sine positive sider og negative sider. Det mest positive er at Chadwick Boseman som spiller James Brown er strålende. Han var strålende i filmen 42, og han imponerer stort som James Brown. Dette er virkelig en spennende skuespiller.

Spilletiden er på rundt 130 minutter før rulleteksten dukker opp på skjermen. Jeg kan ikke si at filmen hadde blitt bedre med lengre spilletid da manuset er litt ujevnt fra før av.

Det som er problemet med Get on Up som biografifilm er at den er rotete redigert. Jeg setter pris på at en biografifilm starter fra av A og avslutter på C. Det som var distraherende var at filmen plutselig går tilbake til fortiden når James Brown var en liten guttunge flere ganger underveis. Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke kunne starte med disse scenene og bygge opp James Browns liv i kronologisk rekkefølge.

Det er også store tidshopp her. Når man ikke kjenner noe til livet til James Brown, fikk jeg problemer med å helt skjønne hvem som var hans unger, for først trodde jeg ikke det var hans unger. Det er svært lite vi ser til familielivet til James Brown, og faktisk savnet jeg å se når han lagde sin musikk og hvor han hentet sin inspirasjon fra. Get on Up blir for kaotisk, den er rett og slett ikke fokusert nok på hva den burde gjøre som en biografifilm.

Etter å ha lest litt om livet til James Brown i ettertid, er det jo mye som ikke er tatt med i denne filmen. Mannen begynte jo blir helt gal i hodet, vi ser enkelte episoder, men det hadde vært veldig interessant å se den mer mørke siden ved James Brown, noe filmen aldri helt viser. Det blir en film som hyller artisten James Brown, men hvem var han egentlig som familiemann? Det gir aldri Get on Up svar på.

Jeg tror nok Get on Up er en film som passer mest for de som er interessert i denne musikken og som har kjennskap til James Brown og hans liv som musiker og familiemann. På en annen side kan man også tenke seg at disse personene ikke vil like filmen da det er mye som mangler her. For oss andre er filmen underholdene nok, vi får se en strålende rolletolkning av Chadwick Boseman, og faktisk fikk filmen meg til å undersøke mer om James Brown og hans privatliv. Men det var mest på grunn av at jeg følte at det var mye her som ikke ble vist.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 6/10

Bildet er klart, ganske skarpt og naturlig. Detaljene uteblir heller ikke.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er krystallklart, musikken pumpes ut av front høyttalerne og det høres stramt og fint ut. Det er ikke så mye aktivitet i sidehøyttalerne som det burde ha vært.

Ekstramateriell:
Deleted/Extended/Alternate Scenes (15 minutter)
Full Song Performances (9 minutter)
Extended Song Performances (7 minutter)
Long Journey to the Screen (4 minutter)
Chadwick Boseman: Meet Mr. James Brown (11 minutter)
The Get on Up Family (6 minutter)
On Stage with the Hardest Working Man (6 minutter)
The Founding Father of Funk (13 minutter)
Tate Taylor’s Master Class (7 minutter)
Audio Commentary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.