Visit my YouTube channel here.

The Jungle Book (2016)

the-jungle-book-bd-2016

He’ll come back… and I’ll be waiting.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1

Menneskehateren Shere Khan skaper problemer i dyreparadiset. Han er ute etter menneskebarnet Mowgli, som har vokst opp med en ulvefamilie. Nå må Mowgli stå på egne bein, og han skal forsøke å finne andre mennesker han kan bo sammen med. Da må han først gjennom den farlige jungelen der det befinner seg snille og eksentriske dyr. Men den slemme Shere Khan har ikke tenkt å gi slipp på sitt hat med det første, han har en ond plan.

The Jungle Book er regissert av Jon Favreau (Iron Man, Iron Man 2, Chef), og i hovedrollen som den unge Mowgli finner vi nykomlingen, Neel Sethi. Stemmeskuespillerne er blant annet Bill Murray, Idris Elba, Ben Kingsley og Christopher Walken.

Nå har vel de fleste av oss sett den animerte utgaven av The Jungle Book. Det er en klassiker for mange, selv synes jeg animasjonsfilmen har flere problemer. Walt Disney gjorde det overraskende bra med sin live action adaptasjon av animasjonsfilmen Cinderella, så det er et marked for denne type live action-filmer. Nå vil det garantert komme ganske mange live action-filmer basert på kjente animasjonsfilmer fra Walt Disney, for med The Jungle Book lukter det store penger.

Var det nødvendig å lage en live action-film med et ekte menneske foran kameraet? Nei, det synes jeg ikke, men jeg forstår jo selvfølgelig poenget. Først er det penger, men så har vi også det at mange av dagens yngre barn kanskje ikke liker den gamle håndtegnede animasjonen. Da trenger den nye generasjonen en nytolkning med fantastisk teknologi.

Så over til filmen. Først må jeg nevne dyreanimasjonen som nesten er fotorealistisk. Det er mange forskjellige dyrearter med i The Jungle Book, og det her er det beste jeg noensinne har sett når det gjelder dyreanimasjoner i en live action-film. Her snakker vi detaljert animasjon som er fantastisk å se på.

Visuelt er The Jungle Book en nydelig film. Nå er ikke undertegnede særlig glad i for mye dataanimasjon, men jeg tenkte ikke over det når jeg satt og så The Jungle Book. Det er et veldig godt tegn.

Men The Jungle Book er i mine øyne ikke en perfekt film. Mitt største problem med filmen er når dyrene snakker. Når dyrene ser så ekte ut som de gjør her, blir det delvis ødelagt av at dyrene snakker. Det passer bare ikke helt, det ser heller ikke så naturlig ut når de åpner munnen sin for å snakke.

Og det er veldig mange stemmeskuespillere her som ikke passer til dyrene de gir sin stemme til. Den som kommer best ut av det og som du føler passer 100 % er Idris Elba, som gir sin stemme til den sinte tigeren, Shere Khan. Jeg følte virkelig denne karakteren og hans hat. Og det er mye takket være Idris Elba. Bill Murray synes jeg er svak, han gir sin stemme til Baloo. Ben Kingsley som gir sin stemme til Bagheera blir for spak. Det er noe som mangler her, stemmene trenger mer varme og fylde.

Jeg er heller ikke særlig glad i barneskuespillere, men jeg ble positivt overrasket over Neel Sethi, som spiller den sjarmerende Mowgli. Måten jeg bedømmer barneskuespillere på er en ganske enkel måte, irriterer de meg så hater jeg de. Neel Sethi irriterte meg ikke, han er faktisk veldig sjarmerende og han passer perfekt til å spille den unge Mowgli.

Sammenlignet med animasjonsfilmen mangler live action-filmen varmen og lunheten. Jeg følte ikke en ekte kjemi mellom unge Mowgli og hans nærmeste allierte. Det følte jeg i animasjonsfilmen. Problemet har jeg nevnt med stemmeskuespillerne og at dyrene ser for ekte ut.

Jeg ble spesielt skuffet over når unge Mowgli møter bjørnen, Baloo. Kjemien stemmer raskt i animasjonsfilmen, man føler at de to er på bølgelengde. Men det er noe kaldt i denne filmen, og ved siden av at det er mange stemmeskuespillere som ikke fungerer optimalt så er det nok her man begynner å merke forskjellen mellom animasjonsfilmer og moderne live action-filmer.

Det er noe helt spesielt med håndtegnede animasjonsfilmer kontra en live action-film som The Jungle Book. Den klarer aldri å skape det samme lune universet, og stemmeskuespillerne i den originale animasjonsfilmen er mye bedre enn skuespillerne i denne live action-filmen. Det hjelper ikke kun å ha med kjente navn, stemmen skal passe til karakteren.

Et annet problem er at historien aldri helt klarer å engasjere. Selv om jeg fant unge Mowgli sjarmerende, brydde jeg meg ikke noe om hans reise. Jeg var spent på hvem han ville møte av de kjente og kjære karakterene, men jeg brydde meg ikke om han var i fare eller ikke. For det er først og fremst dyrene jeg er forelsket i når jeg besøker dette universet, ikke unge Mowgli. Det skal sies at jeg også synes animasjonsfilmen har en veldig rotete historie. Den klarte heller aldri å engasjere meg.

Jeg er ganske sikker på at The Jungle Book vil bli en stor suksess for Walt Disney. Men dette er ikke en film for de aller yngste barna, den blir ganske mørk i enkelte partier. Den har også noen mørke, atmosfæriske scener når for eksempel slangen Kaa dukker opp. Når det gjelder denne herlige karakteren blir hun dessverre litt ødelagt. Hun er ikke sjarmerende eller særlig fargerik i denne filmen. Og det er faktisk en kvinne, Scarlett Johansson, som gir sin stemme til Kaa, noe som ikke passer i det hele tatt. For kaldt, for alvorlig, for lite lek. Kaa skal være leken for pokker, her skulle man ha brukt stemmen til f.eks. John Goodman. Mulig han burde gitt sin stemme til Baloo også.

Av karakterene og stemmeskuespillerne er det Idris Elba som Shere Khan stjeler showet. Det er synd at Shere Khan ikke fikk mer skjermtid der vi kunne hatet ham mer. Han er en dominerende karakter, og filmen burde ha brukt mer tid på han og hans psykologiske spill. Se bare på den herlige scenen med ulveungene, jeg ville ha mer av dette.

Hvis du elsker den originale animasjonsfilmen er jeg litt usikker på om The Jungle Book vil falle 100 % i smak. Jeg tror det faller på om du liker stemmeskuespillerne eller ikke, og at du aksepterer at dyr som ser helt fotorealistiske ut snakker. Filmen har heller ikke den samme sjarmen eller varmen til animasjonsfilmen, den blir litt for alvorlig. Men visuelt sett er dette en nydelig film, og dataanimasjonen er fotorealistisk. Men selve historien, den føltes litt tom ut, det må jeg ærlig innrømme. Det gjorde den også i animasjonsfilmen.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 4/10

Bildet er klart, ikke så skarpt som forventet og fargene sprudler. Sortnivået er også bra. I enkelte partier blir bildet litt dødt og sterilt, grunnen er vel at dette er opprinnelig en 3D-film.

The Jungle Book har et levende lydspor som fyller opp rommet på en meget god måte. Man føler at man er i jungelen, side og bakhøyttalerne er aktive nesten hele tiden. Dialogen er kanskje litt lav sammenlignet med resten av lydsporet.

Ekstramateriell:
The Jungle Book Reimagined (35 minutter)
I Am Mowgli (8 minutter)
King Louie’s Temple: Layer by Layer (3 minutter)
Audio Commentary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.