Visit my YouTube channel here.

Snowpiercer (2013)

snowpiercer

En lang togtur.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Isalderen har kommet tilbake etter at menneskerasen forsøkte å kurere global oppvarming. De eneste gjenlevende befinner seg på et tog som går rundt og rundt uten å stoppe. Der har det oppstått et klasseskille, de svakeste befinner seg bakerst i vognen, mens de mer velstående hygger seg i vognene nærmest motorrommet. Men nå har de svakeste fått nok, og de har en plan som de håper vil lykkes. Nå skal de bli konger, men prisen vil bli stor.

Mesterregissøren Joon-ho Bong var den tredje regissøren fra Sør-Korea i 2013 som valgte å samarbeide med filmindustrien i Vesten. I Snowpiercer er det to sørkoreanske skuespillere, resten er hvite og velkjente fjes. Sør-Korea er selvsagt representert av Kang-ho Song, mannen alle elsker. Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell og John Hurt representerer Vesten.

Jeg ble litt skuffet over Joon-ho Bong forrige film, Mother. Jeg tror jeg må se den filmen om igjen, for filmen var jo god, det var bare at jeg forventet en annen type film. Mother kom ut i 2009, så det var virkelig på tide med en ny film igjen!

Snowpiercer falt absolutt mer i smak enn Mother. Jeg ble overrasket over all humoren man finner her, og som vanlig får vi se noen helt fantastiske, visuelle scener som nesten bare sørkoreanerne får til. Jeg tenker spesielt på den fantastiske scenen tidlig i filmen med øksegjengen, men du har flere godbiter i vente, stol på meg!

Selv med all humoren er det også en større dose alvor i Snowpiercer. Det merker man spesielt den siste halvtimen som kanskje blir litt treg med tanke på hvor fort den første timen gikk unna. Det er absolutt kvalitet når ting skal oppklares og avgjøres, men lekenheten blir borte og alvoret tar over i den siste akten.

Snowpiercer dykker ned i sinnet til karakterene, og forteller oss valgene man har hvis man hadde vært i den situasjonen karakterene i filmen er. Noen gjør alt for å overleve, andre gir opp. Så skal man som seer dømme disse karakterene og velge side.

Skuespillerne er fantastiske. Den som stjeler showet er faktisk Tilda Swinton som leverer en fantastisk morsom rolletolkning som jeg trodde ikke hun hadde i seg. Hun er så morsom, spesielt når hun skal straffe en skokaster.

Snowpiercer er det jeg vil kalle en skikkelig god underholdningsfilm med noen geniale scener. Det er noe helt spesielt med de tre beste sørkoreanske regissørene som klarer å skape en filmglede jeg nesten ikke opplever lenger. Snowpiercer er for meg nesten et mesterverk, men den tredje akten klarte ikke helt å overbevise, selv om slutten er fin og passende.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: /10

Bildet er klart, ikke så skarpt og mørkt. Sortnivået er bra, noe som er veldig viktig i en film som dette der det ofte er veldig mørkt og lite belysning. Fargene er veldig varme, noe som er deilig når man kommer fra mørket og over til lysere partier.

Dialogen er klar og tydelig. Alle høyttalerne blir tatt i bruk, lydsporet er luftig og bredt, spesielt når det skjer noe med toget under turen.

2 thoughts on “Snowpiercer (2013)”

  1. Husker jeg satt og lo da jeg leste anmeldelsene av denne filmen i de største avisene i Norge. Det virker som disse anmelderne ikke eier filmglede, de forsto heller ikke filmen utifra det jeg leste. Tror VG ga denne 3/6. Dette er en personlig favoritt for meg når det gjelder filmer fra 2011 – 2014. En sterk 9/10. Det eneste minuset jeg satt igjen med var at dette universet var så interessant at det faktisk hadde passet meg personlig bedre med en 12 episoders tv serie hvor man virkelig kan dykke ned i persongalleriet og samfunnet de lever i på dette toget.

    1. Ja, du sier noe der, var mange interessante grupperinger som hadde vært interessant å bli nærmere kjent med. Spørsmålet er om serien hadde blitt like god uten Joon-ho Bong?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.