Visit my YouTube channel here.

Star Wars: The Force Awakens (2015)

star wars the force awakens bd

You. You’re afraid. That you will never be as strong as Darth Vader.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1

The First Order er de nye slemmingene, og da må en ny helt reise seg opp og stoppe de onde kreftene som truer fred og frihet. Hans navn er ikke Luke Skywalker, hennes navn er Rey.

Star Wars: The Force Awakens er selvfølgelig en av de filmene jeg så mest frem til 2015. Men skal jeg være ærlig så var ikke så begeistret over at J.J. Abrams skulle regissere filmen. Han lager alltid gode underholdningsfilmer for massene, men for personer som undertegnede som ser så mye film og som har begynt å miste filmgleden litt, så føler jeg at han mangler prikken over i-en når han lager actionscener. Jeg sitter ikke ofte og smiler når jeg ser filmer regissert av J.J. Abrams, de beste regissørene pleier å lage noen korte, minneverdige actionscener som man vil huske. Og for ikke å snakke om at han er en elendig emosjonell regissør som aldri klarer eller satser på å få frem ekte følelser i filmene sine. Det blir så halvhjertet og kunstig, og dessverre er det flere eksempler i denne filmen også. Det er en scene som nesten fungerer, men det emosjonelle øyeblikket er ikke fortjent og måten scenen blir avsluttet på er elendig. Skjerp deg, jeg vil føle noe for karakterene vi følger!

Star Wars: The Force Awakens er på samme nivå som de to siste Star Trek-filmene. Det blir mye action, bråk og støy og gamle kjente karakterer dukker opp. Men noen karakterer, rettere sagt, skuespillere, burde nok ikke ha dukket opp. Da tenker jeg spesielt på Carrie Fisher som ikke imponerer, hun er rett og slett elendig i denne rollen, så jeg skjønner ikke hvorfor man valgte å bruke en så utvasket skuespillerinne som ikke bryr seg og som har en stemmen til en ond demon. Her skulle man ha gjort som Sylvester Stallone gjorde i Rocky Balboa med sin kjære, de skulle bare ha drept henne og sagt at hun døde for lenge, lenge siden.

Den nye Darth Vader heter Kylo Ren. Han har selvsagt en mester som lærer ham om den mørke siden, og hans mester ser ut som en gammel, inntørket penis. Herregud, de kunne vel ha funnet på noe bedre og kulere som i den originale trilogien.

Da var det mye hyggeligere å møte Harrison Ford igjen og Chewbacca. De fungerer greit, men Harrison Ford har blitt en gammel mann og han har ikke lenger strålingen han en gang hadde som Han Solo. Sånn er det bare når man blir eldre.

Ellers må jeg si at det som skuffet meg mest var at Star Wars: The Force Awakens ikke føltes særlig original ut. I starten er det ikke vanskelig å dra paralleller til Luke Skywalker der unge Rey er den kvinnelige utgaven av Luke Skywalker. Hun kommer i kontakt med en veldig søt robot som garantert kommer til å selge masse leker for Walt Disney. Da starter det nye eventyret som føles veldig kjent ut.

Her tar man mye fra de tre originale Star Wars-filmene, og underveis låner man også en utrolig skuffende nøkkelscene som alle vil huske fra Star Wars: Episode V- The Empire Strikes Back, mer kan jeg ikke si. Men det var så skuffende forutsigbart og lite passende. Jeg ble så skuffet og flau, og skal man kvitte seg med en karakter på den måten må i det minste skurken og den andre personen ha opplevd litt som vi som seere har sett. Derfor burde man ha gjort dette i den neste filmen som kommer. Da kunne det ha blitt emosjonelt, men ikke bruk en helt lik scene som er legendarisk og ikke minst, bygg opp karakterene bedre slik at vi skjønner dem bedre og valgene de har gjort og gjør!

De fleste karakterene er syltynne og endimensjonale, det følte jeg aldri at karakterene i den originale trilogien var. Der var vi som seere med fra starten av når vi ble med Luke Skywalker på en fantastisk spennende reise vi alltid vil huske. Vi var der, vi forstod hvem han var, hva han hadde opplevd og hva han ville oppnå. Rey som karakter er bare tom.

Den mest interessante karakteren dukker tidlig opp i filmen, det er Finn, spilt godt av John Boyega. Han har den mest interessante reisen som karakter, ikke Rey, som er prikk lik karakteren vi alle kjenner, Luke Skywalker.

Problemet med Rey er at Daisy Ridley blir slitsom i lengden der hun glemmer å holde tilbake, så det ender opp med at hun overspiller i flere scener. Underveis ønsket jeg at hennes karakter døde, for jeg ble sliten av denne rolletolkningen. Så det blir aldri emosjonelt rørende her, selv om filmen har noen overraskelser på lager, minus den forutsigbare scenen som skal være sjokkerende og liksom rørende. Ikke!

Visuelt sett ser filmen bra ut, og dataeffektene kan man egentlig ikke klage på når man sammenligner dataeffektene med hva vi fikk se i Episode I-III. Det er mer tynge her, og det er spesielt positivt at man ikke valgte kun å bruke dataeffekter i bakgrunnen, men også filme ute i ekte natur. Det var så deilig å se. Jeg vil ha mer av dette!

Men jeg følte aldri at pulsen økte noe særlig under de større actionsekvensene, det er pent å se på, men litt kjedelig da filmen mangler actionhøydepunkter. Jeg husker kun en scene, det blir for lite. Resten av det vi ser blir for likt og dessverre generisk.

Høydepunktet er en lengre actionsekvens mot slutten av filmen der man ser en visuelt vakker sekvens i en snøfylt skog med lyssabler. Men også her er det ting som skurrer med tanke på handlingen og karakterutviklingen man ser når det gjelder en sentral karakter.

Så konklusjonen er at Star Wars: The Force Awakens er en veldig forutsigbar film som ikke tør å gjøre noe nytt, den føles ut som en nytolkning av Star Wars: Episode IV – A New Hope. Men den er lett å like da de fleste filmfans vil tilbake til dette universet, og etter nedturene med Episode I-III, vil Star Wars: The Force Awakens tilfredsstille de fleste.

Da er det bare å glede seg til neste film som jeg tror kan bli den beste av de nyere filmene, for den blir regissert av mannen bak Looper, Rian Johnson. Med det han viste i Looper, så tror jeg vi kan få en ekte emosjonell reise i den neste filmen.

Bilde: 10/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er er klart med et meget godt sortnivå. Detaljene i bildet uteblir ikke, og fargene er gode. Bildet er ikke superskarpt, men det gjør ikke noe for man får den mer ekte filmfølelsen.

Lydsporet leverer varene som forventet. Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er livlig, rommet blir fylt opp av et ganske aggressivt lydspor med imponerende bruk av side og bakhøyttalerne. Det er imponerende å høre på de små detaljene i lydsporet som kommer ut fra surroundhøyttalerne. Dette lydsporet er referansekvalitet, det er lenge siden jeg har hatt det så morsomt under en film når det gjelder lydsporet.

Ekstramateriell:
Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey (69 minutter)
The Story Awakens: The Table Read (4 minutter)
Building BB-8 (6 minutter)
Crafting Creatures (10 minutter)
Blueprint of a Battle: The Snow Fight (7 minutter)
John Williams: The Seventh Symphony (7 minutter)
ILM: The Visual Magic of The Force (8 minutter)
Force For Change – Heroes come in all shapes and sizes (4 minutter)
Deleted Scenes (4 minutter)

7 thoughts on “Star Wars: The Force Awakens (2015)”

 1. Denne filmen gir jeg 3/10. Det er som jeg forventet søppel. For å skjule ett elendig manus og karakterer uten dybde eller utvikling pøser de på med visuell fin men meningsløs action. Da denne jenta som for noen dager siden ikke visste hva “the force” var plutselig uten trening er i stand til å beordre en trent soldat til å befri henne holdt jeg på å skru av, eneste grunnen til at jeg fullførte var for at jeg aldri skulle bli fristet til å sette på dette oppgulpet av en søplefilm i spillelisten igjen for å se slutten, så jeg led meg igjennom den siste delen. Da hun slo sønnen til Solo i i lys sverd kamp, første gangen hun tok i ett lyssverd klarte jeg uansett ikke mer, så jeg har ikke og kommer aldri til å se de siste 10-15 minuttene, men jeg føler meg sikker på at de spiller høytidelig musikk mens Luke Skywalker møter jenta og idiotene feller en tåre dette makkverket av en grådighets pengepresse ikke fortjener. Gi meg George Lucas i ett lukket rom og ett lyssverd så hadde jeg hatt null problemer med å vise at det er flere førstegangstalenter her i verden. Eneste grunnen til at jeg gir så mye som 3/10 er at effektene er brukbare og det finnes dårligere filmer der ute, så ville vært urettferdig mot skalaen og gå helt til bunns.

 2. Hvordan du kan gi 7/10 etter å ha fullstendig slaktet filmen på omtrent samme grunnlag som meg er over min fatteevne. Jeg leste anmeldelsen etter at jeg la inn den første posten, hadde litt aggresjon jeg ville ha ut før jeg så om du var enig.

  1. Det er derfor jeg noen ganger angrer på at jeg gir tallkarakterer. Jeg ble litt skuffet over den femte sesongen av Game of Thrones, men når jeg skulle telle opp gjennomsnittet så var det 8.4. Det vil si at hadde jeg gitt en episode 10 og en 9 8ga 8-8), så måtte jeg ha rundet av til 9 tror jeg. Og jeg synes det var den svakeste sesongen til nå.

   Når det gjelder TFA, så er jeg SW-fan, og jeg setter med ned med forventninger. Men jeg er ingen fanboy i mine egne øyne, og når jeg gleder meg stort til en film så merker jeg fort at jeg også blir mer kritisk og kanskje skuffet over å ikke se noe nytt. Det er flere ting jeg likte, men i den anmeldelsen og flere så forsøker jeg å få ut det jeg ble mest skuffet over, for jeg hadde store forventninger som ikke helt ble oppfylt og når jeg da setter meg ned for å skrive anmeldelsen så står nok ikke karakteren til innholdet, jeg ser den. Men når jeg da har sett en hel haug med dårlige filmer før TFA, da er det sikkert bare meg selv som skjønner karakteren, som blir et problem. For jeg kjedet meg aldri når jeg så den, men forventningene ble ikke oppfylt og da blir jeg mer negativ og fokusert på det jeg ble skuffet over. Men jeg hater ikke filmen, og jeg ser frem til å se den igjen. Mulig karakteren holder seg eller går ned.

   Tallkarakterer kan være dritt noen ganger.

   1. Tallkarakterer er helt greit. Så lenge du ble underholdt av filmen er 7 helt greit. Jeg ble ikke spesielt underholdt og jeg kjedet meg meste av tiden med platt forutsigbar fremdrift. Måten Han Solo blir drept på er latterlig og patetisk og måten de prøver å manipulere publikum til å bli emosjonelle i denne scenen er noe av det mest patetiske jeg har sett på årevis. Glemte å nevne den scenen i første innlegg.

    1. Den scenen der og måten han dør på er patetisk. Har holdt lange taler når det gjelder den scenen og den enkle måten han dør på. En slik karakter fortjener en mye bedre død, og hvis de absolutt skulle ha ham med så burde de ha ventet til neste film eller helst den tredje filmen. En må bygge opp forholdet mellom far og sønn slik at det blir rørende, ikke det tullet man gjorde her. Her lukter det hastverk.

     Og scenen er prikk lik den i Empire Strikes Back når Luke og Vader har sitt oppgjør. Det var så lett å skjønne hva som ville skje. Med tanke på at dette er en av de mest kjente og elskede karakterer i en filmserie så kan jeg ikke komme på en dårligere død enn det her. Patetisk! Dette er en karakter som fortjente bedre.

 3. OBs, glemte enda en scene. Scenen der Han solo treffer prinsesse Leia igjen, må jo være noe av det mest pinefulle noensinne vist i en film med produksjonsverdi på over 100 millioner. Makan til flat, uinspirert begavet følelsesløs skuespillerprestasjoner skal man lete lenge etter.

  1. Jepp, helt enig. Carrie Fisher var bare tragisk, hun drepte nok resten av den halvdøde sjelen til Harrison Ford i den scenen. Det er to kropper uten sjel som stirrer på hverandre.

   Ser man på Harrison Ford så har han ikke glimtet lenger. Han har blitt en gammel mann. Jeg har aldri helt likt ham som skuespiller, men han har alltid vært fantastisk som Han Solo og Indiana Jones, da i de tre første filmene når han var yngre. Vi trenger ikke en ny Indiana Jones, Harrison Ford har ikke lenger utstråling når han tar på seg hatten, han forsøker for mye på å gjenskape glimtet han en gang hadde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.