Starred Up (2013)

starred up

Far og sønn i samme fengsel.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Undertekst: Norsk

Vi følger to innsatte i et britisk fengsel. Det de har til felles er at de er far og sønn, og sønnen er like vill som faren. Det betyr bråk.

Starred Up er regissert av David Mackenzie, og i hovedrollene finner vi Jack O’Connell, Ben Mendelsohn og Rupert Friend.

Starred Up er en god og solid film. Man føler seg som seer innestengt sammen med de innsatte. Som vanlig har de innsatte sitt eget lille univers der det alltid finnes en på toppen blant de innsatte, og da handler det om penger, og penger kødder man ikke med!

Nå er det vanskelig å føle noe empati for den yngre mannen, filmen skal ha det til at han er tenåring, noe som er vanskelig å svelge da man ser at skuespilleren er mye eldre. Men dette er en villmann som elsker å slåss og som ikke har kontroll på temperamentet sitt. Han får både fiender blant de ansatte og de innsatte, den eneste som kan redde ham er hans far som er høyrehånden til den mektigste blant de innsatte i fengselet. Men de har ikke det beste forholdet, så sønnen strekker strikken langt for han gir rett og slett faen.

Det Starred Up er veldig god på er å skape følelsen av klaustrofobi og villdyret blant de enkelte fangene. For det er flere her som kun er noen villdyr, det er ikke mange menneskelig trekk blant noen av de innsatte. Det gjør at filmen hele tiden klarer å holde på spenningen, for man vet at noe dramatisk vil skje, men hvem er det som vil stå for dramatikken?

Slutten av filmen må jeg si skuffet meg litt. Her blir man feige, og samtidig føltes det galt ut med tanke på hvem som gjør det store og dramatiske trekket. Jeg er ikke stor fan når man velger enkelte karakterer til å utføre udåden, jeg føler aldri at denne type karakterer fungerer da det ødelegger litt av realismen. Men for all del, det finnes jo denne type mennesker også. Det her blir et kryptisk avsnitt, men jeg kan jo ikke røpe noe.

Starred Up er en velspilt film med to strålende rolletolkninger levert av Jack O’Connell og den alltid sleske og glimrende Ben Mendelsohn. Det er ikke en film som gir mye håp eller svar, og enkelte av karakterene har man ikke skrevet godt nok for man lurer på for eksempel hvorfor den ene ansatte hater den yngre mannen så mye, svaret ligger nok i starten av filmen. Det er enkelte ting som skurrer, men totalt sett er dette en veldig intens og underholdende filmopplevelse.

Bilde: 9/10 Lyd: 7/10 Ekstramateriell: 0/10

Bildet er klart, skarpt og naturlig. Starred Up ser veldig bra ut på Blu-ray Disc med tanke på at dette er en fengselsfilm der handlingen kun finner sted innenfor murene.

Dialogen er klar og tydelig. Det skjer ikke mye på lydsiden i denne filmen som ikke har HD-lyd, kun Dolby Digital 5.1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.