Visit my YouTube channel here.

The Damned United (2009)

Things are going to be a little different around here… without Don.

Michael Sheen er en skuespiller som fortsetter å imponere. Han har i de siste årene spilt mange forskjellige roller, denne gangen spiller han den legendariske fotballpersonligheten Brian Clough. Jeg er ikke lenger så interessert i fotball som jeg en gang var. Jeg husker Brian Clough og Nottingham Forest, jeg husker at Brian Clough slet med kong alkohol. Det er alt, jeg husker ikke kjeften hans, kanskje ikke så rart da vi kun hadde NRK på den tiden.

I The Damned United portretterer man Brian Clough som en manisk, dum mann som har talent, men som blir for høy på seg selv og sliter egentlig med selvbildet. Det morsomme er når Derby skal spille mot Leeds, og Brian Clough gleder seg til å møte treneren for Leeds United, den meget tørre og selvhøytidelige Don Revie. Det skjærer seg helt når Don Revie ikke ofrer Brian Clough et eneste blikk, og det vil alltid forfølge Brian Clough, i hvert fall i denne filmen. Om hatet til Don Revie og Leeds var like intenst som i filmen, vet jeg ikke. Men det hele blir tragikomisk, for det tørner for Brian Clough flere ganger. Det jeg tar med meg fra denne filmen er at Brian Clough var en drittsekk, en god drittsekk, men atter en drittsekk. Jeg vet ikke om filmen er helt tro mot hans virkelige personlighet, så kanskje inntrykket mitt er feil?

En ser ikke The Damned United for å se fotballkamper. Det meste er autentiske klipp fra kampene, ellers er det latterlig å se Stephen Graham som kapteinen for Leeds United. Han ser ut som en vandrende gulrot. Dette handler om personen Brian Clough og hans tydelige mindreverdighetskomplekser. Vi kommer ikke nærmere innpå ham med hans familie og alkoholproblemer. Brian Clough var tydeligvis en mann med indre demoner som aldri fikk fred med seg selv. Som film er The Damned United en underholdningsfilm som byr på mange artige situasjoner når en selvdestruktiv trener tar helt av. Dette er klart en film fotballfans burde få med seg, for dette var enkelt, men underholdende.

3 thoughts on “The Damned United (2009)”

  1. Brian Clugh var en drittsekk av dimensjoner, men en drittsekk alle (nesten) likte. 2 gode eksempler er:

    1. Cassius Clay (aka Mohammed Ali) skulle bokse i Indonesia på pressekonferansen oppdaget “This brian clugh fellow have to shut up, we can hear him all the way to Indonesia, he have to shut up, its only one mohammed ali”.

    2. på 80 tallet når pengesirkuset akkurat hadde kommet igang, var det en del spillere på Forrest som ikke ville signe ny kontrakt, da de ville se om andre klubber kunne tilby mer, han tok med seg hele laget til nærmeste kullgruve og lot dem stå å se på arbeiderne, han sa “this is real workers, you are just lucky wankers that wont toan honest days work in youre life, atleast you can have some integrity and lojalty.” Han mista ingen spillere det året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.