Visit my YouTube channel here.

The Frighteners (1996)

the frighteners dc

Det foregår merkelige ting i den lille byen Fairwater. Friske unge mennesker dør som fluer, og myndighetene skjønner ingenting. Frank Bannister som faktisk kan se gjenferd etter en fryktelig ulykke og som livnærer seg på å utrydde gjenferd som han selv planter i diverse hus, begynner å etterforske disse mystiske dødsfallene. Frank Bannister kan se et tall på pannen hos menneskene som har død eller skal dø, og den neste på listen er en av hans klienter som han har fått varme følelser for. Hvem er denne manne med ljåen Frank Bannister ser?

The Frighteners var den første store filmen til Peter Jackson med tanke på budsjett og skuespillere. Uten denne filmen hadde det vært liten sjanse for at det hadde kommet ut The Lord Of The Rings regissert av Peter Jackson. Veldig liten. The Frighteners er en glemt juvel etter min mening. Effektene er i toppklasse, det er selvsagt noen småfeil her og der, men med tanke på hvor gammel filmen er så er effektene i toppklasse.

Historien er veldig bra, og skuespillerne er overbevisende Spesielt den gale FBI mannen Milton Dammers spilt av Jeffrey Combs. En av de beste rolletolkningene jeg har sett og ikke minst en av de mest skrudde personene i filmhistorien. Kakihara i Ichi The Killer har fått en sterk konkurrent her. Michael J. Fox er ypperlig og passer utmerket som Frank Bannister som alltid er på farten og kjører som en idiot. Michael J Fox er en mester i slike filmer der tempo er viktig. The Frighteners har også den perfekte seriemorder her som blir spilt av Jake Busey. Jake Busey er sønnen til selveste Gary Busey. Likheten mellom far og sønn er 100%, og da kan det umulig bli dårlig!

The Frighteners gjorde det ikke bra når den ble satt opp på kino. Mye av grunnen var dårlig timing, for filmen ble satt opp på kino midt på sommeren og at filmen ikke fikk PG aldersgrensen. Peter Jackson satset på PG aldersgrensen, og etter dagens standard så skulle filmen gli lett igjennom, men ikke i 1996. Det var noen hagleskudd på en dør som gjorde at filmen fikk aldersgrensen R, og da ga Peter Jackson blaffen og la til litt råere scener som ikke var planlagt. Det er jeg personlig glad for, men hadde filmen fått aldersgrensen PG i 96 så er jeg sikker på at denne filmen hadde blitt en stor suksess. Uansett hvordan det gikk på kino og inntjening, så er denne filmen en klassiker.

Liker du fantasi filmer med en god dose humor er The Frighteners midt i blinken. Denne filmen er muligens den beste i sin sjanger sammen med Ghostbusters. Den klarer å blande fantasi, thriller, komedie og action mesterlig. Her kan du se Peter Jackson på sitt beste etter skuffelsen med King Kong. Selv om filmen har har blitt eldre, så er effektene og ikke minst historien bedre enn hva som blir laget om dagen. Sangen som blir spilt når rulleteksten kommer passer ypperlig. Fantastisk låt!

The Frighteners er etter min mening Peter Jacksons beste film, og det sier litt.

10

4 thoughts on “The Frighteners (1996)”

 1. Ok, så frighteners på nytt, siden alle er så begeistret for filmen. Må si at jeg så flere ting nå som jeg ikke bet meg merke i da jeg så den første gang.
  1. Skuespillerne er mange klasser høyere enn hva som er vanlig for disse genrene (ja, flere genre blandet her)
  2. Filmen er ganske unik, da den blander grøsser komedie og action, det er sjeldent gjort med en såpass stor produksjon. Jeg ser den mer som action komedie da jeg aldri blir veldig skremt, bare veldig glad.
  3. Historien er original og kul.

  Jeg tror aldri jeg ga Micheal Fox den krediten han fortjener, selv om jeg var relativt sett en stor fan av tilbake til fremtiden filmen (kun den første, synes franchisen tapte seg underveis). Men i ettertid ser jeg jo at han er en veldig dyktig skuespiller. Synd med sykdommen hans, ville vært interessant å sett hva han kunne fått til i moden alder.

  Sterk 9 eller svak 10 etter gjensyn.

  1. Etter litt tenketid mener jeg den havner i thrillerkomedie-sjangeren. Er aldri direkte skummel som du sier, men den har ganske mye spenning og atmosfæren er litt mørk mot slutten av filmen.

   Fox er en mester når man trengte en skuespiller som taklet tempo, panikk og kontroll. Han var et perfekt rollevalg i The Frighteners. Artig at du satte mer pris på filmen denne gangen. Den er som du sier ganske unik.

 2. Er enig om at denne filmener er noe veldig få snakker om , burte få mer opmerksomhet er skjelden skrekkkomedier fungerer, men denne er en av de beste.

  Michael.j.fox er stor for ikke snakke om john astin den orginale Gomez Addams fra the addams familey som the judge.Bra det ikke bare meg som har fått med og bra denne filmen er:)

  1. Heihei Espen! 😉

   Kongefilm det her, synd at grøsserkomedier ikke slår an hos kinopublikumet, The Frighteners har jo så mye vill og herlig energi. Skikkelig gladfilm! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.