Visit my YouTube channel here.

The Search (2014)

the search

Krigens ofre.

Bilde: 1.85:1
Lyd: Engelsk, fransk, russisk Dolby Digital 5.1

Vi følger fire forskjellige personene under krigen i Tsjetsjenia, året er 1999. En ung gutt er på rømmen etter at han ser sin mor og far blir drept av russiske soldater. Han tror også at hans storesøster også har blitt drept. Men det viser seg at storesøsteren fremdeles lever.

En fransk kvinne som jobber for en NGO-organisasjon, tar til seg den unge gutten og hun begynner å tvile på om jobben hennes er noe særlig viktig.

Så har vi en russisk ung mann som blir arrestert av politiet for besittelse av marihuana. Han gjør alt for å slippe fengselsstraff, så han verver seg i militæret som vil forandre ham som person.

The Search er regissert av Michel Hazanavicius, mannen bak Oscar-vinneren, The Artist (2011). I hovedrollen finner vi Bérénice Bejo, Maksim Emelyanov og Abdul Khalim Mamutsiev.

The Search er en velspilt film som er interessant på den måten at vi ser hva en krig gjør med forskjellige personer i forskjellige situasjoner. Karakterene det er mest interessant å følge er kvinnen som tar seg av den unge gutten og forholdet disse to får. Gutten er selvfølgelig traumatisert, kvinnen begynner å tvile på om jobben hennes er så viktig, så hun fatter interesse for denne unge gutten og hun blir underveis glad i ham.

Den andre karakteren som er interessant å følge er den unge mannen som blir til en ny og verre person når han verver seg i militæret for å slippe fengselsstraff. Han er ren og uskyldig, men han finner ikke noe som helst varme blant sine medsoldater. Det eneste som venter er juling og ydmykelse. Enten blir man spist, eller så blir man den som spiser opp de soldatene som viser svakhetstegn.

The Search er en film som ikke hyller russerne. Soldatene vi møter i The Search er noen ville dyr, de er tomme mennesker som ikke har det man kan kalle et liv. Man får inntrykk av at soldatene man møter i The Search er uten utdannelse, uten fremtid og helt uten hjerne.

Det mest merkelige er jo homofobien russerne er kjent for. I The Search får vi en merkelig scene når to soldater ønsker at to andre soldater som er mobbeofre skal kle av seg for å vise hvor homofile de er. De blir truet med våpen, men hvis disse to er så imot homofile mennesker, hvorfor vil de se på og hvorfor true noen til å ta av seg klærne? Smarte folk! Her har vi noen som ønsker å komme ut av skapet.

Når det gjelder storesøsteren som leter etter sine søsken så er ikke hennes historie noe interessant. Denne karakteren ga meg svært lite, jeg ville heller følge de to andre sentrale karakterene i filmen.

Skuespillerne er knallgode, spesielt ble jeg imponert over Maksim Emelyanov som spiller soldaten og Abdul Khalim Mamutsiev som spiller den unge gutten som er helt alene i verden. Det varmer et filmhjerte å se så gode rolletolkninger. Spesielt er det imponerende at dette var debuten til Abdul Khalim Mamutsiev.

Man kunne egentlig har laget to filmer ut av det som blir fortalt i The Search. Hadde den tredje historien fungert bedre og vært mer interessant, så hadde The Search vært en bedre film. Men den er absolutt verdt å få med seg, det er en velspilt og interessant film som blander håp, krigens grusomheter og varme.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 0/10

Bilder er klart, ikke så skarpt og fargene er kjølige. Sortnivået er bra.

Dialogen er klar og tydelig. Det smeller noen ganger underveis når vi følger den russiske soldaten, og sidehøyttalerne blir tatt i bruk under spesielt en scene når et helikopter tar av. Ellers er det dialogen som dominerer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.