Visit my YouTube channel here.

Amundsen (2019)

Kald eller drittsekk?

Bilde: 2.40:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Atmos

Historien om Roald Amundsen.

Amundsen er regissert av Espen Sandberg (Max Manus, Kon-Tiki), og i hovedrollene finner vi Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston og Christian Rubeck.

Nå husker ikke undertegnede så mye om Roald Amundsen, men jeg lærte ham bedre å kjenne etter denne filmen følte jeg.

Hvis man sammenligner Amundsen med Kon-Tiki, så er ikke Amundsen en film som direkte hyller Roald Amundsen. Den er mer ute etter å ødelegge hans navn, og det forstår jeg, for fyren var jo en skikkelig drittsekk av dimensjoner! Man ser hva han er villig til å gjøre for å få finansiert sine ekspedisjoner, han ofrer alt og alle for å legge ut på nye eventyr. Dette er en eventyrer med skylapper på, mulig de fleste eventyrere er på denne måten.

Filmen fokuserer spesielt på forholdet mellom Roald Amundsen og hans bror som samlet inn penger og støttet sin bror, men de to ble etterhvert uvenner og det skjønner man etter å ha fulgt denne eventyreren i to timer. Filmen hyller på en måte protagonistens usynlige bror.

Igjen må jeg sammenligne Amundsen med Kon-Tiki, for der Kon-Tiki var en fargerik og sprudlende film, så er Amundsen tvert det motsatte. Det er veldig mye negativitet her rundt protagonisten, og en ting som irriterte meg var at jeg ønsket vi kunne komme mer under huden på en yngre Roald Amundsen. Jeg ville vite mer hvor han kom fra, hva som var hans drivkraft og hvorfor han var så kald og høy på seg selv. For det er ikke bare etter hendelsen der han blir ydmyket av britiske snobber som forandret ham, han var slik før sin store ekspedisjon til Sydpolen.

Rytmen stemmer ikke helt, Roald Amundsen tar større avgjørelser og så går filmen bare videre uten å ville dykke dypere ned i mennesker som ble kastet vekk av denne drittsekken. Man merker at dette er en film som kanskje burde vært en miniserie, for det er så mye som ikke kommer frem. Og enkelte karakterer bare dukker opp og så forsvinner de, dette har jeg aldri likt.

Når det gjelder Pål Sverre Hagen som spiller Roald Amundsen så leverer han selvfølgelig varene. Han er mye mer imponerende her som Roald Amundsen enn det han var som Thor Heyerdahl i Kon-Tiki. Han er i mine øyne Norges beste skuespiller, og i Amundsen leverer han sine beste rolletolkning til nå.

Amundsen er et delvis karakterstudie av en selvopptatt mann som ikke kommer til å bli husket som et stort og godt menneske med mye hjertevarme. Jeg ser hva regissør Espen Sandberg forsøker å gjøre her, og midtveis inn i filmen lykkes den mye med å vise oss hvem Roald Amundsen egentlig var som menneske og person. Men i den første halvdelen så mangler det for mye som gjør at når filmen er ferdig så føltes det ut som om man hadde sett et halvferdig karakterstudie av en skikkelig drittsekk. Jeg ville se mer av det som skjedde tidligere i hans liv, hvilke hendelser som gjorde ham så kald og fokusert på å være førstemann til mølla. Det følte jeg ikke Amundsen klarte å gi helt svar på.

Ekstramateriell:
Hvordan lage en epokefilm (1 minutt)
Makeup: Pål Sverre Hagen blir Roald Amundsen (1 minutt)
Historien om Roald Amundsen (1 minutt)
Roald og Leon Amundsen: Brødreforholdet (1 minutt)
VFX (1 minutt)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: