Visit my YouTube channel here.

Børning (2014)

borning

Fra Oslo til Nordkapp.

Bilde: 2.35:1
Lyd: Norsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Vi følger den bilgale Roy, som gjør et veddemål med en erkerival. På samme tidspunkt dukker hans datter opp, og etter mye om og men så får hun viljen sin og hun får lov til å være med på dette billøpet som går fra Oslo til Nordkapp. Men like bak deltagerne lurer politiet.

Børning er regissert av Hallvard Bræin, og i hovedrollene finner vi skuespillere som Anders Baasmo Christiansen, Otto Jespersen, Sven Nordin og Henrik Mestad. Filmen ble en suksess på norske kinoer, den ble sett av rundt 380 000.

For å gå rett på sak, manuset til Børning er ikke noe å skryte av, det er faktisk heller ikke bilkjøringen. Men det filmen scorer høyt på er sjarm og komedie.

I starten ble jeg ikke helt overbevist. Bilkjøringen er faktisk ikke særlig god, det er først mot slutten at vi får litt fartsfølelse og dueller. Men før det så er det som å se spreke biler kjøre på rekke og rad for å vise seg frem, men det er ikke noe utover det. Hvor er duellene, hvor er farten?

Karakterene er veldig enkle, det føles ikke ut som ekte karakterer i det hele tatt. Jeg skjønner ikke helt poenget med å ha en karakter som Roy, for det virker som om han hater datteren sin. Han er en dårlig far, han må passe på henne og dermed så blir hun hans fiende. Er det da et poeng at man skal heie på denne idioten? Hvis det er det, så bommer filmen totalt.

Jeg kjøpte heller ikke forvandlingen vi ser når de begynner å få kontakt. I enkelte scener forstår jeg det, mens i andre scener blir det bare latterlig når de begynner å knytte bånd. Det er litt vanskelig å forstå og føle hva filmen egentlig forsøker på, for når vi befinner oss i bilen til far og datter så er atmosfæren veldig mørk og ubehagelig, det er det ikke hos de andre, problemet da er at det er for få karakterer med i filmen vi følger. Skal man først ha et langløp, burde man også jobbe litt med å skape andre interessante karakterer rundt den eller de sentrale karakterene.

Så har vi politiet som jeg tror gjør noe ulovlig, jeg er ikke helt sikker på det punktet, men jeg trodde man måtte ta deltagerne på fersken. Deltagerne gjør ikke så mye farlig under dette løpet, det er da farligere å være vanlig bilist med tanke på alle de rusa idiotene som er bak rattet. Så politimannen som merkelig nok har veldig mye makt blir kun til et irritasjonsmoment, heldigvis retter man det opp med noen morsomme scener der han er involvert.

Heldigvis har Børning mye humor på lager, den er kanskje litt billig, men det er uansett flere scener man kan le av her. Og den siste scenen i filmen viste jeg ville komme, jeg tror jeg ikke er den eneste, men morsom er den uansett. Man kan ikke forvente noe annet med Otto Jespersen.

Børning er en B-film som er underholdende, men den har et lite identitetsproblem. Som en bilfilm skuffer den, som en komediefilm med tullete karakterer fungerer den mye bedre, men jeg skulle ønske at filmen hadde flere karakterer og at Jenny Skavlan ikke får flere filmroller. Men det er uansett en veldig fin og merkelig familiefilm.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er klart, det veksler mellom skarpt og mykt og sortnivået er dessverre for dårlig. Det ser ut som om det har blitt brukt forskjellige type kameraer i enkelte scener, for det blir litt mye støy i bildet i enkelte scener.

Lydsporet må jeg si skuffet. Dialogen er altfor lav, lyden fra kjøretøy er ikke aggressiv nok, det er faktisk filmmusikken som låter best og høres mest korrekt ut.

Ekstramateriell:
Bakomfilmer (59 minutter)
Stuntkjøring (16 minutter)
Bloopers (2 minutter)
Blått Lerret (13 minutter)
Promo (4 minutter)
Kommentarspor

2 thoughts on “Børning (2014)”

  1. Jeg trodde sjokkerende at du skulle forbigå Skavlan i taushet, synes du er litt snill mot henne. Jeg så frem til en totalslakt over 2-3 kapitler av hennes udugelighet. Når noen gjør noe de er helt talentløse til, så hjelper det ikke at det har ett greit ytre, de blir stygge fordi inkompetanse er det styggeste i hele verden.

    1. Nei, glemte henne ikke, men orker ikke å fyre meg opp så mye om dagen, konsentrerer meg om selve filmopplevelsen, historien, handlingen. Humret godt når hun dukket opp med kjørehansker, hun er bare grusom, men skal ikke forundre meg at Børning solgte noen ekstra kinobilletter pga. henne. Noen som blir fort harde der nede vet du.

      Den gamle, sinte Tom finner jeg ikke så mye tilbake til lenger, jeg har ikke krefter til det om dagen, Roar. Jeg er sint nok i virkeligheten om dagen, så jeg har ikke mer å fyre med bak tastaturet. Er ikke bra å være så sint. 🙂

      Men nå er det tid for The Expendables 3, får håpe den er fin, men tviler med tanke på aldersgrensen og den fæle posteren der alle står og smiler og ler. Hva faen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.