Visit my YouTube channel here.

Captain Phillips (2013)

captain phillips

Et amerikansk lasteskip blir kapret av somaliske pirater.

Bilde: 2.40:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Captain Phillips er basert på sanne hendelser om et amerikansk lasteskip som ble kapret av somaliske pirater i 2009. Filmen er regissert av Paul Greengrass, som er mannen bak The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum og skuffelsen Green Zone. Sistnevnte film kom ut i 2010, så det var på tide at han kom ut med ny film.

Det var en periode der somaliske pirater dominerte nyhetsbildet for noen år siden. Nå har det vært mer stille de siste årene, man lærte vel mye på den tiden hva man måtte gjøre for å unngå kapringer.

Captain Phillips har høstet gode kritikker, og filmen spilte inn nesten fire ganger produksjonsbudsjettet. I hovedrollen som kapteinen for lasteskipet finner vi Tom Hanks med en forferdelig aksent, jeg vet ikke hva han forsøker på, heldigvis er det ikke noe mer negativt jeg kan si om hans fine rolletolkning. Tom Hanks er solid som kapteinen, han kler denne rollen svært godt og det er deilig å se ham spille andre roller en kun den hyggelige Tom Hanks.

Så var det over til filmen. Jeg kan trygt meddele at dette er en fin og spennende film der regissør Paul Greengrass er tilbake i vinnersporet igjen. Han har her laget en like stram og intens film som hans to Jason Bourne-filmer. Det betyr da kvalitet med stor K.

Nå visste ikke jeg utfallet, men det sier seg selv hvordan dette ville ende når filmen stadig lurer oss når det virker som om alt vil ordne seg. Men det blir uansett veldig spennende, det er mye energi her og filmmusikken hjelper til med å skape ekstra spenning.

Med en spilletid på rundt 134 minutter går tiden svært fort unna. Captain Phillips tar aldri en eneste pause, den eneste pause kan man si, er når vi følger kapteinen like før hans skip kaster loss og helvete begynner når fire somaliske pirater kaprer skipet hans.

Karakterdybden uteblir, det finner man ikke i Captain Phillips. Det sies også at den ekte kapteinen ikke var en like stor helt i virkeligheten, han var en sta mann som valgte å gjøre ting på sin måte, som f.eks. å ikke holde lengre avstand fra land. Han hørte ikke på advarslene, noe som ikke kommer frem i filmatiseringen.

Ble du skuffet over Green Zone, så er Paul Greengrass tilbake i storform med Captain Phillips. Dette er en god spenningsfilm som de fleste vil like da den trykker på alle de riktige knappene.

Bilde: 9/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 6/10

Bildekvaliteten er svært god. Bildet er klart, lyst og fargene sitter som de skal i dagslys. Det dukker opp veldig mye korn/støy her i mørkere partier, ellers er dette solide saker.

Dialogen er klar og tydelig. Dette er et livlig lydspor som fanger opp det meste av detaljer. Lyden er krystallklar, luftig og bredt. Alt fra båtlyder til bølgeskvulp hører man ofte i sidehøyttalerne. Men det er først og fremst filmmusikken som virkelig fyller opp rommet, og det er enkelte scener her der man hører kraften som dette lydsporet innehar. Er du ute etter en god lydfilm er Captain Phillips et veldig godt valg. For dette hørtes ikke ut som et 5.1 lydspor, det hørtes ut som om det var flere høyttalere i bruk her.

Ekstramateriell:
Kommentatorspor med regissør Paul Greengrass
Capturing Captain Phillips (58 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.