Visit my YouTube channel here.

District 9 (2009)

district 9

I would never have any kind of… pornographic activity with a fookin’ creature!

Etter at Halo-prosjektet til Neill Blomkamp ble kansellert, fikk han i det minste en ny sjanse med å vise hva som bodde i ham med District 9. District 9 tok verden med storm. Et lavt budsjett var ingen hindring for Neill Blomkamp. Effektene er nesten like gode som de man finner i Transformers-filmene, det sier sitt.

Det som skuffet meg var at i starten bryr man seg hverken om mennesker eller de utenomjordiske skapningene. Jeg trodde man skulle få sympati for gjestene med en gang, men de blir presentert som store kakerlakker uten hjerne. Der ble jeg mildt sagt overrasket. Menneskene er selvsagt grådige jævler i District 9, altså ikke noe nytt.

Jeg antar at de fleste vil hate Wikus Van De Merwe i starten av filmen. En kvalmende tulling som hører hjemme hos kristne fanatikere. Heldigvis forandrer han seg underveis, men man bryr seg aldri helt om ham. Følelsene for de utenomjordiske skapningene kommer først frem når idioten Wikus Van De Merwe må samarbeide med en utenomjordisk skapning som vil hjelpe sin egen rase. Men sympatifølelsen er aldri helt til stede i District 9, selv om man håper at ting vil ordne seg på slutten for den utenomjordiske skapningen som skiller seg ut fra de andre kakerlakkene. Dette og en dypere historie er mitt ankerpunkt. Jeg savnet mer på manussiden. Ting kunne ha blitt forklart bedre, og en mer engasjerende historie med flere sympatiske vesener hadde ikke skadet.

Uansett er det imponerende hva Neill Blomkamp fikk ut av pengene, rundt 180 millioner kroner kostet filmen å lage. Mer imponerende blir det når man ser budsjettet til Transformers: Revenge of the Fallen, rundt 1,2 milliarder norske kroner. En ting filmstudioer glemmer når de skylder på piratvirksomhet, er at mye av kostnadene går til overbetale skuespillere. Mange filmer hadde tjent en del mer hadde det ikke vært for en del skuespillere som får alt for mye penger i lommene sine. På tide med lønnsreduksjon i Hollywood?

Man trenger ikke mye penger for å lage en god effektfilm. Hadde District 9 hatt Will Smith i hovedrollen, hadde budsjettet nesten blitt doblet bare pga. lønningen til Will Smith. Da er noe galt! Hadde Will Smith medvirket i District 9, hadde filmen tjent mye mer penger, det er jeg ganske sikker på, men da måtte lønningen komme ned på et fornuftig nivå. Sånn er det i Hollywood. Drittfilmer får stjernene, for filmene selger hvis riktig navn medvirker i filmen. De mindre filmene har i mange tilfeller en god historie å fortelle, men pengene uteblir, og da når aldri skikkelig gode filmer helt ut til massene. Se på f.eks. Ink. Tenk hvis den filmen hadde fått mer hjelp med gode skuespillere og et mye høyere budsjett til effekter. Da er jeg sikker på at den filmen hadde blitt populær.

District 9 er en meget god film selv med mangler i flere ledd. Slutten legger opp til en oppfølger. Jeg håper den kommer, for slutten byr på noen herlige actionscener som det oser klasse av.

8

2 thoughts on “District 9 (2009)”

  1. Selv om du gir en meget god karakter (8/10) synes jeg du er litt streng i bedømmelsen. For meg er dett høydepunktet i 2009, det er riktig det du sier om at filmen ikke trenger dypt nok inn i personene til å skape den helt store sympatien, men dette er helt bevist, fra en meget smart regisør, som sikker også hadde meget god hjelp fra en briljant manusforfatter. Da det er begrenset hva en film kan dekke, velges her de nære personlige relasjonene bort, da man ønsker å fortelle en større historie i en større sammenheng. Alle de åpenbare referansene til Apartheid og menneskenes iboende intoleranse. Det er også en historie om at den hvite mann ikke er en større skurk en noen annen rase, det handler bare om å få muligheten, der vi ser sorte og hvite sammen tråkker på og behandler “aliens” som en underklasse og innfører restriksjoner som minner om den de sorte hadde under boer styret i Sørafrika. Ved siden av disse større linjene er det også lagt inn veldig mye humor, både med brodd og den litt lunere typen, masse humer kan være veldig avvæpnende uten at det tar brodden av meldingen filmen prøver (vellykket vil jeg si) å formidle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.