Visit my YouTube channel here.

Donnie Darko (2001)

You’re right, actually. I am pretty- I’m, I’m pretty troubled and I’m, I’m pretty confused. But I… and I’m afraid. Really, really afraid. Really afraid. But I… I… I think you’re the fucking Antichrist.

Donnie Darko er en film som har fått kultstatus, og det med god grunn. Dette var en film som imponerte de fleste når den kom ut. Mitt inntrykk er at dette er en film så å si alle tenåringer liker. Jeg har blitt voksen, men jeg vet helt sikkert når jeg ser en god film, og Donnie Darko er en klassiker som kom ut på riktig tidspunkt.

Her har vi en schizofren ung gutt og tidsreise som hovedingrediensene. Jeg tror ikke regissør Richard Kelly kunne ha funnet en mer passende skuespiller i Jake Gyllenhaal til å spille Donnie Darko. Jake Gyllenhaal ser alltid ut som om han er tungt medisinert, og denne rollen er helt perfekt for ham. Hans gale smil, hettegenser og blikk kler den mørke atmosfæren, og filmmusikken som blir spilt er nydelig.

Nå har jeg vel sett Donnie Darko fire ganger, og jeg blir like imponert hver eneste gang. Alt stemmer til minste detalj. Richard Kelly har aldri klart å følge opp etter Donnie Darko. Han forsøker så godt han kan, men han er aldri i nærheten. Første gang jeg så filmen følte jeg at filmen ikke er å vanskelig å tolke, man må bare følge godt med. Etter fire ganger sitter det meste. Slutten og valget Donnie Darko gjør, er prikken over i-en.

Donnie Darko er helt klart en film som fortjener klassikerstempelet. Det er en fascinerende film som har sin egen stil, og som skaper et lite univers man ikke har lyst til å forlate med det første.

3 thoughts on “Donnie Darko (2001)”

  1. Enig. Donnie Darko er en av det 20. århundrets aller aller beste filmer! I motsetning til mange filmer som gjør MYE rett, gjør Donnie Darko ALT rett. Denne filmen er en av få som får 10/10 også hos meg.

  2. Richard Kelly er en mann jeg har store forventninger til. Greit nok, han var nok litt heldig her, med timing, skuespillere og manus. Det er nesten umulig for en ung writer/director å innfri etter en slik langfilm debut. Selv om hans neste 2 filmer ikke er av Donni Darko klasse, er de heller ikke helt håpløse, hadde filmene kommet i omvendt rekkefølge tror jeg kanskje de hadde vært rangert noe høyere, men med forventninger blir fallhøyden større. Han er fortsatt ung og lovende i denne sammenhengen, jeg forventer store ting.

    1. Får håpe du har rett. Liker selvsagt at RK skiller seg ut der han våger ting, men som du sier, etter å ha laget en film som Donnie Darko var fallhøyden veldig stor. Men for meg så har han blitt en ny Shyamalan, bare at han holdt kvaliteten over flere filmer, før det begynte å gå nedoverbakke. Håper at det er motsatt med Kelly, at han kommer med noen fine filmer etter hvert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: