Visit my YouTube channel here.

Her er Harold (2014)

her er harold

Harold har møtt veggen.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Norsk/Svensk Dolby Digital 5.1
Undertekst: Norsk, svensk, dansk, finsk

Harold har møtt veggen. Han har vært møbelforhandler i flere tiår, men etter at han fikk IKEA som nabo, så gikk hans møbelforretning konkurs. Kona hans dør like etter konkursen, og Harold har gitt opp livet. Men et selvmordsforsøk går galt, og i et mørkt øyeblikk bestemmer han seg for å kidnappe IKEA-gründeren, Ingvar Kamprad. Han tar turen over til Sverige for å kidnappe Ingvar Kamprad, der treffer han en yngre jente som sliter med sin mor og sammen starter de et nytt kapittel i sine liv.

Her er Harold er regissert av Gunnar Vikene (Himmelfall, Vegas), og i hovedrollen finner vi Bjørn Sundquist, Björn Granath og Fanny Ketter. Filmen har fått gode kritikker i pressen.

Skal jeg sammenligne Her er Harold med en film, så må det bli klassikeren Fargo. Det er mange likheter mellom disse to filmene. Det er snø, karakterene er merkelige, filmen piner protagonisten i nesten 80 minutter, det meste går galt for denne mannen og vi som seere synes jo det er morsomt å se på.

Her er Harold er ikke en slem film. Humoren er veldig mørk, den får deg ikke til å le høyt, men jeg humret flere ganger underveis. Nå er det ikke slik at man holder med protagonisten, livet er en konkurranse, da må man tåle den. Harold er forståelig i psykisk ubalanse, noe jeg følte også IKEA-gründeren var. Han er en artig skrue, og samspillet mellom Bjørn Sundquist og Björn Granath er veldig morsomt å se på. Björn Granath må jeg si stjeler showet, for en jævla særing!

Dette er ikke en dyp film, den er heller ikke særlig realistisk. Men den er veldig underholdende med sine fargerike og ødelagte karakterer. Vi befinner oss i en liten verden der handlinger ikke får konsekvenser. Karakterene er få, man føler seg som en flue på veggen, man lærer dem å kjenne, selv om manuset ikke er særlig dypt.

Her er Harold er en veldig god norsk film som jeg ble overrasket over. Som sagt, dette er en film som går i fotsporene etter Fargo. Her er Harold er selvsagt ikke like god som den filmen, men denne er en av de beste filmene som har forsøkt å følge i de store fotsporene uten å snuble.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 0/10

Bildet er klart, og ikke så skarpt. Totalt sett er bildekvaliteten ganske god til å være en DVD-utgivelse.

Dialogen er klar, høy og tydelig. Det er de tre høyttalerne i front som får mest å jobbe med, sidehøyttalerne blir ikke ofte tatt i bruk i denne filmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.