The Expendables 3 (2014)

the expendables 3

Tiden ebber ut for gamle helter.

Bilde: 2.35:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En gammel kjenning av Barney Ross dukker opp, og Barney Ross er ute etter hevn når han ser at denne personen fremdeles lever. Under et oppdrag går noe galt, og Barney Ross bestemmer seg for å si takk og farvel til gamlingene og han samler en ny gruppe med yngre personer som han ikke får noe forhold til, tror han selv. Nå skal skurken Stonebanks få juling!

The Expendables 3 ble en stor skuffelse når det gjaldt inntjening på kino. Det startet ikke så bra med The Expendables 3 når noen lakk ut filmen på internett noen uker før verdenspremieren. Det skadet selvsagt litt, men det er flere årsaker til at The Expendables 3 ikke gjorde så særlig bra på kino. Filmen tjente forøvrig rundt 40 millioner dollar på amerikanske kinoer, og totalt 206 millioner dollar på verdensbasis.

Etter min mening er den største grunnen til at filmen ikke gjorde det noe særlig bra på kino aldersgrensen PG-13. De to første filmene hadde aldersgrensen R, mens den tredje filmen fikk altså aldersgrensen PG-13. Jeg skjønner ikke hva man tenkte på, for disse filmene er først og fremst myntet på personer som undertegnede som vokste opp med de gamle actionheltene. Vi er ute etter gladvold, og vi vil selvsagt se litt hardere vold. Nå synes jeg ikke de to første The Expendables-filmene var særlig grafiske, de skuffet med CGI-blod, men man merker det på redigeringen. Og nå har også Sylvester Stallone gått ut og sagt at han angret på at de siktet seg inn på aldersgrensen PG-13, og at hvis det blir en fjerde film så skal de tilbake til aldersgrensen R.

Merker man at The Expendables 3 har fått en ny aldersgrense? Ja, det gjør man dessverre. Man kan se det på klippingen og litt av voldsbruken. Det blir for mye klipping, kaos og kameraet hviler nesten aldri. Og så har vi kanskje den siste grunnen til at filmen gjorde det dårlig, noen vil sikkert skylde på Mel Gibson som er filmgift når det gjelder inntjening. Men ærlig talt, det er sikkert bare noen få som nekter å se en film med Mel Gibson, så jeg mener det var aldersgrensen som straffet The Expendables 3 hardest. Dette var filmene for oss gamlinger, ikke for guttevalper.

Har man sett de to første filmene, så vet man hva som venter i The Expendables 3. Det er mye av det samme, men The Expendables 3 har litt mer til felles med den første filmen enn The Expendables 2. The Expendables 3 er mørkere og mer alvorlig, og det blir veldig mye fokus på Barney Ross, noe som ikke var et lurt valg da Sylvester Stallone blir veldig kjedelig når han er gravalvorlig. Og som vanlig liker han å fokuserer for mye på seg selv, han er en skikkelig linselus som burde lære å bruke tid på skurken i filmen også. Det begynner å bli patetisk, Stallone, det er andre skuespillere med i filmen også!

Mel Gibson skiller seg klart ut, en merker at han er for god til å medvirke i en film som dette. Han får ikke mye skjermtid, men han stjeler showet i en scene når han går til ordkrig mot den selvhøytidelige Barney Ross. Mer sier jeg ikke om Mel Gibson, han får mene hva han vil, det er et stort tap for filmverdenen at han ikke får en ny sjanse.

Så kommer et nytt problem, og det er at The Expendables 3 introduserer yngre, såkalte actionhelter. Ingen av de nye karakterene i denne gruppen er interessante. Jeg er ikke ute etter å se en film med skuespillere som ikke har bevist noe som nettopp skuespiller i sin korte filmkarriere. Mulig at The Expendables 3 fikk litt dårlig rykte på grunn av dette valget også, for det her fungerte ikke. Her henter man plutselig inn MMA-stjernen Ronda Rousey, som er konge i ringen, men ikke foran et filmkamera. Det holder ikke med et stort smil og litt akrobatikk, hun og de andre yngre har ikke noe å gjøre i en gamlingfilm som dette! Dette ødelegger den fine kjemien som den originale gruppen har, for de får ikke mye tid sammen i The Expendables 3. Nok et dumt valg av folkene bak filmen.

Ellers er det mye action her, men redigeringen og klippingen gjør det hele litt uoversiktlig i enkelte scener. Som sagt, jeg tror det må være på grunn av å holde aldersgrensen lavest mulig. Men dette ødelegger selvsagt helheten, det er ikke så morsomt å se actionfilmer der man ikke ser hva som helt foregår og man vet ikke helt hvor karakterene befinner seg. Samtidig blir den siste actionsekvensen for lang, den tar jo aldri slutt og det er kun noen få scener som imponerer. Det blir for mye av det samme, kule eller kniv treffer kropp etter kropp, men actionkoreografien blir repeterende kjedelig. Jeg har for all del sett verre, men jeg setter pris på kreativitet, det er en mangelvare i dagens actionfilmer fra Hollywood.

The Expendables 3 er en grei underholdningsfilm, men den er ikke like god som The Expendables 2 som er den beste filmen i serien. Det som redder The Expendables 3 er at den aldri direkte blir kjedelig, Metahumoren fungerer som vanlig, og det var morsomt å se Wesley Snipes og Antonio Banderas i en film som dette. Men slik det ser ut nå, så kan jeg ikke se for meg en fjerde film. For med The Expendables 3 gikk man vekk fra det som fungerte best, og da blir man ikke interessert i å se en ny film i serien. Jeg tror heller ikke det er så mye mer å hente her i det hele tatt.

Bilde: 10/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 7/10

Bildet er klart, skarpt og fargene sitter som de skal. Det er veldig god bildekvalitet på denne utgivelsen der man dessverre ser hvor rart ansikt Sylvester Stallone har fått når alderen drar seg opp. Har han vært under kniven noen ganger mon tro?

Lyden er litt lav. Dialogen hører man greit nok, og rommet blir fylt opp av eksplosjoner, skuddvekslinger og filmmusikk, men det trykker aldri helt til der man forventer det skal trykke til. Det må mer aggresjon til.

Ekstramateriell:
The Making Of Expendables 3 (52 minutter)
Behind The Scenes (17 minutter)
Featurettes (44 minutter)
Gag Reel (6 minutter)
Christmas Runs The Gauntlet (3 minutter)

2 kommentarer til «The Expendables 3 (2014)»

  1. Alle filmer lekker ut på Internett litt før premieren. Forskning viser at jo mer en film lekker og jo mer eksponering den får gjennom piratkanaler dess bedre gjør den det på kino. HBO er første produsent av serier/filmer som tar denne informasjonen til etterretning og sier de aldri igjen vil kjøre copyright saker, de tar heller den gratis eksponeringen. Filmen gjorde det dårlig fordi exp 1 og 2 var elendige familiefarser. Enkelt og greit. Jeg har ingenting imot aldrende action helter, spesielt ikke når sly er involvert, men frem til de lager skikkelige slasher action igjen med 18 års aldersgrense er jeg helt uinteressert.

    1. Jo, men The Expendables 3 skulle etter det jeg leste ha tilnærmet DVD-kvalitet, så litt skade må det ha gjort hvis man studerer hva filmen tjente inn sammenlignet med de andre filmene. Første filmen tjente ganske mye, den andre tjente mer og den tredje tjente inn minst. Jeg tror uansett at den viktigste faktoren var PG-13, det var idioti, og at folk visste at det ville bli mye av det samme. Uansett digger jeg den andre filmen, den er underholdende, den første var ræva.

      Problemet er også Sly, som på en måte også ble en ødeleggende faktor i den tredje filmen. Jeg liker ham, men han blir noen ganger for høy på seg selv og sin egen selvopptatthet. Her blir han bare irriterende kjedelig når han ikke har glimt i øyet, han skulle ikke hatt så mye skjermtid som han fikk her.

      Ja, hvis det blir en fjerde film, så håper jeg på en skikkelig Rambo 4. Det tror jeg er det beste, men da må Sly være desperat. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.