Visit my YouTube channel here.

Transformers: Age of Extinction (2014)

transformers age of extinction

Me, Grimlock.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk Dolby Atmos 7.1, Engelsk Dolby TrueHD 7.1
Undertekst: Norsk

Autobots er ikke lenger ønsket på jorden. De blir jaktet på av menneskene, de gjenlevende robotene har gjemt seg så godt de kan. Lederen for Autobots, Optimus Prime, blir ved en tilfeldighet kjøpt av en oppfinner som finner Optimus Prime i en gammel kino. Han ser selvsagt ut som en gammel lastebil, og ikke som en robot. Det oppfinneren ikke vet er at han setter datteren og seg selv i livsfare når noen slemme menn er ute etter lederen for Autobots.

Litt informasjon først. Transformers: Age of Extinction er den første utgivelsen på Blu-ray Disc med det nye lydformatet Dolby Atmos. Nå har jeg ikke utstyr til å høre det nye lydformatet, og jeg tror heller ikke jeg gidde å kjøpe så mange høyttalere når jeg har nok med et 7.1-oppsett. Det er nok bedre å investere kronene i bedre høyttalere og elektronikk enn å kjøpe flere høyttalere for de fleste. Det har blitt rett og slett latterlig hvor ofte man trenger å bytte utstyr og kabler etter HDMI ble den nye standarden. Det toget har jeg hoppet av for lenge siden, heldigvis. Men OLED, ja, det vil jeg ha, men jeg vil ikke ha LG-produkter, så da holder jeg meg fremdeles til Plasma-TV.

Da har vi kommet til den fjerde Transformers-filmen. Shia LaBeouf har blitt byttet ut med Mark Wahlberg, noe som var et lurt og godt valg. Han passer perfekt inn i en film som dette.

Transformers: Age of Extinction har også en ganske så god rollebesetning, kanskje den beste til nå. I de ledende rollene finner vi skuespillere som nevnte Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Jack Reynor, Titus Welliver og Bingbing Li.

Transformers: Age of Extinction kostet rundt 1,3 milliarder norske kroner å lage, og den tjente inn massive 6,5 milliarder norske kroner. Så det vil garantert komme flere filmer i denne serien. Jeg mener det skal komme to til, etter det jeg har hørt.

Jeg synes at Transformers: Age of Extinction er på det samme nivået som den første filmen i serien. Jeg ble overrasket over hvor mørk den er de første 80 minuttene. Her dør flere mennesker, og atmosfæren er virkelig mørk til å være en familiefilm. Atmosfæren tok meg tilbake til de mørkere partiene i Bad Boys-filmene.

Men så blir tonen skal vi si hyggelig når man føler at karakterene ikke lenger er i livsfare. Spesielt er det faktisk Stanley Tucci som stjeler showet, han er morsom og karismatisk i rollen han spiller. Alle de tre mannlige skuespillerne har veldig god kjemi når det herjer som verst rundt dem, og Michael Bay går tilbake til Armageddon når det gjelder forholdet mellom en overbeskyttende far som vokter over sin datter.

Jeg husker at jeg etterlyste Dinobots i den første filmen, og selvsagt i de to oppfølgerne. Nå dukker de endelig opp i Transformers: Age of Extinction, men det er dessverre ikke mange minuttene de får på skjermen. De dukker opp først mot slutten av filmen, og måten de blir introdusert på er direkte svak og latterlig med tanke på at de så å si er uovervinnelige. Et knyttneveslag er nok til å få Grimlock underdanig, det er faktisk helt sant! Snakker gjør heller ikke Dinobots, de er totalt blottet for personlighet.

Dataeffektene synes jeg er til nå seriens svakeste. Problemet er at det blir for mange scener som krever dataeffekter. Robotene har aldri sett dårligere ut enn de gjør i Transformers: Age of Extinction. Samtidig blir dataeffektene veldig tydelige, jeg forventet faktisk at dataeffektene skulle bli bedre og ikke dårligere enn dataeffektene vi fikk se i den første Transformers-filmen fra 2007.

Har Michael Bay hørt på kritikken og lyttet godt nok? Nei, det har han ikke. Fremdeles så forstår han ikke hva som gjorde Transformers så populært på 80-tallet. Igjen er det mest fokus på menneskene, robotene har ikke noe særlig personlighet, og det er noe helt galt når Autobots er ute etter å drepe hele tiden. Optimus Prime er like usympatisk og psykotisk som han har vært i de tre første filmene. Jeg skal drepe deg, sier han igjen og igjen. Og hva er poenget med å introdusere den geniale Galvatron når han nesten ikke får noe som helst skjermtid? Jeg fikk lettere sjokk når han nesten ikke gjorde noe som helst mot slutten. Men han dukker nok opp i den femte filmen uten personlighet.

Jeg må til slutt gi ros til John Goodman som stjeler showet blant stemmeskuespillerne. Han er fantastisk som Hound, de andre er jo elendige sammenlignet med John Goodman. Peter Cullen som gir sin stemme til Optimus Prime burde dessverre byttes ut, han er rett og slett for dårlig. Han var flink i TV-serien, nå fungerer han ikke lenger.

Som en actionfilm er Transformers: Age of Extinction underholdende. Men fremdeles leter og lengter jeg etter å se en ekte Transformers-film, det er noe Michael Bay ikke klarer å levere, for han har fått fire sjanser til nå.

Bilde: 10/10 Lyd: 10/10 Ekstramateriell: 8/10

Bildet er klart, skarpt og fargene er varme. Det er ikke annet enn å si enn at Transformers: Age of Extinction leverer fantastisk bildekvalitet!

Dialogen er klar og tydelig. Dette er selvsagt et lydspor i toppklassen med mye kraft og presisjon. Det blir ikke stort bedre enn dette.

Ekstramateriell:
Evolution Within Extinction (122 minutter)
A Spark Of Design (15 minutter)
Just Another Giant Effin´ Movie (10 minutter)
T.J. Miller: Farm Hippie (20 minutter)
Bay on Action (11 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: