Visit my YouTube channel here.

Friend aka Chingoo (2001)

friend

Fire bestevenner vokser opp på 70 tallet i Sør-Korea, og vi følger deres ferd gjennom glede og elendighet. To av dem satset på utdanning, de to andre ikke hadde en mulighet med valg av fremtiden. De måtte bli gangstere, og det ble fatale følger av det.

Friend aka Chingoo er en av tidenes beste gangsterfiler som er laget. Filmen er basert på sanne hendelser, da regissøren av denne filmen Kyung-Taek Kwak har basert sitt manus på sin oppvekst. Gudfaren er bra, men Friend er bedre for min del. Det er spesielt to skuespillere som skiller seg ut. Oh-seong Yu som spiller Ohsung Yoo og ikke minst Sør-Koreas svar på Chow Yun Fat, Jang Dong-gun, som Dong-su. Noen kjenner han sikkert fra Taegukgi: The Brotherhood of War. Denne mannen blir/er stor! Han har en ganske endimensjonal rolletolkning i Friend, men fy det funker. Du ser hele tiden at han fungere som Ohsung Yoo sin løpegutt, og at han som egentlig skal være Ohsung Yoo sin bestevenn siden de går i samme klassetrinn, blir satt i skyggen av den svakeste i gruppen, Sang-taek. Ohsung Yoo som er sønn av en gangstersjef tar Sang-taek under sine vinger for Sang-taek er det motsatte av Ohsung Yoo. Han kommer fra en vanlig familie og studerer hardt og har en lovende fremtid foran seg mens Ohsung Yoo sin fremtid allerede var staket ut når han ble født. Han visste at han kom til å bli gangster, men han var aldri stolt av det.

Vi følger de fire vennene fra de er barn til de er godt voksne. Filmen er ikke en actionfilm men en gangster som har noen voldscener, men det er ikke hovedprioriteten til regissør Kyung-Taek Kwak. Friend er en dramatisk skildring om hans bestevenner, og man ser betydningen av ekte venner som står ved din side uansett hva som hender.

Igjen ser man hvor voldelig og brutal skolegangen i Sør-Korea var på 70-80 tallet. Lærerne denger løs på elevene og elvene denger løs på hverandre. Man blir rangert etter hvem som er den beste slåsskjempen, i dette tilfellet er Ohsung Yoo den beste, mens Dong-Su er nest best. Musikken i filmen er glimrende og Kyung Taek Kwak koser seg med kameraet.

Etter alle filmer jeg har sett så tror jeg denne filmen har den mest gripende og vakreste scenen noensinne. Det som gjør scenen så gripende er at Dong-su viser at han bryr seg om Sang-taek, selv om han alltid var i skyggen av Sang-taek. Det Ohsung Yoo gjør mot sin venn Dong-su er rått og brutalt, men pokker for en klassisk scene. Filmingen og musikken i denne scenen er så vakker at jeg har ikke ord. Scenen er som tatt ut fra Gudfaren, men så mye bedre laget og rørende.

Friend er Sør-Koreas svar på Gudfaren. Filmen er basert på sanne hendelser og er en lettere utgave en Gudfaren. Friend er uansett en bedre film enn Gudfaren for min egen del, for vennskap har en helt annen betydning i Sør-Korea enn hva vi er vant til. Friend er et mesterverk.

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.