Visit my YouTube channel here.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

Mannen med pisken.

Bilde: 2.35:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk
Ekstramateriell: Gjelder for alle fire filmene. On Set with Raiders of the Lost Ark – From Jungle to Desert, On Set with Raiders of the Lost Ark -From Adventure to Legend, Vintage The Making of Raiders of the Lost Ark documentary, The Making of Raiders of the Lost Ark, The Making of Indiana Jones and the Temple of Doom, The Making of Indiana Jones and the Last Crusade, The Making of Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, The Stunts of Indiana Jones, The Sound of Indiana Jones, The Music of Indiana Jones, The Light and Magic of Indiana Jones, Raiders: The Melting Face!, Indiana Jones and the Creepy Crawlies, Travel with Indiana Jones: Locations, Indy´s Women: The American Film Institute Tribute, Indy´s Friends and Enemies, Iconic Props in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, The Effects of Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Adventures in Post Production for Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, High definition trailers and teasers for each film

Indiana Jones må stoppe nazistene fra i å få tak i en skatt som kan brukes som et våpen ingen kan stoppe.

Den første Indiana Jones-filmen satt virkelig en standard som ingen har klart å følge når det gjelder denne sjangeren. Regissør Steven Spielberg fikk med seg Harrison Ford, og vips så var en av tidenes beste filmer skapt i eventyr og oppdagelses-sjangeren.

Jeg har aldri hatt så stor sans for Harrison Ford. Mannen eier ikke karisma og har null utstråling i mine øyne. Men når han medvirket i Star Wars-filmene og eventyrfilmer som Indiana Jones, så forvandles mannen totalt. Mannen stråler i disse rollene, og det er merkelig å se denne forvandlingen fra den trauste Ford til den karismatiske Ford. Mannen burde ha holdt seg til denne sjangeren, for det ser ikke ut som om han trives i de mer seriøse rollene. For der imponerer han i hvert fall ikke.

Åpningssekvensen er noe av det beste og mest intense jeg har sett. Steven Spielberg var en trollmann i sine glansdager, han hadde en så fantastisk rytme, noe han virkelig beviser her. Indiana Jones er eksempelet på hvordan en eventyrfilm skal være. Gode rollefigurer med fart og spenning hele veien, kombinert med gode actionsekvenser gjør dette til en unik film. Historien er veldig enkel, men det tenker man rett og slett ikke på da man blir så oppslukt i det som skjer på skjermen. Det er så sjarmerende, morsomt og spennende. Det er ikke ofte jeg sier dette, men jeg synes man kunne ha roet tempoet litt ned slik at man kunne nyte dette skikkelig. Man går fra en god actionscene til en enda bedre en, men uten stopp.

Det er ikke ofte man ser en film nesten uten noen svakheter, men Indiana Jones vil jeg nesten si er feilfri i denne sjangeren. Det som ødelegger litt er spesialeffektene på slutten når kisten blir åpnet og diverse folk dør en grusom død. Da skjønner man at man ser en film fra 1981. Men før dette skjer så føles ikke filmen så gammel ut i det hele tatt.

En klassiker som mange har kopiert, men som ingen filmer har overgått. Dette er en ekte klassiker som alltid vil tåle tidens tann, og som alle kan kose seg med.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 10/10

Bildekvaliteten er selvsagt mye bedre enn DVD-utgaven da dette er en restaurert utgave. Men man ser og føler at dette er en film fra åttitallet. Bildekvaliteten er ikke perfekt, det er små skjønnhetsfeil her og der, spesielt i den første halvdelen av filmen. Fargene er litt ujevne, det er noe flimring her som forandrer ansiktsfargene i enkelte scener og bildet er litt mykt. Men i den andre halvdelen blir bildekvaliteten betraktelig bedre, og det er nesten så man føler at man ser en moderne film der bildet er skarpt og krystallklart. Hadde nå bare hele filmen hatt like god bildekvalitet fra første sekund.

Jeg ble ganske imponert over lyden, det er spesielt filmmusikken som aktivt bruker sidehøyttalerne og som da skaper en god og fyldig lyd. Dialogen er det svakeste leddet, den er hul og veldig tynn. Den er klar, men jeg trodde den skulle være litt mer fyldigere. Ellers er dette et artig lydspor som domineres av musikken til John Williams, og det høres bra ut i mine ører.

Jeg velger å skrive litt om ekstramaterialet som tar seg for alle filmene da alt av ekstramaterialet minus trailere er på den femte disken. Her får man dokumentarer, masse bakomfilmen som tar for seg det meste du er vant til å se. Her får man mye valuta for pengene, og jeg setter alltid pris på å se dokumentarer og bakomfilmen når filmene har noen år på baken og jeg er nysgjerrig på hvordan man løste ting og hvordan filmene ble til. Det er bare å sette seg ned å nyte rundt hele syv timer med ekstramateriale, det er altså alle fire filmene. Eneste som skuffet litt var at det var ikke like mye om den fjerde filmen, men det er kanskje like greit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.