Visit my YouTube channel here.

Låt den rätte komma in (2008)

let-the-right-one-in

Ikke inviter hvem som helst inn i ditt hjem.

Oskar er ensom 12-åring som ikke har noen venner. Han blir mobbet på skolen hele tiden. En dag treffer han en jente som flytter inn i samme blokk som Oskar. De finner tonen, men det er noe merkelig med denne Eli. Hvem er hun?

Låt den rätte komma in levde absolutt opp til forventningene. Vampyrfilmer ble vannet ut for mange år siden. Det er en interessant sjanger, men noe spesielt må til for å få det til å fungere. Det er nettopp det Låt den rätte komma in gjør. Vennskap, kjærlighet, mobbing og drap er ingrediensene i denne svenske vampyrfilmen. Visuelt er filmen strålende, jeg elsker mørke kvelder med hvit snø, spesielt med vampyrer. Det er noe helt spesielt med hvit snø, blod og vampyrer. Det skapes så mye atmosfære ut av dette.

Skuespillerne gjør jobben sin, spesielt Lina Leandersson som spiller Eli. Dette var hennes første spillefilm, og for en debut! Hun leverer en av de beste vampyrtolkningene jeg har sett. Imponerende av en 13-åring.

Det eneste som manglet var en skikkelig slutt. Hva skjedde videre?

9

16 thoughts on “Låt den rätte komma in (2008)”

 1. Denne filmen er uten tvil den beste Svenske filmen jeg har sett siden Ondskan. Fantastisk stemmning igjennom hele filmen. Enig med din vurdering at den bør ligge høyt der oppe.

 2. Beste vampyr filmen ever og det beste som har kommet ut av Sverige siden Hamilton og Snus 😛 10/10

 3. Eni. Ganske bra film. Æ syns dette va en annerledes og unik vampyr film. Æ e egentli ganske lei a vampyr filma, men denne gjor nåkka nytt me sjangern syns æ.

 4. Jeg synes overhode ikke den manglet en slutt. Den kommer mer som en epiphany etter hvert. At Oskar egentlig skulle bli som mannen i begynnelsen var til henne, han som drev og drepte alle menneskene til henne og skaffet henne blod. Hvis det er det som stemte, er jeg egentlig glad de sluttet akkurat der de gjorde. Klarer ikke å forestille meg noe annen idèell måte å slutte det på XD

 5. Slutten er egentlig en åpen dør for Oskar, også for Eli. Men på en annen måte, siden hun nå rømmer med noem ved sin side. Mens Oksra rømmer fra livet han hadde.

  John Ajvide Lindqvist skrev et sted, at han kom til å tenke på den slutten(At Oskar blir den andre mannen” når han først så filmen i helt stykke. Boken skal jeg si deg er noe annet, selv om det er samme slutt. Blant annet at mannen Eli bo sammen med møtte henne når han var voksen og ikke barn.

  Les boken, så får du se.

  1. Får se om jeg ikke får rotet meg til å lese boken. Eneste er at jeg liker best å lese bøkene før jeg ser filmene. Var ikke det samme å lese f.eks. The Stand og It (Stephen King), etter først å ha sett filmene. Det var mange sider, og etter å ha sett filmene hadde jeg bildene fra filmene i hodet når jeg leste bøkene.

   Blir spennende å se filmen igjen, da forstår jeg sikkert Oskar mer enn jeg gjorde.

   Gleder meg faktisk til den amerikanske tolkningen, Let Me In, noen synes den faktisk overgår Let the Right One In. Har du sett Let Me In?

 6. Jeg har sett “Let Me In”, og jeg kan vell egentlig bare si en ting: Gled deg, men om hva du skal glede deg til, det sier jeg ikke 😉

 7. Tolkning smolkning… jeg trenger ikke se to versjoner av samme historie. Svenskene gjorde en fantastisk versjon så jeg foretrekker å beholde mitt intrykk av historien som positivt.

  Alle re-makes er tolket på “sin” måte om man måtte si det sånn. Ta My Sassy girl f.eks. Etter å ha sett orginalen ville jeg aldri ha kasta bort tiden på å se den amerikanske “tolkningen”. Filmer som jeg elsker forblir filmer jeg elsker.

  Unntaket er når det kommer nyinnspillinger av filmer som er gamle (og som jeg ikke gidda se).

  1. Jo, men det er stor forskjell på hvem som står bak en nyinnspilling. Er du ikke spent på hva David Fincher vil gjøre med Menn som hater kvinner? Når det er noen som er seriøse, da blir det noe annet etter min mening. Synes det er artig å se en annen vinkling på en film som gir oss andre scener man aldri så i originalen, så fremt det er seriøse filmskapere som står bak. Men det er dessverre få nyinnspillinger som fungerer, selv ikke Scorsese klarte det med The Departed. Jeg ble ganske fortvila når jeg så den, for IA er en av mine favorittfilmer. Men så har vi The Thing (Carpenter) som er stor.

   My Sassy Girl (amerikanske), var som forventet søppel. Dårlige filmer som er basert på noen av mine favorittfilmer ødelegger ikke inntrykket og minnene mine, jeg tenker aldri på en dårlig nyinnspilling når jeg ser en av mine favorittfilmer. Jeg håper da at de vise oppsøker originalene, og får seg en god filmopplevelse. Jeg MÅ dessverre se disse nyinnspillingene, det blir en del av hverdagen når man elsker filmer. Må ha noe å hate og le av.

   Jeg ble interessert i Let Me In når jeg så hvem som spiller vampyren, Chloe Moretz. Hun kommer til å bli stor, hun er det nå, men den jenta har talent de fleste kan misunne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.