Visit my YouTube channel here.

Red (2008)

En mann og hans hund.

Tre gutter dreper hunden til Avery Ludlow, og de vil ikke ta ansvar for handlingen. Avery Ludlow gir ikke opp og gjør alt for at guttene skal bli stilt til ansvar. Et dyr har ikke mange rettigheter, og mange mennesker skjønner ikke at et dyr kan ha stor betydning for et menneske. Et liv er et liv uansett om det skal drepes og spises. Det skal behandles med respekt.

Red er en interessant film som provoserer. Filmen er basert på en roman skrevet av Jack Ketchum. Jack Ketchum skrev også romanen The Girl Next Door som ble til en fantastisk film som igjen provoserte og vekket sterke følelser i meg.

En norsk regissør, Trygve Allister Diesen, overtok roret etter at den første regissøren, Lucky McKee, takket for seg. Hvorfor hun forlot filmen vet jeg ikke. Noen mener at Red ble en dårligere film når Trygve Allister Diesen overtok roret. Jeg kan være enig om at det var noe som ikke helt stemte på slutten. Slutten kom litt brått på, så kanskje det er en sannhet i det som sies. Men det er vel få filmer som blir bedre når en regissør takker for seg og en annen overtar når filmen kanskje er er 60-70% ferdig.

Å se en uskyldig hund bli brutalt drept er kvalmende. Selv har jeg vokst opp med hunder, kaniner, undulater, papegøyer, hester, katter, minigriser, høns og marsvin. Dyr blir man glad i, og de kan ha stor betydning for et menneske. Dessverre er det mange mennesker som ikke skjønner det. Onde mennesker som ikke eier respekt for liv er det dessverre en del av her i verden. Unge som voksne. Slike mennesker er ikke mye verdt etter mitt syn, og verden er bedre uten dem.

Respekt for liv og dårlige foreldre er temaet i Red. Dårlige foreldre kan avle dårlige unger. Det er helt sykt å se på familien McCormack. Kun den ene broren viser anger, den andre skulle hatt ett eller flere nakkeskudd, samme gjelder faren i familien. Nå er ikke Red en hevnfilm, men det tar av på slutten. Etter mitt syn ble ikke denne utviklingen helt troverdig, men jeg fikk nesten den slutten jeg ønsket.

Brian Cox er en fantastisk skuespiller, og han bærer Red på sine skuldre. Han er alltid autoritær, men samtidig fornuftig. Tom Sizemore er alltid ypperlig som skurk. Privat er han selvdestruktiv, og han klarer å bringe med seg sine personlige demoner.

Red kan sikkert bli kjedelige for mange mennesker. Det er ikke mange minuttene vi ser hunden, men som nevnt ovenfor har jeg fra oppveksten hatt kjæledyr. Ut av det har jeg lært hvor viktig dyr kan være for et menneske. Hadde en fremmed drept hunden min uten grunn, hadde denne personen blitt drept selv. Et dyreliv kan være like mye verdt som et menneskeliv, spesielt forholdet mellom hund og menneske. Sammen kan de ha en lang historie, gleder og sorger. Kort fortalt har et hundeliv en lang historie for eieren. Mange skjønner ikke det, og de skjønner heller ikke hvordan man kan likestille et hundeliv med et menneskeliv. Det kan man fint.

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.