Visit my YouTube channel here.

Léon (1994)

What filthy piece of shit did I do now?

Léon er absolutt den beste filmen til Luc Besson jeg har sett. Filmen er velspilt, spennende og byr på noen tøffe actionsekvenser, selv om jeg kunne ønsket meg mer. Léon er en ensom leiemorder, men blir som en stefar når han hjelper en ung jente i nød. Nå så jeg den forlengede utgaven som graver dypere i relasjonen mellom Léon og Mathilda. Det merkes godt at det er noen scener som mangler i den vanlige kinoutgaven, spesielt en scene der Mathilda blir sint nesten uten grunn. Se den forlengede utgaven, den fyller ut en del tomrom som kinoversjonen etterlot seg.

Léon er filmen til Gary Oldman,, selv om Natalie Portman er den som må spille på flere strenger enn førstnevnte. Alle de sentrale skuespillerne leverer solide rolletolkninger, men dette er en av de beste og villeste rolletolkningene til Gary Oldman som spiller skurken Stansfield. Han får dessverre for lite skjermtid, men i de få scenene han er med i, så stjeler han showet. Det for så være at Stansfield ikke hadde hatt denne jobben hadde filmen vært mer seriøs. Det får da være grenser på hvor gal og ond en politimann kan være før han får sparken og blir fengslet, men fy pokker hvor morsomt det er å se på! Natalie Portman viser hvor god hun var som barneskuespiller. Det vokser ikke gode skuespillere på trær, og det er lett å plukke ut de som skiller seg positivt ut. Selv om hun går kledd som et ludder, viser hun både sårbarhet og tøffhet, og man vil at alt skal gå bra med henne. Eneste jeg ikke likte var den seksuelle stemningen mellom henne og Léon, det blir bare galt. Totalt sett er det Natalie Portman som leverer den mest varierte og beste rolletolkningen, men nå har det seg sånn at hvis man har en god skuespiller i en skurkerolle og rollefiguren er gal nok, vil de fleste falle for galskapen som Gary Oldman får fram i rollen som Stansfield. Det er denne rollefiguren jeg alltid vil forbinde med Léon.

Léon er en flott film. Ikke forvent mange eller storslagne actionscener, det får du ikke. Det du får er kortere actionsekvenser det oser klasse over, samtidig solide rolletolkninger og en interessant historie som får tiden til å gå så altfor fort. Léon er en film jeg kan se igjen og igjen, den skiller seg så mye ut fra andre actionfilmer. De fleste ganger gjør barneskuespillerne store skader på filmer, spesielt mørkere filmer, Léon er filmen som viser vei når manuset er godt nok og barneskuespilleren har talent nok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.