Visit my YouTube channel here.

Roma (2018)

Vi følger en hushjelp som jobber for en middelklassefamilie. Noe uventet skjer i hennes liv, og hun oppdager at personen hun trodde skulle være der for henne er en drittsekk.

Bilde: 2.39:1
Lyd: Spansk Dolby Atmos

Roma er regissert av Alfonso Cuarón (Children of Men, Gravity). Filmen fikk flere Oscarnominasjoner, og var en av de store favorittene til å vinne beste film. Den vant ikke i den kategorien, men den vant for beste utenlandske film.

Vi følger en hushjelp som jobber for en litt større familie i Mexico. Hun trives i jobben, og hun treffer en ung mann som får henne gravid. Men han gir henne en kald skulder når hun oppsøker ham og forteller ham at hun er gravid. Så nå må hun klare å fokusere på fremtiden sin og samtidig gjøre en god jobb for familien hun jobber for.

Noen filmer som man gleder seg til å se kan være litt skumle da de mange ganger kan være en større skuffelse. Roma er en slik film i min verden. Kinematografien er nydelig, men er historien særlig bra?

Nei, jeg ble kjempeskuffet over den flate historien og filmens flate karakterer. Protagonisten er den som er mest interessante å følge med tanke på hennes reise når ting ikke går på skinner. Men dette er ikke en karakter som sier mye, og jeg savnet mer dybde og litt sterkere personlighet. Hva er det egentlig hun vil her i livet? Vil hun kun være en hushjelp som nesten ikke har snev av personlighet? Vil hun for alltid og evig plukke opp hundedritt for mennesker som har mer penger enn henne? Hva er det hun vil her i livet? Har hun noen større ambisjoner?

Resten av karakterene i filmen er veldig flate og kjedelig. Jeg savnet en bedre gruppedynamikk, for det skjer noe med ekteparet som hushjelpen jobber for. Men det vi får se er svært lite, og hele filmen føles halvtom ut. Joda, jeg ser det skjer ting her som handler om Mexicos historie uten at jeg fant det så interessant.

Men tanke på hvor få filmer Alfonso Cuarón lager, så ble jeg kjempeskuffet over manuset. Det er en sterk scene i filmen, den var brutal og vond å se på. Og jeg kommer alltid til å huske kjæresten til protagonisten som er veldig glad i kampsport. Scenen når han skal vise hvor kul og flink han er foran sin kjæreste, kommer jeg alltid til å huske med et stort smil. Han står der med en stang splitter naken mens penisen slenger her og der og ballene ser ut som dødelige klinkekuler som kan gi ham en knockout når som helst. Scenen der protagonisten møter ham under trening er også fantastisk. Og vi må jo alle smile når hun forteller ham at hun er gravid når de er på kino, noe hun aldri skulle ha gjort.

Så filmen har tre morsomme scener, og en veldig rørende scene. Men utenom det har ikke Roma en engasjerende historie å fortelle. Jeg følte meg faktisk fornærmet over at en så god regissør kastet bort over to timer av livet mitt på en slik halvhjertet og slapp historie med en halvslapp protagonist.

Med Roma ønsket Alfonso Cuarón å hylle en hushjelp som jobbet for hans familie når han vokste opp. Men som film og det som skjer, så er det ikke særlig interessant i det hele tatt. Det er som å møte noen som forteller en lang historie som mangler mye substans, og det er alltid like kjedelig. Her ble Alfonso Cuarón for høy på seg selv, for dette var ikke interessant i det hele tatt og han burde skamme seg for å kaste bort tiden min på denne måten. Middelkassen altså!

Ekstramateriell:
Road to Roma (73 minutter)
Snapshots from the Set (32 minutter)
The Postproduction Process (49 minutter)
Roma” Brings Us Together: The Theatrical Tour in Mexico (19 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.