The Evil Dead (1981)

the evil dead bd

You bastards, why are you torturing me like this? Why?

Bilde: 1.85:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En venneflokk tar seg en liten ferie, og målet er en gammel, slitt hytte langt ute i skogen. Der finner de en gammel, ekkel bok og et lydopptak som tilkaller demoner. Nå er det bare en ting som gjelder, nemlig å overleve hytteturen fra helvete!

The Evil Dead er en ekte kultklassiker fra Sam Raimi. En lavbudsjettfilm som er ganske unik når det gjelder popularitet. Det Sam Raimi gjorde er det få som har klart når budsjettet var så lavt, og han fikk til så mye.

Jeg har alltid syntes at The Evil Dead og Army of Darkness har vært de beste filmene i trilogien. Evil Dead II har jeg alltid følt har vært oppskrytt. Jeg har nå forandret mening, for The Evil Dead skuffet meg litt denne gangen, og jeg ser nå hvor god Evil Dead II er.

Effektene er gode tatt i betraktning budsjettet og erfaring. Vi har selvsagt forskjellige rollefigurer man ikke bryr seg mye om. En blære, en tafatt mann spilt av Bruce Campbell og en meget dum kvinne. Den dumme kvinnen går ut i skogen hun er redd for. Der får vi se en klassisk scene som vil bli husket i evig tid, det var en modig scene som fremdeles er ubehagelig.

Problemet med The Evil Dead er at den har grusom dialog, og det er kun en skuespiller som er god nok, det er selvsagt Bruce Campbell. Jeg har sett filmen mange ganger, og det jeg husker best er atmosfæren og at dette er en den eneste skumle filmen til Sam Raimi.

The Evil Dead har fremdeles spenningen og atmosfæren. Den er også ganske blodig og ekkel, selv om effektene selvsagt ikke er imponerende sett med dagens øyne. Igjen, husk at The Evil Dead er fra 1981 og var en lavbudsjettfilm. Det man også legger merke til er den kreative og eksperimentelle kamerabruken til Sam Raimi. Han leker seg, og han lykkes med det han forsøker på.

The Evil Dead er en ekte kultklassiker, men etter å ha sett nyinnspillingen må jeg si at jeg foretrekker den ville og blodige nyinnspillingen som har så mye rå energi og noen fantastiske scener som originalen ikke kan hamle opp med. Det skulle bare mangle også, for det er fremdeles imponerende det Sam Raimi klarte å få til med mikrobudsjettet han hadde når han lagde The Evil Dead.

Bilde: 8/10 Lyd: 7/10 Ekstramateriell: 7/10

Til å være en lavbudsjettfilm og katalogfilm har aldri The Evil Dead sett bedre ut. Bildet er naturlig med mye korn, noe som selvsagt gjør at bildet aldri blir skikkelig skarpt. Det viktigste er at jeg kunne ikke se noen større skader på bildet, så bildekvaliteten skal man ikke klage på. Sortnivået er også veldig bra.

Lydkvaliteten overrasket også. Dialogen er klar og tydelig, den har heller ikke den metalliske klangen som mange filmer fra denne perioden har. Sidehøyttalerne benyttes mest til å bygge opp atmosfæren med effektlyder. Det skjer ikke så mye aktivitet i sidehøyttalerne, men lydsporet bidrar med å gjøre det mer ubehagelig når det først blir spennende.

Ekstramateriell:
All New Commentary with Sam Raimi, Rob Tapert and Bruce Campbell
Picture-in-Picture: Join us! The Undying Legacy of The Evil Dead
One By One We Will Take You – The Untold Saga of the Evil Dead (54 minutter)
Treasures from the Cutting Room Floor (60 minutter)
At the Drive-In (12 minutter)
Discovering Evil Dead (13 minutter)
Make-Up Test (1 minutt)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.