Visit my YouTube channel here.

The Grandmaster (2013)

the grandmaster blu ray

Historien om Ip Man.

Bilde: 2.35:1
Lyd: Mandarin DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Det har blitt lansert hele tre forskjellige versjoner av The Grandmaster. Den kinesiske versjonen har en spilletid på 130 minutter. Den amerikanske versjonen som er den korteste har en spilletid på 108 minutter. Den europeiske versjonen som er anmeldt her har en spilletid på 118 minutter.
Kar Wai Wong har selv stått bak redigeringen av alle tre versjonene.

Nå har det blitt laget ganske mange filmer om Ip Man. The Grandmaster er nok en film om den legendariske Ip Man, men når det er Kar Wai Wong som er regissør, så er det kjærlighet som er i førersetet og kampsport kommer i andre rekke.

Vi følger Ip Man gjennom flere år der han møter en kvinne han blir forelsket i, og selvsagt dukker japanerne opp, men de ser vi heldigvis svært lite til. The Grandmaster handler veldig mye om tradisjoner og ære, det er en fordel å kunne litt om kung fu-tradisjonene, for Kina er jo som vi alle vet ganske stort og det praktiseres forskjellige former kung fu i forskjellige provinser.

The Grandmaster er selvsagt visuelt vakker, det ser man allerede i åpningsscenen som starter med en større kampscene. Det er stilig å se på, men kampscenene er urealistiske med bruk av vaier og kropper som flyr veggimellom. Glem realisme! Men legg merke til alle bevegelsene og den vakre koreografien, dette er ekte kjærlighet altså! Det er ikke ofte man ser to menn benytter seg av kampsportbevegelser når den ene fyrer opp en fyrstikk og den andre har røyken klar. Fantastisk!

Jeg synes redigeringen er for rotete i starten. Filmen hopper fram og tilbake i tid slik at jeg faktisk trodde at Zizy Zhang var kona til Ip Man i en liten stund. Noe hun selvsagt ikke var, så jeg ble litt satt ut. Men dette forventet jeg også, Kar Wai Wong har en tendens til å gjøre dette.

Nevnte Zizy Zhang har jeg aldri likt, men i The Grandmaster leverer hun til nå sin sterkeste og beste rolletolkning i karrieren. Tony Leung Chiu Wai er som alltid god. Han er ingen Donnie Yen, men han er i en helt annen klasse når det gjelder skuespill. Og han fungerer overraskende bra når han først må slåss.

Karakterdybde eksisterer ikke i The Grandmaster. Her er det først og fremst livserfaring om kjærlighet til andre mennesker og kampsport som gjelder. Kampsekvensene er vakre å se på i sakte film, man kan virkelig føle at det er lagt ned mye arbeid og kjærlighet i koreografien og klippingen. Og den lettere historien mellom Zizy Zhang og Tony Leung Chiu Wai fungerer også ypperlig, og slutten blir veldig trist kombinert med den nydelige filmmusikken som virkelig er strålende her.

Nå husker jeg ikke, og jeg vet heller ikke så mye om den virkelige historien om den legendariske Ip Man. Men jeg tror vi skal glemme å tenke så mye på hva som er sant og ikke sant i The Grandmaster. For som sagt, dette er en film regissert av Kar Wai Wong, og han lager filmer på sin særegne måte med kjærlighet og atter kjærlighet som er bærebjelken i alle hans filmer.

Men hvor i alle dager ble det av Bruce Lee? Ikke at han hadde passet inn her, men det hadde vært kult å se ham i noen sekunder. Var det den yngre gutten vi så mot slutten av filmen?

Jeg avslutter med litt hardere kritikk, for dette er ikke en perfekt film. The Grandmaster er en rotete film, det dukker opp mange karakterer som ikke får mange minuttene. Rytmen stemmer ikke, man kan virkelig føle og se at det må være mange minutter av klipte scener som ligger igjen på gulvet i klipperommet. Filmen er fremdeles god og unik, men jeg tror jeg ikke er den eneste som synes The Grandmaster føltes halvferdig ut.

Bilde: 7/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 0/10

Nå har aldri filmene til Kar Wai Wong sett så bra ut når gjelder bildekvalitet. The Grandmaster er intet unntak. Bildet er mykt, sortnivået er elendig, det er et slags grønnskjær her og det er veldig mye støy i bildet. Det er ikke noe galt med Blu-ray Disc-utgivelsen, filmen skal se slik ut.

Dialogen er høy og klar. Sammenlignet med bildekvaliteten er lydsporet veldig bra. Alle høyttalerne blir brukt, filmmusikken fyller opp rommet med bredt og luftig lyd, og det er også bra trykk her når slag og spark treffer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.