Visit my YouTube channel here.

Twin Peaks – The Entire Mystery: Season 1 (1990)

twin peaks

Hva skjedde med Laura Palmer, og hvem var hun egentlig?

Bilde: 1.33:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 7.1
Undertekst: Norsk

Denne anmeldelsen er av den nye Blu-ray-utgivelsen, Twin Peaks: The
Entire Mystery. Her finner du den første og andre sesongen, og filmen Twin Peaks: Fire Walk with Me, fordelt på 10 hele plater. Det vil si komplett pakke.

twin peaks blu ray utgave

Laura Palmer blir funnet drept, og en spesialagent fra FBI tar turen opp til Twin Peaks for å hjelpe til med etterforskningen. Der møter han mange merkelige mennesker, og han stortrives siden han er en artig skrue selv. Men det er noe galt med Twin Peaks, hva er det denne byen skjuler?

Den første sesongen av Twin Peaks består av 8 episoder.

På 80-tallet var det TV-serier som Dynasty, Dallas og Falcon Crest som var de mest populære TV-seriene. Det er flaut å si det, men jeg fulgte faktisk med på Falcon Crest. Men i 1990 dukket det opp en serie som het Twin Peaks, og den serien skulle sette en standard som i senere tid var vanskelig å følge. Det var vel først en serie som X-Files som ble like populær som Twin Peaks i ettertid.

Nå liker jeg å se hele sesonger, ikke enkeltepisoder uke til uke. Men jeg husker faktisk når Twin Peaks først ble vist på NRK. Da var det selvsagt en episode i uken, og selv om jeg ikke har sett serien siden den ble vist på NRK, så husket jeg faktisk flere scener og situasjoner. Det er faktisk veldig imponerende, det sier sitt om denne udødelige serien som ingen har klart å matche når gjelder særhet og genialitet.

Det tok sin tid, men nå har endelig Twin Peaks blitt lansert på Blu-ray Disc. Hele ti disker er de to sesongene og filmen Twin Peaks: Fire Walk with Me, fordelt på. Det er også flere timer med interessant ekstramateriale her. Det her kan kalles for en komplett pakke.

Den første sesongen består kun av åtte episoder, men for noen fantastiske episoder man får se! Jeg tok ikke helt humoren når jeg var yngre, det er så mye satire i Twin Peaks at det føles nesten ut som om David Lynch gjør narr av Stephen King. For Twin Peaks føles jo ut som en Stephen King-roman der man følger mange forskjellige karakterer i en liten, avsides by der det visstnok skal bo 51.000 mennesker. Seriøst, det føles ut som om det bor under 500 personer i Twin Peaks.

Det som er så spesielt med Twin Peaks er at den klarer å blande humor, drama og spenning i sammen. Det er ikke så ofte man opplever, da må man nesten over til Sør-Korea for å se denne type sjangerblanding.

For selv om det er mye satire her, så er spesielt den første episoden ganske emosjonell når Laura Palmer blir funnet drept. Det er spesielt seriemusikken som skal ha mye æren for at man føler sorgen som de andre karakterene føler, for seriemusikken er fantastisk. Er det virkelig noen TV-serier der ute som har like god seriemusikk som Twin Peaks?

Den første sesongen består kun av åtte episoder. Men dette er åtte kvalitetsepisoder som setter en høy standard. Det mest interessante er etterforskningen. Det er her mystikken ligger.

Samtidig har Twin Peaks et rikt persongalleri med flere interessante karakterer. Det en skal legge merke til er at selv om karakterene er interessante, så vil jeg ikke si at denne serien har så stor karakterdybde. Karakterene er sære, men de fleste forblir mystiske. De deler ikke så mye av seg selv med oss seere, de fleste har sin rolle rundt etterforskning av drapet på Laura Palmer.

Den første sesongen av Twin Peaks er fremdeles like god den dag i dag . Nå gleder jeg meg, og samtidig gruer jeg meg til å se den andre og siste sesongen av Twin Peaks. For det er en grunn til at serien dessverre ble kansellert.

Bilde: 8/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 10/10

Når det gjelder bildekvaliteten så skal bildet være restaurert. Bildekvaliteten er langt ifra perfekt, men Twin Peaks kommer nok aldri til å se særlig bedre ut enn dette. Man kan se litt støy i bildet, men utover i sesongen så blir det mer ro i bildet. Ellers er bildet mykt og veldig varmt.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er faktisk ganske bra når det først skjer noe større hendelser på skjermen. I enkelte scener klarer lydsporet å fylle opp rommet med klar og detaljert lyd. Det skjer ikke så ofte, men lydkvaliteten overrasket med tanke på alder og at dette er en eldre TV-produksjon.

Ekstramateriell:
Pilot – Original Version & Alternate International Version
Log Lady Intros
Preview and recaps on select episodes
Season 1 Image Gallery
Twin Peaks Sneak Peeks
A Slice of Lynch: Uncut (55 minutter)
Season 2 Image Gallery
Series Deleted Scenes (14 minutter)
Outtakes (2 minutter)
Return To Twin Peaks (20 minutter)
Location Guide (8 minutter)
The Glastonbury Archives
17 Pieces of Pie: Shooting at the Mar T (AKA RR) Diner (10 minutter)
Mark Frost Interview with Wrapped in Plastic (14 minutter)
Learning to Speak in the Red Room (4 minutter)
An Introduction to David Lynch (22 minutter)
Lucy Bumpers (2 minutter)
1-900 Hotline (23 minutter)
Production Documents
Postcards From The Cast (64 minutter)
Cast And Crew Interviews (65 minutter)
Secrets From Another Place: Creating Twin Peaks (106 minutter)

2 thoughts on “Twin Peaks – The Entire Mystery: Season 1 (1990)”

  1. Twin Peaks är en av mina favoritserier helt klart. Och som du skriver, det är karaktärerna som gör den sevärd, tillsammans med mystiken förstås…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.