Visit my YouTube channel here.

White House Down (2013)

White House down

Helten ingen ville ha.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

Det hvite hus blir angrepet av terrorister. Den amerikanske presidenten blir reddet av en sikkerhetsvakt som på samme tidspunkt hadde med seg sin datter til et jobbintervju. Nå må han bringe presidenten i sikkerhet og samtidig finne sin datter som løper rundt i Det hvite hus med farlige terrorister rundt seg.

I en periode pleide Hollywood å komme ut med to like filmer i året som var større påkostede produksjoner. Nå er de i gang igjen, først ute var Olympus Has Fallen, som undertegnede likte svært godt. Noen måneder etter fulgte White House Down. Spørsmålet er, hvilken film er best?

Det begge filmene har til felles er at Det hvite hus blir angrepet, og at den amerikanske presidentens liv henger i en tynn tråd. White House Down er den dyreste filmen av de to, men Olympus Has Fallen tjente mest penger på kino. Det var kanskje ikke så lurt å komme ut med to helt like filmer med så kort mellomrom. Folk begynner jo å bli litt lei av de samme filmene år etter år som kommer fra Hollywood.

Regissør Roland Emmerich er mest kjent for sine katastrofefilmer. Han elsker å ødelegge ting, så noe av det mest spennende er selvsagt om Det hvite hus blir sprengt i fillebiter. Det Roland Emmerich skal ha pluss for her er at det er lett å se hva som foregår under actionscenene. Han klipper ikke så raskt, og kameraet er ikke høyt og lavt hele tiden.

Sammenlignet med Olympus Has Fallen har White House Down mer livsglede og fjollete humor. Der Olympus Has Fallen tok oss med tilbake til 80-tallet med sin harde og energiske voldsbruk, tar White House Down med oss tilbake til 90-tallet med litt dårlig humor og glimt i øyet.

White House Down er en lang film, og det blir for mye prat og for lite action. Det er noen gode actionsekvenser her, men flere scener mangler litt tyngde da det blir for brukt for mye dataeffekter. Roland Emmerich elsker dataeffekter, det kan være greit å bruke det i enkelte scener, men det er ikke greit å bruke det når folk står utenfor Det hvite hus og man ser at skuespillerne står foran et stort lerret. Dette skjer gang etter gang, det tok meg helt ut av filmen. Dette var en film som nesten var dobbelt så dyr å lage som Olympus Has Fallen, skuespillerne var sikkert halve budsjettet, men det går en grense på hva man kan akseptere av latskap og sterilitet. White House Down føles veldig lite levende ut visuelt sett.

Jamie Foxx og Channing Tatum har god kjemi. De fungerer godt sammen, men de får for lite tid sammen. Det blir for mange karakterer som skal ha sin skjermtid. Dette går utover forholdet og oppbyggingen til de to mest sentrale karakterene i filmen.

White House Down er en generisk actionfilm som er fjollete og har en veldig dårlig historie. Sammenlignet med Olympus Has Fallen har den ikke nok baller, og den har heller ikke actionscener som kan måle seg opp mot de vi fikk se i den filmen. Dette er en film som vil irritere med sine enkle og slitsomme karakterer, men den klarer å redde seg inn igjen med to gode actionsekvenser.

Likte du actionfilmene som kom ut på 90-tallet, er White House Down verdt å sjekke ut.

Bilde: 9/10 Lyd: 9/10 Ekstramateriell: 6/10

Bildet er klart, litt mørkt og ganske naturlig med gode farger utendørs.

Dialogen er klar og tydelig. Lydsporet er detaljert, klart og har god kontroll når det først smeller. Jeg savnet litt fyldigere lyd under skuddvekslingene, det ble litt pinglete til tider.

Ekstramateriell:
Dynamisk Duo: Channing Tatum & Jamie Foxx (4 minutter)
Actiongutta: Stunttrening (4 minutter)
På Innside: Birollene (5 minutter)
Roland Emmrich: Høyt Spill (5 minutter)
Tabber (6 minutter)
Prosessen: Fra Manus Til Lerret (3 minutter)
Beistet: Predisentens Limousin (5 minutter)
Tungt Skyts: Gevær, Granater, Tanks & Helikoptre (5 minutter)
En President Verdig: En Voldsom Produksjon (4 minutter)
Presidentens Kontor Maltrakteres: Spesialeffekter (4 minutter)
Limousinflukten (3 minutter)
Gjenskapingen Av Det Hvite Hus (9 minutter)
Banebrytende Visuelle Effekter (4 minutter)
Lys, Kamera Og Sinnsyk Action (3 minutter)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.