Visit my YouTube channel here.

12 Angry Men (1957)

Skyldig?

12 Angry Men krever mye av skuespillerne. Handlingen er lagt til et lite rom der tolv jurymedlemmer må avgjøre fremtiden til en ung mann. Elleve av jurymedlemmene mener at han er skyldig, men det holder ikke når en av dem mener at han er uskyldig. Her går det på æren løs for noen av jurymedlemmene. Noen av dem er fordomsfulle og viker ikke en tomme, mens andre har en viktig kamp å rekke.

Her er vi vitne til gode skuespillerprestasjoner og en god historie. Vi har noen menn her som ikke tar saken alvorlig, andre mener at tiltalte er skyldig uansett. De bedømmer en person de aldri har sett på utseendet, alder og hvor han har vokst opp. Fordomsfulle mennesker altså.

Genitrekket er at vi som seere aldri får se eller høre den siktedes versjon av hva som hendte. Vi må stole på jurymedlemmenes vurderinger. Det er lett å tenke at man selv kunne ha sittet der med disse menneskene. Mange av dem hadde jeg aldri gått bra sammen med, andre hadde jeg hatt respekt for. Akkurat slik som vi opplever i vår hverdag.

12 Angry Men er en viktig og seriøs film. Samtidig er den velspilt og spennende. Jeg ventet bare på en eksplosjon, for det blir gnisninger etter hvert. En spennende film til siste sekund, og det er imponerende når handlingen foregår kun i et lite rom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.